A A A
Utorak, 28 Rujan 2021
Boksit iz Milića kupio pilanu "6. avgust" PDF Ispis E-mail
Autor DnevniAvaz.ba   
Nedjelja, 06 Prosinac 2009 11:18
Akcionarsko društvo "Boksit" iz Milića kupilo je na današnjoj licitaciji imovinu milićkog preduzeća "6. avgust" po cijeni od  517.000 KM.

- Jedini ponuđač bio je `Boksit` AD Milići. Očekujemo da se završi i drugi dio ovog postupka, odnosno da se cjelokupna kupoprodajna cijena uplati u zakonom predviđenom roku, izjavila je Biljana Šabić, predsjednik Odbora povjerilaca "6. avgusta".

Direktor Sektora za komercijalno- proizvodne poslove u kompaniji "Boksit" Momir Lazarević izrazio je uvjerenje da će uz odgovarajući program i finansijska ulaganja, uspjeti da "ožive proizvodnju u bivšoj milićkoj pilani", navodeći da bi proizvodni kapaciteti mogli biti pokrenuti naredne godine.

Predstavnik radnika u Odboru povjerilaca "6. avgusta" Živorad Pantić izrazio je zadovoljstvo što je milićka pilana napokon dobila kupce.

- Nakon sedam godina agonije, napokon je jedna licitacija uspjela. Pokretanje proizvodnje biće za dobrobit svih, i radnika pilane i zajednice, istakao je Pantić.

On  je dodao da će pravo na otpremninu od 1.800 KM imati bivši radnici "6. avgusta", koji su se nalazili na spisku zaposlenih na dan uvođenja stečaja 11. oktobra 2006. godine.

Uspjeh današnje licitacije pozdravio je i načelnik opštine Milići Živojin Jurošević, koji je istakao da je kompanija "Boksit" "ozbiljna firma, koja sigurno neće dozvoliti da se propadanje `6. avgusta`, nekadašnjeg giganta nastavi. 

"Imali smo razgovore i sa premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom, koji je obećao da će budućem kupcu obezbijediti kreditne linije za otpočinjanje proizvodnje", rekao je Jurošević.

Milićko preduzeće "6. avgust" do proteklog rata bilo je najvećio regionalni proizvođač bukove građe u kojem je bilo zaposleno oko 400 radnika.

Nakon uvođenja stečaja, imovina preduzeća procijenjena je na 1.515.000 KM, ali je poslije 12 neuspješnih licitacija početna cijena umanjena