A A A
Petak, 17 Rujan 2021
Tajna knjiga Endelusa PDF Ispis E-mail
Autor Bosnjaci.net   
Srijeda, 07 Veljača 2007 18:29

 Predstavljeni najnoviji roman „Tajna knjiga Endelusa“ i novo izdanje „Romana o Srebrenici“ na engleskom jeziku „The Story of Srebrenica“, koji je upravo objavljen u Kairu Bošnjačke institucije Dubrovačko-neretvanske županije uključile su se u obilježavanje Dana grada Dubrovnika zajedničkim organiziranjem književne večeri Isnama Taljića, našeg poznatog književnika rođenog u Vlasenici koji kao muhadžir živi u Sarajevu. U prelijepom prostoru Kluba mladih „Selam“, smještenom u povijesnom jezgru ovoga grada, neposredno uz glavnu dubrovačku ulicu Stradun, predstavljen je Taljićev najnoviji roman pod naslovom „Tajna knjiga Endelusa“. Recenzenti akademici prof. dr. Ferid Muhić i prof. dr. Rešid Hafizović, te Mirsad Mujović, doktor nauka iz Chicaga i svjetski ekspert za temu Andaluzije, ocijenili su roman kao izuzetno književno djelo, a autor ističe da je to njegov doprinos kao evropskog muslimana aktuelnoj povici na islam koja se manifestira i žigosanjem ove vjere kao uljeza u Evropi.

 

Ovaj vrlo obimni roman, strukturiran u dva dijela, prije Dubrovnika predstavljen je u Kopenhagenu, Stokholmu, Malmeu, Oslu, Zűrichu, Bernu, Ženevi, Ljubljani, Jesenicama, Travniku, Varešu..., a predstoji promocija u Sarajevu. To je šesnaesta knjiga proze Isnama Taljića i njegov deveti roman, koji ne govori samo o osam stoljeća dugom trajanju muslimanske civilizacije na Pirinejskom poluostrvu, nego je i literarno svjedočanstvo o 15-stoljetnom kontinuitetu islama u Evropi, jer je islam već bio ukorijenjen u Bosni prije sloma posljednje muslimanske države u Endelusu (Andaluziji).


O „Tajnoj knjizi Endelusa“ govorili su glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Dubrovnika Salkan Herić i novinarka iz Sarajeva Elida Taljić.

U Prodaji: Tajna knjiga Endelusa
Autor: Isnam Taljic; Bosna T; 6/15/2006; ; 446 strana; isporuka odmah
Online cijena: 32.76 KM (24.09 USD) Sa popustom: 20 %

Tajna knjiga Endelusa  
Autor: Isnam Taljic

Izdavac: Bosna T ; Sarajevo, BiH; Juni 2006.
Ilustrirano?: Ne
ISBN: 978int8221139
Jezik: bosanski
tvrdi uvez; 446 strana; 21 cm

Online cijena: 32.76 KM (24.10 USD) 
Popust: (20%) ; Ustedjeli ste: 8.19 KM (6.02 USD)
Cijena: 40.95 KM (30.12 USD)

 

U Dubrovniku je predstavljeno i drugo izdanje Taljićeve knjige na engleskom jeziku „Roman o Srebrenici“, koju je, pod naslovom „The Story of Srebrenica“, upravo objavio poznati egipatski izdavač „Daru- l-Salam“, u izvanrednom prijevodu Muhameda Pašanbegovića, profesora iz Toronta (Kanada). S krupno istaknutim podnaslovom na koricama „A Novel about the War in Bosnia“ (roman o ratu protiv Bosne), ova knjiga pobudila je izuzetno zanimanje na velikom sajmu knjige u Kairu. Prije dvije godine, „Roman o Srebrenici“ objavljen je i u Maleziji, potom i na slovenačkom jeziku u Ljubljani, a u toku je štampanje na turskom u Istanbulu. „Daru- l-Salam“ u Kairu privodi kraju pripreme za objavljivanje na arapskom, a „Roman o Srebrenici“, također, uskoro treba izići na švedskom i albanskom jeziku.

Ažurirano Srijeda, 07 Veljača 2007 18:43