A A A
Ponedjeljak, 06 Prosinac 2021
Bastah i ostali: Zakljucne Rijeci Odbrane PDF Ispis E-mail
Autor BIRN   
Četvrtak, 28 Siječanj 2010 14:19
Bastah i Viskovic
Bastah i Viskovic

Prvooptuženi Predrag Bastah je u svojoj završnoj riječi kazao da je proces protiv njega “izrežiran”, te da su “lažni i plaćeni svjedoci” dovedeni da svjedoče protiv njega.

“Moram vam iskreno reći, u policijskoj stanici Vlasenica bilo je stotinu radnika, ali ničije ime se ne spominje, samo moje. Tako je izrežirano kao da sam ja imao privatnu policijsku stanicu. Sve moje starješine su se sakrile, a oni su početkom rata otjerali kolege muslimane i uzeli njihove stanove”, kazao je Bastah.


Državno tužilaštvo tereti Bastaha, nekadašnjeg pripadnika rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica, skupa s Goranom Viškovićem, bivšim vojnim policajcem Vojske Republike Srpske (VRS), za zločine počinjene nad nesrpskim stanovništvom Vlasenice tokom 1992. godine.

Bastah i Višković terete se za radnje koje su “doprinijele i ojačale funkcioniranje logorskog sistema” u Sušici i drugim zatvorima na području Vlasenice, kao i za hapšenja, privođenja, premlaćivanja i ubistva civila u tom gradu.

Državno tužilaštvo je tokom iznošenja završne riječi zatražilo da se dvojica optuženih osude na kazne dugotrajnog zatvora, dok su prvooptuženi i njegovi branioci zatražili da Sud izrekne oslobađajuću presudu.

Na ovom ročištu je sa izlaganjem završne riječi počela i Odbrana Gorana Viškovića, koja je od Suda zatražila da oslobodi njihovog branjenika po svim tačkama optužnice.

“Ova Odbrana u potpunosti negira sve navode optužnice. Ocjenjujući sve dokaze, Odbrana Viškovića zaključuje da je naš branjenik bio distanciran od svega što mu se imputira optužnicom”, kazao je branilac Todor Todorović.

Komentirajući navode optužnice koja Viškovića tereti za učešće u širokom napadu protiv bošnjačkog stanovništva, Odbrana drugooptuženog je istakla kako je “nepobitna činjenica” da se bošnjačko stanovništvo Vlasenice naoružavalo i pripremalo za sukob.

“U ratovima poput ovog u BiH, pomjeranje stanovništva bilo je zakonomjerna pojava. U narodnim sukobima – kakav je bio i ovaj – stanovništvo je pratilo pomjeranja sopstvenih oružanih snaga. Stoga se ne može svako pomjeranje stanovništva okarakterisati kao progon”, ocijenio je Todorović.

Višković nije mogao doprinositi razvoju logorskog sistema, smatra Todorović, jer takav sistem, po njegovom mišljenju, nije bio prisutan u Vlasenici tokom 1992. godine.

“Pomjeranje muslimanskog stanovništva na teritorije pod kontrolom Armije BiH, uslovljeno je sa nekoliko strahova. Kao prvo, tu je bio strah od osvete izbjeglica Srba koji su protjerani iz svojih domova. Kao drugo, postojao je strah od osvete muslimana koji su ostali na teritoriji pod vlašću koju nisu smatrali svojom i, konačno, postojao je strah vlasti da će preostali muslimani podržati napad na Vlasenicu”, pojasnio je Todorović.

Govoreći o iskazima svjedoka Tužilaštva, Odbrana drugooptuženog je istakla da su “nedovoljni” da bi se na njima bazirala osuđujuća presuda.

Nastavak iznošenja završne riječi Odbrane Viškovića zakazan je za 1. februar 2010. godine.

Ažurirano Četvrtak, 28 Siječanj 2010 14:24