A A A
Petak, 17 Rujan 2021
Za Mladića 10 miliona eura nagrade PDF Ispis E-mail
Autor US DoS   
Nedjelja, 31 Listopad 2010 12:34

BEOGRAD - Vlada Srbije povećala je nagradu za informaciju koja bi mogla da dovede do lociranja i hapšenja haškog optuženika Ratka Mladića, sa milion na deset miliona eura.

Nagrada za informaciju koja bi mogla da dovede do lociranja i hapšenja haškog optuženika Ratka Mladića, odlukom Vlade Srbije biće povećana sa milion na deset miliona eura.

Odluku o raspisivanju nagrade doneo je Savet za nacionalnu bezbednost 2007. godine, na predlog Akcionog tima za okončanje saradnje sa Haškim tribunalom.

Nagradu isplaćuje država Srbija, a informacije se dostavljaju Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije.
Nagradu od pet miliona dolara za informacije o tome gde se krije Mladić, raspisao je i američki Stejt department.

Ratko Mladić (Božanovići, općina Kalinovik, BiH, 12. mart 1943. - ) je bivši zapovjednik i geeneral srpskih snaga u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1995. godine i haški optuženik za ratne zločine.

Optužnica protiv Mladića podignuta je 25. jula 1995. godine. Druga optužnica, 16. novembra 1995, a izmijenjena optužnica donesena je 8. novembra 2002. godine pod nazivom Predmet Ratko Mladić (IT-95-5/18-I) - "Bosna i Hercegovina" i "Srebrenica". Izmjenjena optužnica [1] sastoji se od slijedećih tačaka:

  • 1. Genocid
  • 2. Učestvovanje u genocidu
  • 3. Progoni na političkoj, vjerskoj i nacionalnoj osnovi kao zločini protiv čovječnosti
  • 4. Istrebljenje kao zločin prema čovječnosti
  • 5. Ubistvo, kao zločin protiv čovječnosti
  • 6. Ubistvo, kao kršenje ratnih zakona i običaja
  • 7. Deportacija ljudi, kao zločin protiv čovječnosti
  • 8. Nehumana dijela (prisilna premještanja), kao zločin protiv čovječnosti
  • 9-14. Protivpravno terorisanje civila, ubistvo, okrutno postupanje, nehumana dijela, napadi na civile.
  • 15. Uzimanje talaca

 Kopija Optuznice Ratka Mladic-a [pdf]

 

Umjesto hapšenja Ratka Mladića, Srbija povećala nagradu onima koji ga ulove na 10 miliona eura

“Ovi potezi demonstriraju odlučnost Beograda da se obaveze prema Tribunalu što prije ispune”, izjavio je Rasim Ljajić, predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju s Haškim tribunalom, vjerovatno ni sam ne vjerujući u ono što izgovara

 

Nakon što je Vijeće ministara EU početkom sedmice na sastanku u Luksemburgu donijelo odluku da “proslijedi prijavu” Srbije za članstvo prema Evropskoj komisiji (EK), uz “upozorenje” da “daljnji napredak zavisi od pune saradnje s ICTY-jem”, Vijeće za nacionalnu sigurnost susjedne države je odlučilo “demonstrirati odlučnost”.

Tako je današnju “inicijativu” o povećanju nagradnog fonda sa milion na deset miliona eura kao nagradu za informaciju koja bi mogla da dovede do lociranja i hapšenja haškog optuženika Ratka Mladića nazvao Rasim Ljajić, predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju s Haškim tribunalom.

“Ovi potezi demonstriraju odlučnost Beograda da se obaveze prema Tribunalu što prije ispune”, izjavio je Ljajić, vjerovatno ni sam ne vjerujući u ono što izgovara.Prva nagrada od milion eura za informaciju koja će dovesti do lociranja i hapšenja ratnog zločinca Ratka Mladića raspisana je još u oktobru 2007. godine i nije dala nikakve rezultate, baš kao ni ona od pet miliona dolara koju je svojevremeno raspisao i američki State Department.

Posljednji, neozbiljni potez Vlade Republike Srbije, koja će ovu suludu ponudu, prema tvrdnjama tamošnjih medija danas, i verificirati, neće dovesti do lociranja i hapšenja haškog optuženika, ali će poslužiti dvoličnoj vladajućoj srbijanskoj političkoj eliti da još malo dobije na vremenu.

Uostalom, zbog toga je Holandija prije samo nekoliko dana bila protiv ustupaka i daljnjeg napretka Srbije dok ne ispuni sve svoje obaveze prema ICTY-ju, znajući dobro, baš kao i ostali ministri EU, da Srbija neće poduzeti ozbiljnu akciju.

Osim ukoliko još neko ne smatra da je povećanje nagradnog fonda dio ozbiljne namjere da se uhapsi najtraženiji ratni zločinac još od završetka Drugog svjetskog rata.

Ažurirano Nedjelja, 31 Listopad 2010 13:08