A A A
Nedjelja, 19 Rujan 2021
Bastah: Neuropsihijatar analizira Zlocinace PDF Ispis E-mail
Autor BIRN   
Četvrtak, 10 Rujan 2009 10:44

Analiza Stresa, Traume, Košmarnih snova Zločinaca... dok Žrtve genocida očekuju pravdu. 

Predrag Bastah

10 septembar 2009  Vještak neuropsihijatar ocijenio da je prvooptuženi Predrag Bastah tokom 1992. godine bio “smanjene uračunljivosti, ali ne bitno smanjene”.

Senadin Ljubović, vještak neuropsihijatrije koji je iznio nalaz i mišljenje na suđenju Predragu Bastahu i Goranu Viškoviću, optuženima za zločine nad civilnim stanovništvom Vlasenice, ocijenio je da prvooptuženi iskazuje “izražene znake posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) s povremenim komplikacijama”, ali da nema stalno duševno oboljenje.

Bastah i Višković, bivši pripadnici policijskih i vojnih struktura u Vlasenici, terete se za učešće u “sistematskom napadu usmjerenom protiv nesrpskog stanovništva” općine Vlasenica u periodu između aprila i septembra 1992. godine.

Predrag Bastah

Optuženi su, smatra Tužilaštvo, sudjelovali u hapšenju, zatvaranju i maltretiranju bošnjačkih civila i njihovom odvođenju u logor Sušica.

Ljubović je od Suda dobio nalog da ocijeni uračunljivost optuženog Bastaha “u periodu do septembra 1992. godine”, a potom i njegovu sposobnost da prati suđenje.

“Na osnovu medicinske dokumetacije koja mi je data na uvid – među kojom su bili nalazi Psihijatrijske klinike u Sokocu, gdje je optuženi tri puta boravio – i razgovora sa optuženim, ocijenio sam da se u konkretnom slučaju radi o izraženoj formi PTSP-a, sa znacima regresije i kriza, ali bez znakova stalne duševne bolesti”, kazao je vještak.

Prema njegovom mišljenju, u slučaju Predraga Bastaha do pojavljivanja PTSP-a došlo je usljed traumatičnih događaja koji su se desili prije rata u BiH – između ostalog, saobraćajne nesreće koju je doživio na radu 1983. godine i ubistva njegovog oca neposredno pred izbijanje rata – te njegovog ranjavanja nakon početka sukoba na području općine Vlasenica.

“U toku mog razgovora nisam našao nijedan znak duševnog oboljenja ili psihotični poremećaj, trajni ili privremeni. Optuženi pokazuje znake PTSP-a, te stoga dolazim do zaključka da je usljed ovog sindroma moglo doći do određene inhibicije, te da je Bastah u periodu između aprila i septembra 1992. godine imao smanjenu uračunljivost, ali ne bitno smanjenu”, zaključio je Ljubović.

Vještak Ljubović je zaključio i da je tokom razgovora s prvooptuženim saznao kako on u posljednje vrijeme pati od “glavobolja, gušenja, čestog mokrenja i košmarnih snova”, te da izražava znake depresije.

“Ovo stanje optuženog proizlazi iz neprilagođenosti na dugi boravak u pritvoru. Psihološki dolazi do retraumatizacije i jačih simptoma PTSP-a. Međutim, s obzirom na činjenicu da je optuženi u razgovoru bio pribran, adekvatno se ponašajući, i nije iskazao probleme u komunikaciji, zaključujem da on posjeduje procesnu sposobnost da prati suđenje. Predlažem da se eventualno samo nakratko prekine suđenje u slučaju regresivnog stanja”, kazao je Ljubović.

Prvooptuženi Bastah se od januara 2008. nalazi u pritvoru.

Nastavak suđenja zakazan je za 14. septembar 2009. godine.