A A A
Petak, 17 Rujan 2021
Apel Udruzenja "Zena-Zrtva rata" Vladi BiH PDF Ispis E-mail
Autor Bakira Hasecic   
Srijeda, 29 Studeni 2006 03:13

 Dok glavna haska tuziteljica Karla del Ponte trazi podrsku za produzenje mandata rada Haskog tribunala, kako se ne bi dogodilo da najtrazeniji ratni zlocinci Radovan Karadzic i Ratko Mladic izbjegnu zasluzenu kaznu, mozete li zamisliti da ministar pravde BiH, Slobodan Kovac, ministar drzave na koju je izvrsena brutalna agresija i u kojoj se dogodio najstravicniji genocid nakon Drugog svjetskog rata, sugerira Vijecu ministara BiH da ne pruzi podrsku Del Pontinoj inicijativi.

Ministar pravde smatra da nije opravdano pokretanje inicijative za produzenje rada Medunarodnog krivicnog suda za bivsu Jugoslaviju, jer su navodno u BiH izgraðeni kapaciteti za procesuiranje ratnih zlocina, koji mogu procesuirati i Karadzica i Mladica.
Prijedlog monistra Kovaca je  je skandalozan i predstavlja uvredu je za vise od 200.000 zrtava agresije i genocida i oko 50 hiljada silovanih zena Bosnjakinja. Kovac i njegovi istomisljenici tako zele spasiti ne samo Karadzica i Mladica od Karle del Ponte i medjunarodne pravde, nego i sve druge optuzenike koji cekaju sudjenja za zlocine pocinjene
u BiH.

 


         Trazimo od svih politickih subjekata u BiH da urade sve u smislu pruzanja podrske radu Tribunala i glavnoj tuziteljici, a ne da se sugerisu rjesenja koja ostavljaju mogucnost najtrazenijim ratnim zlocincima  da slobodno setaju, izrugivajuci se tako zrtvama agresije i genocida.

         Udruzenje «Zena - Zrtva rata» daje punu podrsku tuziteljici Haskog tribunala gospodji Karli del Ponte da ustraje u namjerama i da se zlocnici u sto kracem roku nadju pred licem medjunarodne pravde u Hagu.

Molimo vas da nam putem e-maila date punu podrsku jer cemo 1-og Decembra 2006.godine odrzati, pred zgradom Zajednickih Institucija, mirni protest gdje je i sjediste Slobodana Kovaca.

 Bakira Hasecic, predsjednica Udruzenja "Zena-Zrtva rata".