A A A
Utorak, 28 Rujan 2021
Obavljen ukop i dženaza za 34 žrtve etničkog čišćenja PDF Ispis E-mail
Autor Sanel Babic   
Subota, 24 Travanj 2010 09:15
 
U prisustvu više od 3.000 ljudi, danas je na šehidskom mezarju „Rakita“ u Vlasenici obavljen ukop i dženaza za 34 žrtve etničkog čišćenja ovog grada 1992. godine. Dženazu namaz je predvodio muftija sarajevski Husejn efendija Smajić. "Težak je ovo dan, a nažalost nije ni prvi, a ni posljednji za Vlaseničane, Trebinjce, Prijedorčane, Zvorničane, Bijeljince... jer svi gradovi, svi Bošnjaci u BiH su ovim ratom zaista postali ili muhadžiri ili izbjeglice ili su izgubili nekog od članova porodice. Bošnjaci danas, 15 godina od rata, nisu prestali da budu omalovažavani, jer nisu pokopali svoje najmilije. Ovo danas govori o tome. Sve ove žrtve i sva prolivena krv i svaki iskopani kabur je garancija čuvanja BiH. I ova zemlja pripada onima koji su za nju prolili krv i dali živote", kazao je u svom obraćanju Smajić. 

 

“Od 1992. godine pa do 1995. godine ubijeno je preko 2.600 nedužnih Vlaseničana i samo su tri osobe zbog toga osuđene. Dragan Nikolić Jenki je osuđen u Haagu na 20 godina zatvora, dok su pred Sudom BiH, nepravomoćno osuđene dvije osobe na ukupno 40 godina. Naravno, mi nismo zadovoljni ovakvim načinom procesuiranja. Mnoge osobe koje su umiješane u ratne zločine i danas slobodno šetaju. Sudovi i tužilaštva u RS-u do sada ništa nisu uraditi, dok Sud i Tužilaštvo BiH rade sa malim kapacitetima na procesuiranju zločinaca", kazao je danas Dževad Bektašević, predsjednik Udruženja Porodica žrtava rata Vlasenica 1992-95. 

  
 
Žrtve koje su danas pokopane su identifikovane proteklih mjeseci, a pronađene su u masovnim grobnicama Ogradice i Pelemiš te u nekoliko pojedinačnih grobnica. Najstarija osoba imala je 77 godina, dok je najmlađa imala tek 14. 
 
  
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ažurirano Subota, 24 Travanj 2010 12:36