A A A
Utorak, 28 Rujan 2021
Kako ih nije Sramota PDF Ispis E-mail
Autor Sanel Babic   
Petak, 16 Veljača 2007 17:14
 Okružno tužilaštvo Bijeljina: Danas počinje sramotno suđenje Fati Orlović
U Opštinskom sudu u Srebrenici danas u 11 sati počinje glavni pretres u slučaju Fate Orlović, koju Okružno tužilaštvo iz Bijeljine tereti za krivično djelo širenja mržnje i rasne i vjerske netrpeljivosti.
"Ja ne znam ko je protiv mene podnio krivičnu prijavu, ali idem na sud da sudiju pitam je li ga sramota nakon svega što mi se sa mojim imanjem radi više od pet godina, da sada treba meni da sude", kazala nam je jučer Fata Orlović.

Krivična prijava protiv Fate Orlović najvjerovatnije je podnesena zbog njenog stalnog insistiranja da se konačno izmjesti pravoslavna crkva nelegalno sagrađena na imanju Orlovića, odnosno u dvorištu njene kuće.

Sudski poziv Fati Orlović i kvalifikacije djela za koja se tereti izazvali su među povratnicima u Konjević Polje ogorčenje, ali i strah od sve veće represije pravosudnih i sigurnosnih organa RS, kojoj suizlože ni oni i ostali povratnici u Republiku Srpsku.

 Okružno tužilaštvo u Bijeljini podiglo je optužnicu protiv Fate Orlović iz Konjević Polja zbog "produženog krivičnog djela izazivanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti", kao i krivično djelo povrede slobode vjere i vršenja vjerskih obreda.

Djelo je, kako stoji u pozivu po kojem se 16. februara Fata Orlović treba javiti na glavni pretres zakazan u Opštinskom sudu u Srebrenici, navodno počinjeno 23. jula 2004. godine.

Stvarna krivnja

 "Preporučenom poštom stigao mi je poziv da se javim sudiji u Srebrenici, a za šta sam tužena i kriva, to ne znam. Umjesto da sudije zakazuju raspravu po tužbi gdje sam ja tužila Srpsku pravoslavnu crkvu zbog toga što je otela moju imovinu i u avliji mi sagradila crkvu, oni, eto, tuže mene da ja širim vjersku mržnju. Hoće, izgleda, da me strpaju u zatvor, pa da dovrše ono što su počeli", kazala nam je jučer Fata Orlović.

Šta je stvarna krivnja Fate Orlović za sada ne zna ni sama Fata, a ni mještani Konjević Polja, koji smatraju da je ovo jedan u nizu pokušaja da se Bošnjaci u ovoj mjesnoj zajednici "pravnom represijom prisile na poniznost ili trajno isele sa svojih imanja".

 "U Podrinju vlada stanje straha od policije, sudova, inspektora, uopće od predstavnika vlasti. Pravni poredak u cijeloj RS zasnovan je na obespravljenosti nesrba, a to posebno dolazi do izražaja nakon dolaska Milorada Dodika na čelo entiteta. Ovo šta se radi sa Fatom Orlović, staricom koja se bori za povrat imanja koje joj je oteto, mislim da nije zabilježeno ni u najcrnjim nedemokratskim režimima", komentarisao je Refik Begić, predsjednik SO Bratunac.

Ljudska prava

 Begić poziva institucije koje se bave ljudskim pravima u BiH da zaštite Fatu Orlović, koja je, "osim što su joj oduzeli imovinu, izložena svakodnevnom zastrašivanju koje, s obzirom na njeno opšte zdravstveno stanje, očito ima za cilj da se ova starica psihički i zdravstveno slomi".

"Niko ne zna šta je to Fata učinila, pa da joj se sada sudi za djela zbog kojih je zaprijećena i kazna zatvora", zaključuje Begić.
____________________________________________________Bosnjaci.net
 
ORLOVIĆ, Fata

Bosanska majka Fati Orlović zaslužuje da bude uvrštena u ovu listu zaslužnih, odnosno Dobrih Bošnjana i Bošnjakinja. Njoj treba dodijeliti zlatno priznanje za borbu malog bosanskog čovjeka za svoje ljudsko pravo u dijelu Bosne pod okupacijom fašističkog entiteta.

Na njenoj zemlji u Konjević Polju, koje je 100% bošnjačko, SPC je 1994. sagradila pravoslavnu crkvu. Fata Orlović se žalila i borila protiv ove odluke već godinama, nekoliko puta je u sukobu sa pravoslavnim popom i njegovim istomišljenicima bila i ozljeđenja. Šta možemo da uradimo po ovom pitanju? Možemo li barem organizirati da se u Konjević Polje i da ovoj staroj majci dodijeli zlatnu medalju za hrabrost koju je iskazala u branjenju svoje zemlje, ljudskih prava i svog digniteta? Možda i možemo – možemo je maker uvrstiti na listu Dobrih Bošnjana.
Ovo neka bude makar skromna zahvalnost od Bošnjaci.net našoj Bošnjakinji i Bosanki Fati i njenoj porodici.
Fata Orlović je u srpsko-crnogorskoj genocidnoj agresiji na BiH izgubila muža i 29 članova svoje familije (22 bratića i 6 djeverića).

Godine 1991. uoci rata Konjević Polje je bilo u potpunosti sa većinskim bošnjačkim stanovništvom (4574 Bošnjaka, 8 Srba, 12 drugih), smješteno u zelenoj dolini između sumovitih brda na pola puta između Bratunca i Zvornika.

U agresorskom ratu 1992-95, mjesto je izdržalo skoro godinu dana protiv srpskih nacionalističkih grupa i napada tzv. JNA, ali je konačno okupirano o u proljeće 1993. Tada je Konjevic Polje etnički “očišćeno” ("ethnically cleansed") – kuće spaljene, džamija uništena , mnoštvo ljudi je ubijeno, prežvjeli prognani i njihova imovina popljačkana ili uništena.

Dvije godine kasnije, u ljeto 1995. Konjević Polje je bilo jedno od lokacija na kojim su srebrenički mladići, djeca, očevi i braća na zvjerski način poubijani i zakopani.

Krajem 1995. rat je stao, nešto kasnije Fata Orlović se vratila na svoje popljačkano imanje. Ali – za trajnu uspomenu, fašistički agresori koji dijele ideologiju onih koji su umorili toliko članova njene porodice, u njenoj avliji su “posadili” tek novo izgrađenu pravoslavnu crkvu. Nakon što je porodica prognana zajedno sa ostalim, ne-srpskim stanovništvom njenog sela.


Crkva u Konjevića polju započeta je još 1994. a izgrađena je 1996. godine na privatnom zemljištu Fate Orlović. Opština Bratunac dala je saglasnost za gradnju, proglašavajući privatno zemljište od opšteg interesa, nudeći (mnogo mnogo godina kasnije) za parcelu novčanu nadoknadu ili zemljište na drugoj lokaciji. Nakon što je povratila svoju imovinu, nana Fata Orlović je prvo van suda zatražila od crkve i civilnih vlasti da prestanu sa djelatnošću i uklone crkvu sa njene imovine. Slučaj je 1999. otišao na sud, ali se sudski sistem fašističke tvorevine na 40 odsto bosanske zemlje se ustručavao izjasniti po ovom pitanju. I vrijeme je prolazilo. Umjesto sudske odluke i rješenja nani Fati Orlović je ponuđen novac a tj. da se iseli. Međutim, niti jednu od tih ponuda hrabra nana Fata Orlović ne prihvata, izuzev da se crkva izmjesti sa njene zemlje. U tim namjerama podršku je dobila od potpredsjednika Narodne skupštine manjeg entiteta, Šefketa Hafizovića, koji je prilikom posjete opštini Bratunac od načelnika Nedeljka Mlađenovića zatražio raspisivanje tendera za rušenje crkve, jer, kako kaže, privatna imovina je neprikosnovena. Ali jedino od njega.


Inače, od 21.500 Bošnjaka koji su prije rata naseljavali Bratunac, ukupno 4,500 njih se vratilo svojim domovima. Najveći broj povratnika je u Konjević Polju gdje 418 familija ili 2,180 povratnika su došli na svoje imanje i većinom u popljačkane i spaljene domove. Glogova je druga po broju povratnika sa 431 Bošnjaka.


Kako u povratnici tretirani od strane bih medija najočitije je u primjeru šrolikih i ponekad smijesnih izvještaja o napadu na Fatu Orlović nakon njenog odbijanja da proda svoju imovinu. Dva niže navedena članka itekako ilustriraju situaciju:


Pod naslovom “Fata Orlović ponovo uznemiravana u nedjelju” Oslobodjenje tek na 6.toj stranici obavještava: “A returnee to Konjevic Polje, Fata Orlovic, who filed a lawsuit for the removal of an Orthodox church from her property, told Oslobodjenje that she and her daughter Hurija and son-in-law, Mirza Karic, had again been harassed and insulted in their backyard on Sunday. "Vlajko, who lives in somebody else’s house in our neighborhood, came to us and started to curse my mother Fatima and then the whole of our family, threatening us so that we would be forced to move. At that moment, priest Milan Milovanovic entered our backyard carrying a stick in his hands, and he started insulting and cursing us. My sick mother started to argue with them, but we managed to make her return to the house," stated Hurija Haric. She added that she had informed the Public Security Center in Bratunac about the incident, and that the police had questioned her mother, but not Priest Milan and Vlajko. (p. 6).” (preneseno iz SFOR-ovih arhiva).


Pod naslovom “Kad može SFOR, što ne može Fata” Glas Srpske na naslovnoj stranici objavljuje: “Bosniac returnee to Konjevic Polje, Fata Orlovic, entered an Orthodox church on Sunday during mass, cursed and insulted the gathered believers and broke fixtures and fittings in the church. Priest Milan Milovanovic stated she had violated the most sacred place in the church, the altar, where women are not allowed to enter. He added that she had thrown a Holy Bible and the Cross, and that she had hit him twice. This incident made local Serb returnees, who are in the minority in the village, very worried. They informed the local police and SFOR about her behavior, but no steps were taken by either side. Embittered Serb residents said that if SFOR soldiers could raid the Orthodox churches, so could Fata. To recall, Fata Orlovic filed a lawsuit against the Drinjaca church community, asking it to remove the church facility from her property. (Front page story)” (preneseno iz SFOR-ovih arhiva).


Iz ovog se vidi koliko je Fati i njenoj porodici bilo teško. Da žena od 60 godina napadne i svećenika i njegove pomogače je u najmanju ruku smiješno – jer su isti uljezi na njenoj privatnoj imovini. I žalosno, jer se vidi da se oni koji sebe zovu Srbima još nisu odvikli od nasilništva.


Gospođa Orlović i dalje živi u strahu od mogućih novih napada koje instigira lokalni pravoslavni svećenik i nije u stanju da živi u svojoj kući, nego zaštitu nalazi u kući svoga bratića. Ali ne odustaje. Lokalno bošnjačko stanovništvo je već krajem aprila 2004. preko novinskog izdanja “Preporoda” izjavilo da će se iseliti iz Konjević Polja ako se nelegalno izgrađena crkva ne ukloni sa privatnog zemljišta. Činjenica je da je ta crkva izgrađena bez ikakve dokumentacije, bez građevinske, urbanističke u upotrebne dozvole, te da je izgrađena na zemljištu čiji je vlasnik 1/1 porodica Orlović.


Da nije bilo fizičkog napada sveštenika Milana Milanovića, njegovih pomoćnika na porodicu i ličnost Fate Orlović u avliji ispred Fatine kuće u Konjevića Polju, opština Bratunac, zakonodavna i izvršna vlast u tzv. “rs-u” i BiH još uvijek se ne bi bavila nelegalno izgrađenim objektima u ratnom periodu. Nemile scene koje su se desile u avliji i u nelegalnoj crkvi 4. aprila, kada je Fata Orlović fizički napadnuta od strane sveštenika, pokrenule su i lavinu međunacionalnih optužbi, zavisno od etničke zajednice kojoj akteri pripadaju, ali su i otvorile ostale sporne slučajeve u BiH.


Nakon tužbe koju je podnijela organima tzv “rs” protiv svećenika i njegovih pomagača nakon napada, donesena je odluka o zabrani korištenja pravoslavne crkve, koja još nije ispoštovana. Gospođa Orlović je više puta bila “ohrabrivana” od organa RS da proda to zemljište. Fata Orlović je odbila bilo kakvo pregovaranje o prodaji bošnjačke zemlje u Konjević Polju.

Unatoč privremenoj zabrani korištenja crkve, lokalni pop Milan Milanović nastavljao je da organizuje posjete crkvi usljed čega je već nekoliko puta dolazilo do verbalnih vrijeđanja lokalnog povratničkog bošnjačkog stanovništva koje ujedno čini i većinu na tom prostoru. Fata Orlović je već nekoliko puta pokušala da upozori posjetioce crkve na sudsku odluku, kao i na činjenicu da je crkva izgrađena na zemljištu koje pripada njoj 1/1, usljed čega je zadobila teže tjelesne povrede od strane popa, njegovog sina, i njihovih istomišljenika. Zbog povreda koje je pretrpjela, već nekoliko puta joj je ukazana pomoć u Kliničkom centru u Tuzli. Do sada niko od napadača nije bio kažnjen.


Nategnuto primirje je trajalo do 12. septembra 2004 kada je nekoliko pravoslavnih svecenika u pratnji desetak srbijanskih huligana koji su pjevali nacionalisticke pjesme doslo pred Fatin prag I pokusala je da izvrsi misu, nasilno ulazeci na imovinu Fate Orlovic bez njene dozvole. Fata se suocila s njima nakon cega su je huligani gurnuli. Lokalna policija je umjesto da joj pomogne, pridruzila napadu. “ Kada sam pala, jedan od policajaca me je sutnuo u nogu a drugi u stomak. Izgubila sam se nakon cega su me smjestili u policijska kola.” Orlovic je rekla novinarima kasnije. Kada se onesvijestila prebacena je prvo u bolnicu u Bratuncu a poslije u Tuzlu, gdje su doktori dijagnozirali njene povrede. Naredni dan se situacija u Konjevic Polju smirila iako je Fata ostala ponovo potpuna sama protiv okrutnog protivnika. Javni konflikt izmedju gospodje Orlovic I grupe Bosnjaka iz susjedstva koji su priskocili da je zastite na jednoj strani, te srpskih pravoslavnih svecenika, pravoslavnih vjernika koji su tu dosli I policije tzv. RS na suprotnoj strain zamalo nije eskalirao. Nakon toga, politicari, svecenstvo I medija su dodali svoje, ponovo sarolike komentare ionako otezanoj situaciji.

Poput onih Glasa Srpske, koji opisuje dogadjaj sasvim drugacije: "U nedjelju, Bosnjaci su uvrijedili pravoslavnog svecenika I vjernike u Konjevic Polju, zbog cega je misa (koja je nezakonita I zabranjena) otkazana sto predstavlja povredu slobode vjeroispovjesti.” A povreda ljudskih prava, licnosti I imovine Fate Orlovic?

BBC je to ovako prenio: "The incident took place at around 1700 [1500 gmt] when a group of Serbs who arrived at a church in Konjevic Polje from various places with a local [Orthodox] priest started to verbally abuse Bosniaks which escalated into a fight. The police managed to separate the citizens of the Serb and the Bosniak nationality. Representatives of the Bratunac municipality also intervened to calm down the situation”.

Fata je uporno ponavljala:”Zelim moju imovinu onakvu kakva je prije bila, I crkva bi se trebala premjestiti koristeci novac koji mi nude za relokaciju.”

Zbog bratunacke afere, ministar za urbanisticko planiranje tzv. RS, Mensur Sehagic, Bosnjak koji je potpisao privremenu zabranu na sluzbu u crkvi dok se situacija sudski ne razjasni je bio smijenjen sa funkcije pod nerazjasnjenim okolnostima. “Ta crkva je postala prepreka uspostavljanju multinacionalnog povjerenja u Bratuncu. Glavna uloga je trebala biti data vlastima RS koji su morali primijeniti zakon I postovati ljudska prava, ali I Srposkoj Pravoslavnoj Crkvi, koja je mogla da rijesi ovaj problem samo jednim jedinim potezom – premjestanjem crkve.” Cijela afera je iskoristena kao prediszborna kampanja radi dobijanja glasova.


Emir Suljagić iz magazina “Dani” je opisao Fatu Orlović kao “staru godspodju koja vodi jednu od najupornijih i najpravednijih bosanskih bitaka. Ona je u sredistu ovog incidenta, ne po svojoj vlastitoj volji, obična bosanska žena. Njoj je 60 godina, a vodi ovaj najduzi (pravni) rat, skoro sasvim sama. ”

Dok su bosanski povratnici bili usamljeni, I bez vece javne podrske, policija tzv. RS-a je pazila na “nasilno ponasanje srbijanske omladine”.

Za Fatu kažu: “Najbolji bosanski političar je Fata Orlović, ona je primjer kako se ne da svoja bašča, ne da svoja avlija, kako se voli i poštuje svoj prag... Nažalost, imate naših političara, muslimana, koji su prvi prodali svoje kuće. Oni trebaju doći Fati Orlović da nauče kako se voli svoja domovina - poručio je hafiz Spahić, na otvorenju tek obnovljene dzamije u Konjevic Polju.

Fata Orlović se vratila. Jos uvijek zivi na svom imanju. Ima u avliji svojoj crkvu. Bilo je puno pokušaja i razgovora, pritisaka I prisile, cak I nasilja da se Fata Orlović ubijedi da iseli iz te svoje imovine, da joj se izvrši naknada, ali ona to nije htjela. I jos uvijek neće. Nece iz principa tu zemlju prodati, niti je ustupiti. Nema tih para da bi ona to uradila. Imaju neke stvari koje se ne mogu kupiti. Nema te vrijednosti da se neke stvari mogu kupiti. Fatu su cak i hapsili jer je pokusala da skrene paznju medija na svoj problem.


Sto izvjesnim bosanskim pravoslavcima, nije shvatljivo; poput Milorada Dodika, koji se krajem aprila 2004 oglasio putem Radia Slobodne Evrope (?!) i ponudio gospođi Orlović 400,000 maraka za otkup njenog zemljišta sljedecim rijecima:

“Izgradnja crkve u Konjević Polju rezultat je jednog trenutka u kojem su određeni ljudi, koji su došli na taj prostor, mislili da treba da imaju to. I to treba isto tako uvažavati, kao i privatno vlasništvo Fate Orlović, koje možda košta 100 hiljada maraka, a ja predlažem da isplatimo 400 hiljada maraka i da od nje napravimo bogatu ženu da fino živi u istom tom Konjević Polju ili da ode gdje god hoće. Problem je što političari ovdje ohrabruju takve ljude da istraju da bi se napravili politički problemi. Je li može ovdje neko izaći sa konzekvencama šta bi se desilo kad dođe do rušenja te crkve?” Toliko od covjeka koji je zaposlen od strane Bosne I Hercegovine. “Rušenje crkve izazvalo bi trajne posljedice po međunanacionalne odnose, ne samo na tom području. Politička odgovornost je na vladi i na institucijama RS-a ako se to desi” kaže predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik prijeteci bosanskohercegovackoj demokratiji.

Premijer Vlade RS-a, Dragan Mikerević imao je slican komentar: “Mi u BiH imamo puno takvih slučajeva i ostavite to vladi i vladinim službama i lokalnoj samoupravi da taj problem riješe pravno i stručno. Ali pretpostavljam da nijedan predsjednik vlade ne bi sebi dozvolio da se sruši za njegova mandata bilo koji vjerski objekat, pa to neće ni Dragan Mikerević.” Toliko o demokraticnosti I pravednosti tzv. RS koja je jos jednom otkrila svoje zlocinacko lice. Pravda I pravo protiv nezakonitog I bespravnog vjerskog objekta?

“Fata Orlović je pravdu zatražila na sudu i treba bez međunacionalnih tenzija sačekati rješenje ovog, ali i sličnih sporova, kao u mjesnoj zajednici Bradina ili Mojmilu, u Federaciji, gdje su na srpskoj imovini izgrađeni islamski vjerski objekti, kaže poslanik SDS-a iz Bratunca, Rodoljub Đukanović, imajuci vjerovatno na umu svoje birace u Bratuncu.

Prema bosnjackim medijima, poslednja i najnasilnija konfrontacija u Konjevic Polju bila je ovaj deseti incident povezan sa imanjem Fate Orlovic. To je dovelo do sve glasnijih zahteva da vlasti RS primjene zakon, i da pravoslavna crkva razrijesi ovaj sukob tako sto ce pristati da premesti zgradu.

Ali, iskusni politicki posmatraci ne veruju da se mnogo moze ocekivati od politicara, jer je drama u Konjevic Polju postala deo predizborne kampanje u RS, a tu nijedan srpski politicar ne zeli da pokaze slabost kada su u pitanju “srpski nacionalni interesi”.

Sehagica je smijenio premijer RS, Dragan Mikerevic, iz Partije demokratskog progresa, uz podrsku svog partijskog sefa Mladena Ivanica, tada bosanskog ministra inostranih poslova.

“Ivanica i Mikerevica nije briga da li ce crkva ostati u dvoristu Fate Orlovic ili ce biti premestena”, nedavno su pisale “Nezavisne novine”. “Ali veoma im je stalo da pokazu glasacima da oni zastupaju i stite srpske 'nacionalne interese na svakom pedlju srpske zemlje'."

Dok mediji i svestenstvo daju sve zapaljivije izjave, osjecanja lokalnog stanovnistva, jednako Srba i Bosnjaka, ostaju marginalizovana.

Prema izvjestaju radija Slobodna Evropa iz istog sela, 700 lokalnih Bosnjaka i cetiri srpske porodice verovatno bi bolje prosli bez pomoci onih koji im spolja upucuju podrsku.

Radio je citirao lokalnu pravoslavku, Koviljku Petrovic, koja kaze da crkva prije svega nije ni trebalo da bude tu sagradjena. “To je tudja zemlja”, izjavila je ona za radio. “To je Fatina zemlja.”

"Nije bilo ovako prije rata. Niko nas ne dira, ali mnog nasi predratni susjedi nas vise ne pozdravljaju" kazzala je Petkovic . A njen sin, Milovan, tiho dodaje: "To je zbog Srebrenice."

Lokalni Srbi su optuzeni za ucesce u napadu na Srebrenicu, kada su srpske snage zauzele UN enklavu.

Ranka Madzarevic-Petkovic, jos jedna Srpkinja, koja je ostala bez muza u ratu 1992-1995, slaze se s njom. “Moji muslimanski susjedi su divni prema meni”, izjavila je za radio. “Moramo graditi novi zivot i zivjeti jedni pored drugih."

Rankina komsinica, Fatima Mehmedagic, Bosnjakinja koja je u ratu izgubila tri sina, rekla je: “Pomirenje bi bilo mnogo lakse kad bi svi bili kao Ranka i ja. Mi brinemo jedna o drugoj. Komsije Srbi obradjuju moj komad zemlje – dobro se slazemo.”

Fata, bosanska muslimanka, je odlucna da ne dozvoli vjersku sluzbu u ovoj crkvi nelegalno podignutoj na njenoj zemlji. “Ja im nisam dozvolila da izgrade crkvu na mojoj zemlji. Necu im dozvoliti da je koriste sve dok se pravni proces ne zavrsi, maker me to kostalo moga zivota.”

Ocevidci su izjavili da su Srbi iz susjednih sela u vise navrata izvikivali prijetnje o ponavljanju Srebrenice – obliznjeg grada u kojem su srpske agresorske snage ubile 11.jula 1995 vise od 8000 lica muslimanske vjeroispovjesti.

"Iznenadio sam se kada se incident desio. Odjednom je grupa Srba iz susjednih sela dosla I pocela uzvikivati uvrede. Vikali su: “Zavrsicete kao oni u Srebrenici. I druge uzasne stvari..” kazao je ocevidac, Bosnjak Kemo Cehic.

Fata nije odustala. Fata Orlović je ovim putem simbol borbe bosanskog čovjeka za svoja ljudska prava i vladavinu zakona. Borbu da se zakon ispoštuje, a nelegalno sagrađena crkva skloni s mjesta gdje ne pripada, sa okupirane bosnjacke zemljišta Fate Orlović. Kampanja ove vrijedne Bosnjakinje, Fatime Orlovic, koja trazi da se ukloni crkva sa njenog imanja predstavlja test za toleranciju pravog Frankestajna koji sebe naziva Republike Srpska I Srpske Pravoslavne Crkve prema povratnicima – onim nesrpske nacionalnosti I nehriscanske vjere. Sudeci po slucaju Fate Orlovic, Srbi I njihova crkva su ponovo pali na ispitu pravde.
11. Septembra 2005 kuća Fate Orlović u Konjević-Polju je bila sigurnosno najpokriveniji objekat na području BiH.
Cjelokupan prostor oko kuće od ranih jutarnjih sati blokiralo je više od 100 pripadnika MUP-a RS osiguravajući tako održavanje liturgije povodom obilježavanja krsne slave u crkvi koja je godinama predmet spora jer je nelegalno izgrađena na imanju Fate Orlović.

Rješenje inspektora

Iako je od načelnika Bratunca Nedeljka Mlađenovića traženo da se provede rješenje o pečaćenju ove crkve, koje je prije više od godine donio republički inspektor za urbanizam, on je, očito poštujući zahtjeve Srpske pravoslavne crkve, sve to odbio.
- Ja sam prekjučer zagradila moje imanje, a policija je jutros
došla, razvalila ogradu i dovela popa u crkvu, a meni i mojoj porodici zabranila izlazak iz kuće. Ista ona policija koja je moj narod iz Srebrenice 1995. godine sahranila i danas hoda po mojoj avliji. Ovdje ne važi zakon, to svi vide. Ja im dajem ultimatum: imaju jedan mjesec da odnesu crkvu iz moje avlije, a onda ne znam šta će biti - kazala nam je jučer Fata koju smo, onemogućenu da izađe iz kuće, zatekli u društvu njene kćerke, zeta i nekoliko komšinica.
Obavljena služba

Inače, Fatu su posjetili Ramiz Salkić, predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS, Refik Begić, predsjednik Skupštine općine Bratunac, te Ćazim Jusupović, predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Konjević-Polje.
Prema onome što se jučer vidjelo, liturgiji u crkvi u Konjević-Polju, osim sveštenika, prisustvovalo je samo nekoliko vjernika mlađe dobi koji su došli iz Zvornika i koji su, nakon obavljene službe, odmah otišli.

Ovdje se svjesno pravi problem

- Ne možemo shvatiti da se vjerska institucija, kakva je Srpska pravoslavna crkva, u potpunosti priključila nastavku politike omalovažavanja prava Bošnjaka na ovim prostorima onako kako su to radili Karadžić i Mladić. Sve ovo se događa uz potpuni blagoslov načelnika općine Bratunac i policije RS. Ovdje se svjesno pravi problem kako bi se iselili Bošnjaci s ovog prostora - ističe Jusupović.

Do danas problem nije rijesen.
Pripremio: M. PIHURA


IZVORI:


http://www.un.org/icty/transe54/030509IT.htm

http://www.un.org/icty/transe54/030708ED.htm

http://www.grupa.org.yu/povratak/article1.7.html

http://www.nato.int/sfor/media/2004/ms040405.htm

http://www.tfeagle.army.mil/tfeno/Feature_Story.asp?Article=74366

http://www.tfeagle.army.mil/tfeno/Feature_Story.asp?Article=82182

http://www.eubusiness.com/afp/040919030552.hwuxavg1


- BBC International Monitoring Europe 12 September 2004: Fight breaks out between Bosniak returnees, Serbs in eastern Bosnia, Source: Federation News Agency, Sarajevo, in Bosnian/Croatian/Serbian 11 Sep 04 Text of report by Bosnia-Hercegovina Federation News Agency FENA

- Article: Rights to Property - or Religion

- Article: "To Europe - with clubs" text in Glas Srpski, signed by K Cirkovic, on September 14, 2004.

- Bosna: sukobi oko crkve pojacavaju tenzije. IWPR Sadik Pazarac iz Bijeljine (BCR Br 521, 14-okt-04)

- Shrines and Extermination in Konjevic Polje: October 2004 Update

-Agence France - Presse 11 September 2004, Article: Serbs, Bosnian Muslims clash in Bosnian ethnic violence

- 19 September 2004: Ethnic hatred stalks Bosnia a decade after war
Ažurirano Petak, 16 Veljača 2007 17:34