A A A
Ponedjeljak, 06 Prosinac 2021
Potvrdzena optužnica za genocid u Srebrenici PDF Ispis E-mail
Autor BIRN   
Utorak, 26 Siječanj 2010 11:57
ImageSud BiH je potvrdio optužnicu kojom se u šest tačaka Duško Jević, Mendeljev Đurić i Goran Marković terete za učešće u genocidu počinjenom u Srebrenici.

Bivše pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) Tužilaštvo BiH tereti da su učestvovali u "sistemskom udruženom zločinačkom poduhvatu" s ciljem protjerivanja žena i djece, te ubijanja muškaraca iz Srebrenice.

Tužilaštvo smatra da je Jević tada bio pomoćnik komandanta Specijalne brigade MUP-a RS-a i komandant Centra za obuku Jahorina, Đurić komandir Prve čete tog centra, a Marković komandir Drugog voda u Prvoj četi.

Prema navodima optužnice, pripadnici Centra za obuku Jahorina su po naredbi optuženih 12. jula 1995. godine učestvovali u pretresu sela u mjestu Budak, kod Potočara, s ciljem okupljanja civila iz Srebrenice radi prisilnog premještanja na teritoriju pod kontrolom Armije BiH.

"Dana 12. i 13. jula 1995. godine (...) pripadnici Prve čete Centra za obuku Jahorina, zajedno s pripadnicima VRS-a i MUP-a RS-a, učestvovali su u ubistvima manjih grupa i zarobljenih pojedinaca Bošnjaka iz srebreničke enklave", stoji u optužnici, uz dodatak da je u okolini Potočara pronađeno najmanje 30 tijela ubijenih Bošnjaka.

Pripadnici čete kojom je komandovao Đurić, kako se navodi u optužnici, 12. i 13. jula 1995. godine učestvovali su u prisilnom premještanju civila iz baze UN-a u Potočarima, te odvajanju muškaraca koji su potom na različitim lokacijama bili zatočeni i strijeljani. Istih dana, smatra Tužilaštvo, oni su u mjestu Sandići (općina Bratunac) učestvovali u zarobljavanju više hiljada muškaraca koji su kroz šumu pokušali pobjeći iz Srebrenice, a potom ih odveli "na razna mjesta zatočenja, između ostalih u školu u Bratuncu i u skladište Kravica".

"Dok su održavali prohodnost ceste Bratunac-Konjević Polje, u mjestu Sandići su po kratkom postupku pogubili najmanje 17 zarobljenika, nakon što su A.G. i N.M., pripadnici Prve čete Centra za obuku Jahorina, pozivali dobrovoljce koji će izvršiti strijeljanje", navodi Tužilaštvo.

U optužnici se navodi da su Jević i Đurić 13. jula 1995. godine "nadzirali i podržavali" strijeljanje više od 1.000 muškaraca u Zemljoradničkoj zadruzi Kravica, gdje je Marković "pozivao dobrovoljce iz svoje jedinice da vrše likvidacije".

Jevića i Đurića su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili u oktobru, a Markovića u decembru 2009. godine, od kada se i nalaze u pritvoru, prenosi BIRN -Justice Report.

 

Sljedeće sedmice: Završna riječ Odbrane na suđenju za zločine u Vlasenici

25 januar 2010  Naredne sedmice, pred Odjelom za ratne zločine Suda BiH, Odbrana Gorana Viškovića zvanog “Vjetar” iznijet će završnu riječ na suđenju za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Vlasenice.

Iznošenje završne riječi Viškovićeve Odbrane zakazano je za četvrtak, 28. januar.


Državno tužilaštvo tereti Viškovića, nekadašnjeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) – skupa s Predragom Bastahom zvanim “Car”, bivšim pripadnikom rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica – za niz zločina počinjenih nad nesrpskim stanovništvom u tom gradu tokom 1992. godine.

 

Ažurirano Utorak, 26 Siječanj 2010 12:01