A A A
Nedjelja, 19 Rujan 2021
Ispraćena tijela 34 žrtve rata iz Vlasenice PDF Ispis E-mail
Autor S.P.\Fena   
Petak, 23 Travanj 2010 17:56
U prisustvu velikog broja prijatelja i članova porodica, u popodnevnim satima iz Komemorativnog centra u Tuzli ispraćeno su 34 tabuta s ekshumiranim tijelima vlaseničkih civilnih žrtava proteklog rata. Većina tijela pronađena je u masovnim grobnicama Ogradice i Pelemiš, te u nekoliko pojedinačnih grobnica. 

 - Danas ovdje u Tuzli ispraćamo nevine duše, nevine ljude, koji su imali drugačije ime, od onih koji su ih ubijali. Treba li spominjati koliko dugo smo čekali ovaj trenutak, od nade i neizvjesnosti, a neizvjesnost je zamjenila ova surova istina, istina o onom što se dešavalo, zločin koji je počinjen prema čovjeku, Bošnjaku, genocid nad djecom, muškarcima i ženama. Nema aboliranja za one koji su počinili zlo, ne samo zbog žrtava, nego i zbog čovječanstva i istine. Pozivamo pravosuđe, da opravda svrhu svog postojanja, u korist nedužno ubijenih, koji pred svima nama, daju dugo tražena tijela kao neizbrisiv dokaz. Neka je vječni rahmet i mir njihovim dušama – rekao je Sakib Zubović, predsjednik SO Vlasenica. 
 
Video: http://www.youtube.com/watch?v=rhDuuvqulhY&feature=player_embedded 

Najmlađa žrtva je četrnaestogodišnji Edin Hamidović koji je ubijen u zloglasnom četničkom logoru Sušica, dok je najstarija žrtva 77-godišnji Kuljancic (Aljo) Redžo (1915 - 1992). Na ispraćaju je prisustvovao i Salko Hamidović, brat ubijenog dječaka Edina. 


Žrtve agresije će biti pokopane u subotu 24.aprila u 12:15 sati na šehidskom mezarju u Memorijalnom kompleksu Rakita, u prisustvu više hiljada ljudi. 

Iz 11 gradova Bosne i Hercegovine organiziran je besplatan prijevoz autobusima do Vlasenice i nazad. Polazak iz Tuzle je u subotu, 24.aprila u 08:30 ispred Komemorativnog centra Tuzla. 
 
 Kolona s tabutima 34 vlaseničke žrtve stigla iz Tuzle u Vlasenicu 


Kolona sa tabutima 34 vlaseničke žrtve, danas je, uz prisustvo članova porodica i drugih gradjana, ispraćena ispred Komemorativnog centra u Tuzli, a predvečer je stigla u Vlasenicu.

Sutra će na šehidskom mezarju Rakita, uz prisustvo nekoliko hiljada Podrinjaca, biti klanjana dženaza za ove žrtve, koje su ubijene u etničkom čišćenju 1992. godine, saopćeno je iz Udruženja porodica žrtava rata Vlasenica 1992-95.

- Zločinci moraju biti uhapšeni, a Podrinjci i drugi gradjani Bosne i Hercegovine, ne smiju zaboraviti zlo koje se desilo podrinjskom narodu. Sutrašnjom dženazom u Vlasenici počinje serija dženaza u podrinjskim mjestima. Danas prisustvujemo ispraćaju 34 identifikovana tijela i svake godine je tako. Pred tijelima naše 34 žrtve tražimo od izvršnih i zakonodavnih organa da pristupe traženju ubica ovih nevinih osoba, da ubice budu privedene i dobiju zaslužene kazne. Ne smijemo zaboraviti i tražimo pravdu. To je naša poruka, kazao je Dževad Bektašević, predsjednik Udruženja porodica žrtava rata Vlasenica 1992-95.

Žrtve su identifikovane proteklih mjeseci, a pronadjene su u masovnim grobnicama Ogradice i Pelemiš te u nekoliko pojedinačnih grobnica. Najstarija osoba koja će biti ukopana u subotu imala je 77 godina, dok je najmladja imala tek 14.

 

Do sada su na nekoliko kolektivnih džanaza, na šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici, ukopane 232 vlaseničke žrtve, kaže se u saopćenju Udruženja porodica žrtava rata Vlasenica 1992-95.

 

 


 
(Fena)

Vise fotografija na stranici: http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzlarije/forum/viewtopic.php?TopicID=681839&page=11 

Ažurirano Petak, 23 Travanj 2010 19:06