A A A
Nedjelja, 19 Rujan 2021
Intervju sa imamom Nurdinom ef. Grahićem PDF Ispis E-mail
Autor Hazim Mujčinović   
Nedjelja, 23 Kolovoz 2009 23:18
Do 1992. godine Vlasenica je imala dvije džamije koje su, da nisu srušene u ratu , trebale poostati spomenici kulture i postojanja Islama na ovim prostorima. Vlasenička Hajrija džamija je do rušenja brojala 100 godina postojanja, dok Musa Pašina džamija u Novoj Kasabi bila je stara preko 300 godina. Pored ove dvije džamije, Medžlis Islamske zajednice Vlasenica imala je ukupno šest vjerskih objekata. Svi oni su u periodu od 1992-'95 bili porušeni. Danas Vlasenički Medžlis IZ broji sedam obnovljenih, izgrađenih i lijepo uređenih džamija. O aktivnostima u toku mjeseca Ramazana i aktivnostima na području Vlaseničkog MIZ za www.vlasenica.eu razgovarali smo sa glavnim imamom Nurdinom ef. Grahićem.

-Da li se ponovnom izgradnjom džamija i mekteba na području Medžlisa IZ Vlasenica povećao i broj povratnika u ovo područje Podrinja?

-Prije svega želim svim Bošnjacima, Muslimanima, Vlaseničanima čestitati  nadolazeći Mubarek mjesec Ramazan, uz riječi Ramazan Šerif Mubarek Olsun. Ove godine na prostoru našeg Medžlisa teravih namaz će se klanjati na devet mjesta, u sedam džamija i dva mesdžida. U toku ramazana mjeseca angažovali smo tri učenika Medrese i jednog studenta Islamskih nauka u Libiji. Svakako odgovorili smo na jedan skroman način, zahtjevima našeg Muftijstva i Medresa kako bi pomogli u raspoređivanju učenika medresa u BiH , kao teravih imama.

-Danas bi trebao biti proučen Mevlud u povodu ponovne izgradnje Hajrija džamije.

-Tačno, danas je dvije godine od ponovnog otvaranja džamije u Vlasenici. U povodu tog datuma organizujemo Mevlud kao svečanost i zamolićemo Allaha dž.š. da nagradi sve one koji su omogućili i pomogli da se ovo realizuje. Dakle da se oni koji su dali svoj doprinos kako bi  Hajrija džamija  obilježila dvije godine od svoga ponovnog proklanjavanja, odnosno od svog produžetka onih sto godina koje su prekinute 1992. godine.

-U mnogo povratničkih mjesta izgradnja džamija ne znači i veći povratak u te krajeve, a samim tim i džamije ostaju poluprazne. Da li je u Vlasenici prisutan takav problem?

-Mi, hvala Allahu dž.š. svake godine imamo porast prisustva vjernika. Tako da  naši objekti imaju nafaku kad je u pitanju prisustvo džematlija, klanjača i posjetioca džamija. A posebno se možemo zahvaliti dragom Bogu , kada je u pitanju naša Hajrija džamija , osim  svakodnevnih namaza u našoj džamiji petkom na džuma namazu imamo uvijek veći i novi broj vjernika koji s namjerom ili slučajno se baš u tom trenutku se zadese u Vlasenici. Takođe kada je u pitanju neki drugi vjerski obred tevhid ili mevlud, Hajrija džamija je skoro puna. Dakle svaki dan, svaki mjesec je punija i punija što opravdava svrhu izgradnje dva i po puta većeg objekta džamije u odnosu na period prije rata.

-Više godina si u Vlasenici prisutan kao glavni imam, a dvije godine i imam Hajrija džamije, da li si zadovoljan?

-Ramazan je mjesec radosti , ljubavi i poštovanja, svakako da njegov dolazak u srca vjernika donosi jedan poseban osjećaj, doživljaj, sreću i zadovoljstvo. Sve one aktivnosti i druženja koja dolaze uz Ramazan čine nas puno zadovoljnijim i drugačijim u odnosu na druge mjesece. Tu su  iftari, gostovanja musafira iz drugih džemata, iz drugih gradova BiH. Sam mjesec Ramazan je poseban sa svim svojim događajima, pa tako i mi sami u njemu osjećamo jedan  poseban doživljaj i čini nas sretnim ali i pomalo tužnim nakon njegovog odlaska.

-Ove godine mjesec Ramazan nastupa u avgustu, zbog godišnjih odmora prisutni su naši ljudi iz dijaspore, koji ljeto iskoriste za posjetu svojim rodnim krajevima i obilasku kuća. Da li su i oni prisutni na namazima?

-Naravno da jesu. Svakako da svako od njih svoj dolazak u BiH i u Vlasenicu iskoriste za dolazak u Hajrija džamiju, a ove godine su i svjedoci da se krenulo sa izgradnjom ograde harema džamije. Što do sada nismo bili u mogućnosti uraditi, a naša dijaspora je ta koja je omogućila svojim donacijama da i ovaj posao započnemo i privedemo kraju. Naravno da im se i ovim putem zahvaljujem što nam i na jedan takav način pomažu u realizaciji ovog projekta.

-Prije dvije godine na dana proklanjavanja Hajrija džamije, pravili smo sličan razgovor, tada za www.radiovalter.com i tada ste se susretali sa mnoštvom problema, no danas moram primjetiti iz ovog razgovora da su stvari mnogo afirmativnije i ljepše izgledaju.

-Svakako, skoro da su svi vjerski objekti obnovljeni i dovedeni u funkciju  rada. Još je preostalo samo da se završe radovi na Musa Pašinoj džamiji u Novoj Kasabi , gdje je većina radova privedena kraju i slijedeće godine nas očekuje jedna posebna svečanost, a to je 13.juli i otvaranje Musa Pašine džamije, najstarije džamije na području našeg Medžlisa, koja je stara preko 300 godina. Nadam se da će i ovaj naš razgovor ostaviti sjećanje na ovaj važan događaj koji nam slijedi u Vlasenici i Novoj Kasabi. Pozivam već sada da u svoje kalendare pribilježite ovaj datum i odvojite vrijeme za svoje prisustvo.

Molim Allaha dž.š. da svim Muslimanima, Bošnjacima, Vlaseničanima u mjesecu Ramazanu podari puno radosti, bereketa, zdravlja. Da ih prije svega Allah dž.š. drži na pravom putu, jer je u Islamu pravi put. Ramazan Šerif Mubarek Olsun.

http://www.vlasenica.eu/home/dev/index.php?option=com_content&view=article&id=797:qnaa-hajrija-damija-je-svakim-danom-sve-punija-i-ljepaq&catid=1:poslednje&Itemid=107

Ažurirano Nedjelja, 23 Kolovoz 2009 23:33