A A A
Nedjelja, 19 Rujan 2021
Intervju sa predsjednikom Medžlisa IZ Vlasenica PDF Ispis E-mail
Autor Hazim Mujčinović   
Nedjelja, 23 Kolovoz 2009 22:58
Vlasenica, grad u kojem je u toku prvih dana agresije na Bosnu i Hercegovinu, izvrešna okupacija od strane JNA,  novosadskog i niškog korpusa, te domaćih krvnika željnih ubijanja nevinih susjeda drugoga imena, vlaseničkih bošnjaka. Petnaestak godina poslije dobija memorijal za sjećanje na sve ubijene bošnjake.Bošnjake zarobljavane, mučene u logoru Sušica, protjerivane i progonjene po vrletima planine Udrč, ubijane u Sušici, Alihodžićima, Drumu, Debelom Brdu, Srebrenici. Rasutih kostiju od Kladnja do Rogatice, od Srebrenice do Žepe, u masovnim grobnicama širom Podrinja.Vlasenica dobija memorijal koji će danas i sutra i za buduća vremena i pokoljenja , podsjećati i opominjati na NEZABORAV.

Aktivnosti oko izgradnje i uređenja MEMORIJALNOG KOMPLEKSA „ŠEHIDSKO MEZARJE RAKITA-VLASENICA“ jedan je od projekata Medžlisa IZ Vlasenica. Za portal www.vlasenica.eu o ovom, ali i drugim projektima i aktivnostima razgovarali smo sa Mujom Hadžiomerovićem predsjednikom Medžlisa IZ Vlasenica.

-Kojim tempom teče izgradnja Vlaseničkog memorijala?

-Ove godine (2009. godine –o.p.a.) smo na memorijalu radili u dvije faze. Prva faza radova je bila do dženaze 25.aprila, na uređenju prostora za obavljanje dženaze. Druga faza, nedugo nakon zajedničke dženaze žrtava Vlasenice, nastavili smo sa uređenjem ispred samog objekta Memorijalnog centra, popločavanjem i malterisanjem prostorija unutar objekta, postavljanjem aluminijumske stolarije. A evo vidite da je i prostor starog mezarja odvojen sa jednom stazom, koju ako Bog da u narednom periodu planiramo asfaltirati. U narednoj godini planiramo postavljanje kamenih ploča  sa imenima svih nevino ubijenih bošnjaka Vlasenice u periodu 1992 – 1995. godine i ograđivanje kompleksa memorijala, čime ćemo dobiti jednu cjelinu.

-Kada se planira završetak radova na memorijalu?

-Što se tiče samog objekta, nadamo se da ćemo radove završiti u idućoj godini pred dženazu. Radovi na zagrađivanju kompletnog mezarja su malo veća finansijska investicija, jer kada smo radili ograđivanje drvenim koljem, ukupno nam je trebalo oko 1.5 km žice. To je ogromna površina koju planiramo uraditi sa betonskim podzidovima, sa lijepom ogradom i lijepim uređenim stazama. Sve to iziskuje mnogo novca i mnogo angažmana ljudi koji su uključeni u ovaj projekat.

-Završetkom svih radova na izgradnji Vlaseničkog memorijala, građani BiH, ali i drugih zemalja imaće priliku svojim dolaskom da vide, ali i da uče o stradanju Bošnjaka Vlasenice.

-Medžlis IZ Vlasenica je na tom planu već uradio prve korake. Dakle, skoro smo imali jednu posjetu iz devet zemalja EU, naših iseljenika koji su rodom iz Prijedora i Kozarca. Oni su došli da posjete mjesta stradanje bošnjaka u Vlasenici, Zaklopači, Novoj Kasabi, Bratuncu i Srebrenici. To će i u budućnosti biti jedna linija posjeta i istorijskih časova, nažalost popunjena žrtvama naših najbližih. Planirali smo postaviti jedan veliki pano u Kladnju, na kojem će biti putokaz i tačno označena mjesta u koja će ekskurzije moći dolaziti da vide i uče šta se to dešavalo u periodu 1992-'95. godine na ovim prostorima. Naravno želja nam je da se djeca dobro nauče i da se nikad ovakva istorija ne ponovi.

- Osim aktivnosti oko izgradnje i uređenja MEMORIJALNOG KOMPLEKSA „ŠEHIDSKO MEZARJE RAKITA-VLASENICA“,  koji su to planovi koje Medžlis IZ Vlasenica sprovodi u ovom periodu?

-Pararelno sa izgradnjom i uređenjem memorijalnog kompleksa Rakita, mi smo aktivirali i radove na postavljanju ograde oko Hajrija džamije i uređenja džamijskog dvorišta. Ne zaostaju ni radovi na drugim vjerskim objektima koji pripadaju našem Medžlisu. Tu su u prvom planu završni radovi na Musa – pašinoj džamiji u Novoj Kasabi. To je jedan prelijepi objekat, kojeg vraćamo u njegovom punom sjaju. Ove godine smo uradili osvjetljenje na mezarju u Zaklopači, te  izgradili i munaru pored mekteba u Zaklopači i ako Bog da iduće godine planiramo otvoriti ovaj objekat kao sedmu džamiju na području našega medžlisa. Podsjećanja radi prije ratnih zbivanja imali smo šest džamija, a evo sada ih mašala imamo sedam i ne kanimo na tome stati. Tu je i mekteb na Gradini, objekat većih dimenzija koji planiramo još i uraditi i urediti, te izgraditi i munaru.     

                                                                       

-U Vlasenici je postojao zloglasni logor Sušica, kroz koji je prošlo preko 8000 bošnjaka, da li se planira uraditi nešto na nezaboravljanju ovog stratišta?

-Prvo što smo uspjeli, kada je riječ o logoru Sušica, jeste da smo uspjeli zaustaviti privatizaciju tog prostora, koja je bila planirana. A ove godine ćemo po treći put od kraja rata, napraviti posjetu i odavanje počasti žrtvama iz logora Sušica. Ove godine planiramo napraviti jedan pohod pješačenjem dionice puta kojim su se Vlaseničani izvlačili iz okupiranog grada, sad za sad da ga nazovemo Put Spasa, a na tom putu spasa na žalost mnogi su i stradali. Tu je na  12,5 km od Pećine i masovna grobnica Ogradice, gdje ćemo ove godine izvršiti posjetu i proučiti jasin sa svim učesnicima ovog pohoda. To bi sve bilo jedan dan, pa i sam pohod tj. marš koji bi krenuo iz Kladnja i kretao se prema logoru Sušica, gdje bi se u konačnici susreli sa majkama i ostalim članovima porodica koji su izgubili svoje najbliže u logoru, a koji neće učestvovati u ovom maršu. Tog dana u Hajrija džamiji biće obavljen tevhid. Naravno i ove godine glavni organizator svih aktivnosti je MIZ Vlasenica. Institucija koja već više godina vodi ove aktivnosti, a sve u želji da se osposobimo i ove aktivnosti prenesemo na mlađe kadrove.

-Hvala Vam na razgovoru.

-Hvala i Vama, a svim Bošnjacima, Vlaseničanima, muslimanima želim Ramazan Šerif Mubarek Olsun.

http://www.vlasenica.eu/home/dev/index.php?option=com_content&view=article&id=796:qvlaseniki-memorijal-e-opominjati-na-nau-istorijuq&catid=1:poslednje&Itemid=107slikaGradi se Memorijalni centar

Za završetak projekta potrebno 600.000 KM - Ove godine ukop pomjeren za subotu 26. aprila...
20.03.2008. 17:33

U okviru šehidskog mezarja Rakita u Vlasenici, na kojem su do sada ukopane 163 žrtve, u toku su radovi na izgradnji Memorijalnog centra za oko 2.500 vlaseničkih žrtava koliko ih je stradalo tokom agresije na našu zemlju.

Izvedbeni projekt Centra finansirao je Fond šehidskog mezarja Kovači sa 25.000 KM, a dosadašnje radove Federalno ministarstvo za izbjegla i raseljena lica sa 70.000 KM. Zbog nedostatka novca, a potrebno je oko 600.000 KM, nije izvjesno kada će njegova izgradnja biti završena.

- Novac smo počeli sakupljati od naše dijaspore, ali i od građana, iako smo ljude iscrpili kroz gradnju džamije, koja nas je koštala 700.000 KM. Bilo bi dobro da se i općina Vlasenica uključi u izgradnju kompleksa - kazao je Mujo Hadžiomerović, predsjednik Medžlisa IZ Vlasenica.

Prethodnih godina ukop indentificiranih žrtava vršio se 21. aprila, na dan kada su četnici ušli u Vlasenicu. Ove godine ukop je pomjeren za subotu 26. aprila, kako dženaza ne bi bila održana tokom radnog dana.

- Taj 21. april za nas je najtužniji dan, kada su počeli neviđeni zločini u Vlasenici. Srbi ga slave. Za njih je to dan kada su oslobodili Vlasenicu. Ja sam ih uvijek pitao od koga su je oslobodili, od djece, žena i staraca koje su pobili - istakao je Hadžiomerović.

Šta je planirano

U okviru Centra predviđena je izgradnja ograde, staza, spomen-sobe, radne prostorije, spomen-ploče na kojoj će biti ispisana imena svih vlaseničkih šehida, te musale gdje će se obavljati naredne dženaze.


Autor: Ms. Mu.


slikaPrvi radovi na gradilištu Musa-pašine džamije

Kad sunce u nju udari iz zidova zasjaju zelene zrake

Jedina u svijetu građena od zelenog kamena tufa...
13.06.2008. 15:15

- To je džamija čija su vrata i zidovi, mihrab, minber i svodovi kapija savršeno lijepo umjetnički izgrađeni, a sva je od mramora zelenog kao smaragd. I kad sunce u nju udari, iz vrata i zidova zasjaju zelene zrake. U ovoj zemlji nema nigdje takve džamije od zelenog mramora - ovako je putopisac Evlija Čelebija opisao Musa-pašinu džamiju u Novoj Kasabi, čija je rekonstrukcija počela ovih dana.

Ova džamija do temelja je porušena tokom agresije 1992/93. godine, a građevinski materijal odvezen je tri kilometra od Kasabe, prema Sebiočini i bačen u rijeku Jadar.

Utemeljitelj Musa-paša sagradio ju je 1643. godine. Džamija je pod zaštitom UNESCO-a, a zbog zakonom određene procedure njena rekonstrukcija nije mogla ranije početi. U arhitektonskom pogledu građevina je imala oblik kao i najveći broj bolje oblikovanih bosanskih provincijskih džamija.

- Ovo je jedina džamija u svijetu koja je građena od zelenog kamena tufa. Neke smo dijelove i pronašli, pa ćemo ih ponovo koristiti. Ostali kamen vadimo iz kamenoloma "Rajići", odakle je i prije više od 350 godina vađen za gradnju džamije. Ona mora zadržati izvorni izgled - kaže Senad Hasanović, predsjednik građevinskog odbora za obnovu.

Sredstva za obnovu Musa-pašine džamije, oko 150.000 KM dala su entitetska ministarstva i džematlije. Iz građevinskog odbora očekuju da će sergijom, koja je organizirana širom BiH i dijaspore prikupiti oko 200.000 KM, što je dovoljno da se ona do kraja godine ukrovi. Radovi će trajati dvije godine i koštati oko 700.000 KM.

Žiroračun

Svi koji žele pomoći izgradnju ove džamije, svoje priloge mogu uplatiti na žiroračun Medžlisa IZ Vlasenica, koji je otvoren u Novoj banjalučkoj banci. Broj računa je: 5514021127391495.

Bez maltera

Senad Hasanović ističe da će se munara zidati zelenim kamenom, bez maltera, spajat klampama i zalijevat olovom.

Autor: Ms. Mu.