A A A
Ponedjeljak, 15 Kolovoz 2022
Bošnjaci u RS-u nisu ni nacionalna manjina PDF Ispis E-mail
Autor S.B. 24sata.info   
Ponedjeljak, 17 Kolovoz 2009 10:39

Drugi narodi nisu bitni: "Bošnjaci u Republici Srpskoj nisu ni nacionalna manjina!"

24SI - U Bijeljini i Janji živi preko 20.000 Bošnjaka, ali kad se uzme broj uposlenih u općinskoj administraciji jasno se pokazuje da nismo ni nacionalna manjina, a kamoli konstitutivan narod. A to je samo mali djelić naspram onoga šta sve Bošnjaci preživljavaju u ovim gradovima i uopšte u RS...

Ovim riječima je Ramiz Salkić, šef Kluba poslanika SDA u Narodnoj skupštini RS, demantovao načelnika Bijeljine Miću Mićića koji tvrdi da u toj opštini nema diskriminacije Bošnjaka, te da bi volio da vidi "primjer takvog pozitivnog odnosa kao što je prema Bošnjacima u Bijeljini, prema Srbima u Federaciji".

"Takve izjave jednog ratnog komandanta Vojske RS poput Mićića su smiješne! Svako se može uvjeriti na licu mjesta kakav je odnos prema Bošnjacima u tom dijelu Semberije. Slobodno provjerite koliko je Opština ulagala u infrastrukturu kad su u pitanju Bošnjaci i Hrvati. Zanemarivo! Većinom su njihovu imovinu obnavljala entitetska ministarstva koja se bave povratkom. Opštinska administracija nije pokrenula nijedan projekat povratka, niti obnove imovine Bošnjaka i Hrvata. Doduše, jeste nešto participirala, ali to nije dovoljno za održivi povratak ljudi", kazao je za "San" Salkić.

On je istakao da se "Bošnjaci ne opstruiraju samo u Bijeljini nego i u cijeloj Republici Srpskoj i da opštine osim što povratnicima ne pomažu maksimalno im odmažu".

 "Napravljen je samo za jedan narod i njegovo pozicioniranje, dok drugi narodi nisu bitni", naglasio je Salkić.

On rješenje svih ovih problema vidi "u svijesti Srba, ali pod uslovom da im proradi, i to onih koji misle da će raznoraznim opstrukcijama otjerati Bošnjake".

"Jedino što se može uraditi je da ti Srbi konačno shvate da su Bošnjaci konstitutivan narod i da će oni opstati tamo gdje su vijekovima živjeli, jer je to njihovo kao što je hrvatsko, srpsko i od ostalih. Oni to izgleda neće da shvate, ali imaju vremena...", zaključio je Salkić.

Mićić se, inače, hvali da mu je zamjenik Bošnjak Izet Camić, što je za njega još jedan od dokaza da Bošnjaci nisu ugroženi.

"Naravno da se hvali, jer se u RS biraju obično takvi, sa kojima oni neće imati problema. Oni koji bi zastupali interes naroda su nepodobni, neadekvatni, radikali i slično", tvrdi Salkić.

"Čim Bošnjak hoće nečim da se bavi i da otvori firmu, on mora ispuniti sve uslove koje zakon propisuje, što je dobro. Ali, čim ispuni uslove i počne nešto da radi, natovare mu sve moguće inspekcije koje u vrlo kratkim rokovima dolaze, obilaze i uvijek nađu nešto mimo propisa. A kad to ne rade inspekcije, onda posao završavaju vandali, uništavajući imovinu povratnika", tvrdi Salkić i podvlači da je "žalosno što sistem ovog entiteta tu ne može ništa posebno učiniti jer je napravljen nakaradno".