A A A
Utorak, 28 Rujan 2021
Sastanak Vlaseničke Komisije za Istinu PDF Ispis E-mail
Autor www.vlasenica92-95.ba   
Ponedjeljak, 02 Studeni 2009 11:11
SASTANAK U SKUPŠTINI OPŠTINE VLASENICA, SA PREDSTAVNICIMA ZAKONODAVNE I IZVRŠNE VLASTI 
 
Dana 22.10. 2009. godine predstavnici Udruženja Bektašević Dževad i Topčić Amir, zajedno sa predstavnicima Helsinskog odbora RS iz Bijeljine, g-đicom Aleksandrom Letić i g-dinom Dejanom Čosićem, u Kabinetu Načelnika Opštine Vlasenica ,g-dina Mladena Popović-a u prisustvu Predsednika SO-e Vlasenica, g-dina Sakiba Zubovića, odrzali su radno- konsultativni sastanak, kojom prilikom su Načelnik i Predsjednik upoznati sa planiranim Projektom - Održavanje lokalnih konsultacija u povodu osnivanja Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o počinjenim ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava, (REKOM), nastalih u periodu raspada bivše SFRJ.

Organizator planiranih konsultacija je Udruzenje "Porodica žrtava rata Vlasenica 1992-95", u saradnji sa regionalnim kordinatorom REKOM-a,  za BIH, Helsinskim odborom RS- Bijeljina.

Predstavnici udruženja i Helsinskog odbora, predstavili su plan održavanja konsultacija za 14. novembar, u Sali motela "M" u Vlasenici.

Iznešena je neophodnost prisustvovanja i uključivanja zakonodovne i izvršne vlasti ove lokalne zajednice u kojoj su se u perodu 1992-95 godine desili zločini koji su za rezultat imali veliki broj ubijenih građana Vlasenice, za čijim tjelima se djelom i nakon 17 godina još traga.

Nakon upoznavanja sa planom konsultacija na kojem će pored zakonodavne i izvrše vlasti biti pozvani predstavnici nevladinih i drugih organizacija koji se bave pitanjima žrtava, predstavnici veterana, i dr. sličnih udruženja, predstavnici obrazovnih, zdravstvnih, socijalnih, vjerskih i drugih sergmenata organizovanja ove lokalne zajednice kao i susjednih opština.
Načelnik g-din Popović je rekao da je spreman da svojim prisustvom pokaze spremnost ove lokalne zajendice da uvažava žrtve, te da je za budučnost ovih prostora koji se kreću putem euro-atlanskih integracija i priključenja porodici EU, ključna rijeć "obrazovanje" kako i "ekonomija". Da je proslo dovoljno vremena, te da je došlo vrijeme kada se treba raditi na uspostavi sistema, prava i obaveza. Nekad je Vlasenica bila u vrhu razvijenih opština BH, a dok danas u se nalazi na samom začelju. Neophodno je raditi na obezbjeđenju bolje budučnosti ovih prostora a što sigurno doprinosi ovakva transparentnost u pristupu i postupanju prema najosjetljivijim i najkompleksnijim pritanjima za ove prostore.

Načelnik Popović i Predsjednik Zubović načelno su dali pristanak da će u zakazani termin održavanja planiranih konsultacija istim prisustvovati te dati svoj doprinos u radu.

U narednom periodu radit će se na izradi spiska učesnika, kao i samom obavještavanju i pozivanju istih.
 
 
Bektasevic Dzevad
Porodica žrtava rata Vlasenica 1992-95
Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
 
-------------------------------------
Molba:
U ime Vlaseničana dijsapore zahtjevamo da se tokom izrade spiska učesnika uvrsti jedan član koji će biti zadužen za javno informisanje Vlaseničana u Dijaspori, te da se tačke sastanka, tok diskusije, kao i lista zaključaka objavljuje istovremeno, i da i ovaj portal (Vlasenica.info, kao informativni centar Vlaseničana u Dijsapori) takođe bude uvrstan i obavješten o mogućim utvrđenim činjenicama ovih i sličnih sastanaka u sklopu rada Regionalne Komisije.
 
 
Unaprijed hvala,
 
Sanel Babić
Urednik
Vlasenica.info