A A A
Subota, 25 Rujan 2021
Rade Golić - Odbrana Poturala Irelevantna Dešavanja PDF Ispis E-mail
Autor BIRN   
Petak, 09 Listopad 2009 18:41

Bastah i ostali: Dodatni dokazi Tužilaštva

Bastah i Viskovic
Bastah i Viskovic

08 oktobar 2009  U sklopu izvođenja dodatnih dokaza na suđenju Predragu Bastahu i Goranu Viškoviću, Tužilaštvo u spis unijelo šest materijalnih dokaza kojima nastoji osporiti navode Odbrana.

Bastah i Višković se terete da su učestvovali u širokom i sistematičnom napadu vojnih, paravojnih i policijskih snaga tzv. Srpske Republike BiH, usmjerenom protiv civilnog bošnjačkog i ostalog nesrpskog stanovništva s područja Vlasenice tokom 1992. godine.

Bastah, bivši pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica, i Višković, vojni policajac Vojske Republike Srpske (VRS), optuženi su za učešće u hapšenju, zatvaranju, premlaćivanju i ubistvima civila iz Vlasenice.

Državno tužilaštvo je uložilo dopise SJB-a Vlasenica  iz augusta 1992. i Glavnog štaba VRS-a iz juna 1994. godine, kojima nastoji dokazati “aktivno sudjelovanje vojske i policije u zajedničkom širokom i sistematičnom napadu na području ove općine”.

Prezentirana su i tri materijalna dokaza kojima je Tužilaštvo željelo osporiti iskaz svjedoka Zorana Jovanovića, koji je u maju ove godine svjedočio u korist Odbrane drugooptuženog, govorivši o navodnim zločinima koji su počinjeni 1992. nad srpskim stanovništvom u selima na području Vlasenice.

Tužilaštvo je uložilo akte dostavljene iz općina Kladanj i Srebrenica, u kojima stoji da se sela o kojima je Jovanović govorio – Pelemiši, Pepići i Podravanje – nalaze na područjima ovih općina.

“Ova mjesta su, ustvari, rubna mjesta općine Vlasenica, gdje stanuje srpsko življe. Ova mjesta su sva popaljena i odatle su Srbi prebjegli u Vlasenicu”, pojasnio je branilac drugooptuženog Rade Golić.

Sud je također prihvatio spisak pribavljen iz Haškog tribunala u kojem su navedeni identifikacijski podaci bivših zatvorenika u “staroj zgradi Suda u Vlasenici”.

U optužnici stoji da je Bastah u junu 1992. godine, iz zgrade zatvora “iza Suda”, zajedno s nepoznatim osobama srpske nacionalnosti, odvodio osobe na prinudni rad, nakon čega ih je kamionom prebacio u logor Sušica.

Naredno ročište zakazano je za 26. oktobar 2009. godine, kada će iskaz dati posljednji dodatni svjedok Tužilaštva.