A A A
Utorak, 28 Rujan 2021
Ahmetović oslobođen optužbi za ratni zločin PDF Ispis E-mail
Autor A. HADŽIĆ   
Nedjelja, 21 Lipanj 2009 00:00
Poslije skoro godinu zatvora, Ahmetović se vratio porodici...
17.06.2009. 11:00

Sudsko vijeće Okružnog suda Istočno Sarajevo, kojim je predsjedavao sudija Mirko Božović, donijelo je jučer nepravomoćnu presudu kojom je Jusup Ahmetović iz Milića oslobođen optužbi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Ahmetović je, kako je poznato, u julu prošle godine uhapšen u Italiji prema potjernici Interpola koju je za njim raspisao Okružni sud Istočno Sarajevo, pod optužbama da je u maju 1992. godine u mjestu Žutica kod Milića počinio ratni zločin nad srpskim civilima.

- I pored medijskih pritisaka iz RS i Srbije, Sudsko vijeće je imalo snage da donese zakonitu presudu. Smatram da je ovo historijska presuda. Moj kolega Džemail Bećirović i ja ponudili smo dovoljno dokaza koji dokumentiraju da Jusup Ahmetović nije kriv za djela koja su mu stavljena na teret i Sud je te dokaze uvažio - kazala nam je jučer nakon izricanja presude advokat Vasvija Vidović.

Nakon skoro godinu provedenih u pritvoru, najprije u Italiji, a potom u zatvoru Kula u Istočnom Sarajevu, Ahmetović je jučer poslijepodne, u društvu sina Jusmira i supruge Hajrije, te predstavnika Fondacije za pravnu pomoć preživjelim Srebreničanima Velida Šabića otputovao u Živinice, gdje se trenutno nalazi njegova porodica.

Uhapšen na pravdi Boga

- Nikada nisam dobio poziv da se javim na Sud niti sam se krio od takvih poziva. Uhapšen sam na pravdi Boga u Italiji, gdje sam radio nekoliko godina i imao fin posao od kojeg sam hranio svoju porodicu. Nakon hapšenja moja porodica je naprosto rasturena, djeca su mi ostala bez egzistencije, neki su napustili školu, a moj život je skoro uništen. Još nisam svjestan da je pravda pobijedila, da sam slobodan čovjek i da sam izašao van - kazao nam je jučer nakon izlaska iz zatvora Jusup Ahmetović.