A A A
Ponedjeljak, 15 Kolovoz 2022
Fata Orlović: Trazi Pravdu u Vlasenickom Sudu PDF Ispis E-mail
Autor Dnevni Avaz   
Srijeda, 06 Siječanj 2010 08:10
Autor: A. HADŽIĆ


Foto: Arhiv
 
Orlović: Sudovi u RS slušaju Kačavendu, a ne zakon
Orlović: Sudije da hoće, mogle bi riješiti problem

Izjava episkopa zvorničko-tuzlanskog Vasilija Kačavende da će crkva sagrađena u dvorištu Fate Orlović u Konjević-Polju biti izmještena tek kada se sudski riješi vlasništvo nad zemljištem dodijeljenim za gradnju nove crkve i da taj predmet "u sudu u Srebrenici stoji već dvije godine" izazvala je oštru reakciju brojnih žitelja u tom mjestu.

Fata Orlović kazala nam je kako zna da se "Kačavenda služi svim i svačim" da bi crkva što duže stajala u njenom dvorištu, a on se istovremeno "služio parama koje mu je Dodik uplatio za izmještanje crkve".

Prema njenim riječima, ovaj slučaj treba rješavati Osnovni sud u Vlasenici, a ne u Srebrenici.

- Većina nasljednika zemljišta koje je zadruga "Guber" iz Bratunca dodijelila SPC-u da gradi novu crkvu živjela je na području Nove Kasabe i Vlasenice. Jedan broj njih je umro prirodnom smrću, jedan broj je ubijen u toku rata, a od onih što su preživjeli neki su u BiH, a neki u inostranstvu. Čula sam da Sud u Vlasenici ne mrda prstom da te ljude okupi i završi prijenos zemljišta - rekla nam je Fata.

Prema njenim riječima, ljudi koji se spominju kao nasljednici zemljišta na koje bi trebala biti izmještena crkva mogu se naći, jer i oni koji žive u inozamstvu dođu u Bosnu svakog ljeta.

- Sudije da hoće, mogle bi to završiti. Čula sam kako im je Kačavenda poručio da otežu što duže, misleći da će se meni nešto dogodi. Kako vidim, sudije Kačavendu slušaju bolje nego što bi trebale slušati zakon. Ali, zaboravio je, jadan, da ja imam sedmero djece i da će se Orlovići s njim tužiti do sudnjeg dana - poručuje Fata.

Potvrda u pismu Dragičeviću

"Dnevni avaz" je u posjedu pisma kojeg je još u septembru 2008. godine Osnovni sud u Srebrenici uputio na adresu Miladina Dragičevića, savjetnika u Vladi RS zaduženog za rješenje spora u vezi s crkvom u Konjević-Polju.

Prema sadržaju pisma, za više od 30 osoba koje se spominju kao pravni nasljednici zemljišta dodijeljenog SPC-u, "Guber" je bio dužan pokrenuti postupak pred Osnovnim sudom u Vlasenici, a ne u Srebrenici, kako to poručuje Kačavenda.