A A A
Četvrtak, 16 Rujan 2021
Presuda 5. Feb. 2010 Pravda ili Propaganda PDF Ispis E-mail
Autor BIRN   
Ponedjeljak, 01 Veljača 2010 18:56
01 februar 2010  Sudsko vijeće Državnog suda zakazalo je izricanje presude Predragu Bastahu i Goranu Viškoviću za petak, 5. februar.

 

Odbrana Gorana Viškovića je tokom iznošenja završne riječi ocijenila optužnicu Državnog tužilaštva “manjkavom i nepreciznom”, te zatražila od Suda da drugooptuženog oslobodi svih tačaka.

Višković, nekadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), tereti se skupa s Predragom Bastahom, bivšim pripadnikom rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica, za učešće u širokom i sistematičnom napadu usmjerenom protiv nesrpskog stanovništva u tom gradu.

Bastah i Višković se terete da su između aprila i septembra 1992. godine učestvovali u zarobljavanju, premlaćivanjima i ubistvima civila u Vlasenici.

Tokom završne riječi Tužilaštvo BiH je zatražilo od Suda da dvojici optuženih izrekne kazne dugotrajnog zatvora, dok je Odbrana prvooptuženog zatražila da se njihov branjenik oslobodi svih tačaka optužnice.

Viškovićeva Odbrana počela je sa iznošenjem završne riječi na prošlom ročištu, 28. januara ove godine.

Ocjenjujući navode optužnice, Odbrana drugooptuženog je kazala da je Tužilaštvo nastojalo “neosnovano utrpati opisana djela u zakonski okvir zločina protiv čovječnosti”, dok je Odbrana “dokazala” (hahahahahah!!!) da se napad na području općine Vlasenica “nije ni dogodio”. (Zalosno!!!)

“Optužnica navodi da su dvojica optuženih imala zajednički plan i cilj, međutim nema konkretizacija kada je formulisan ovaj plan, koji su mu ciljevi i da li su optuženi učestvovali u formiranju plana ili im je neko saopštio taj plan. Bez tih opisa, ovi ljudi nisu mogli imati psihički odnos prema djelima, što opet čini optužnicu nerazumljivom”, kazao je Todor Todorović, branilac drugooptuženog.

Odbrana drugooptuženog je pokušala ukazati i na činjenicu da su na području Vlasenice počinjeni zločini i nad srpskim stanovništvom, te da je pred Sudom BiH, nakon sklapanja sporazuma o priznanju krivnje, na šest godina osuđen Veiz Bjelić, nekadašnji čuvar zatvora tzv. “Štala” u zaseoku Rovaši (općina Vlasenica).

Komentirajući pojedine tačke optužnice, Odbrana drugooptuženog se na ovom ročištu posebno osvrnula na iskaze svjedokinja koje su Viškovića optužile za silovanje. U tri tačke optužnice, Višković se tereti da je silovao zaštićene svjedokinje O6 i O8, te svjedokinju M.S.

Iskazi svjedokinja O6 i M.S. pročitani su u sudnici, nakon što je vještakinja neuropsihijatrica Alma Bravo-Mehmedbašić utvrdila da nisu sposobne javno svjedočiti zbog “teških psihičkih oboljenja i opasnosti od retraumatizacije”. 

Odbrana drugooptuženog je ocijenila da je čitanjem ovih iskaza došlo do “narušavanja osnovnih prava optuženih na pobijanje iskaza svjedoka Optužbe kroz unakrsno ispitivanje”, te da je ovakva praksa vraćanje na “davno prevaziđeni inkvizitorski postupak”.