A A A
Nedjelja, 19 Rujan 2021
Viškovićev prijedlog za razdvajanje optužbe odbijen PDF Ispis E-mail
Autor BIRN   
Petak, 28 Kolovoz 2009 13:27

Bastah i ostali: Odbijen prijedlog za razdvajanje postupka

Bastah i Viskovic
Bastah i Viskovic

27 avgust 2009  Sudsko vijeće odbilo prijedlog Odbrane Gorana Viškovića da se razdvoji postupak protiv njega i Predraga Bastaha.

Odbrana Gorana Viškovića predložila je razdvajanje postupka koji se vodi protiv njega i Predraga Bastaha, što je Sudsko vijeće odmah odbilo, istaknuvši da ne postoji nijedan razlog za to.

“Odbija se prijedlog jer Vijeće ne vidi nijedan razlog zbog kojeg bi se ovaj predmet razdvajao sada kada je već pri kraju”, kazao je Zoran Božić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Višković i Bastah optuženi su da su tokom 1992. godine učestvovali u širokom i sistematičnom napadu, te u protjerivanju, ubistvima, mučenjima i silovanjima Bošnjaka s područja Vlasenice.

Tužilaštvo BiH usprotivilo se prijedlogu Odbrane za razdvajanje postupka, dok je branilac Predraga Bastaha samo istakao da to “ostavlja Sudu da odluči”.

“Ovaj predmet je još u fazi istrage spojen jer se radi o zajedničkim djelima vojske i policije Republike Srpske, čiji su članovi bili Višković i Bastah”, kazala je tužiteljica Sanja Jukić.

Prema navodima optužnice, Bastah je bio pripadnik rezervnog sastava policije, a Višković Vojske Republike Srpske (VRS).

“Mi smo se ovdje rukovodili činjenicom da se radi o pritvorskom predmetu u odnosu na optuženog Bastaha. Kao savjesna Odbrana, još uvijek nastojimo prikupljati dokaze u ovom slučaju”, kazao je Rade Golić, jedan od Viškovićevih branilaca.

Dvojica optuženih uhapšeni su u januaru 2008. godine. Bastah se još uvijek nalazi u pritvoru, dok je Viškoviću u julu iste godine dozvoljeno da se brani sa slobode.