A A A
Srijeda, 28 Rujan 2022
Građanski rat bez ispaljenog metka PDF Ispis E-mail
Autor BIRN   
Petak, 19 Lipanj 2009 20:00

18 juni 2009  Svjedok Odbrane nije se pojavio pred Sudom jer, kako je rekao advokat Todor Todorović, nije na vrijeme dobio poziv na ovo saslušanje.  

Suđenje Predragu Bastahu i Goranu Viškoviću odgođeno je zbog nedolaska jednog od svjedoka Odbrane. 

Prema riječima branilaca, svjedok je prvobitno pristao doći pred Sud bez sudskog poziva, ali je ubrzo promijenio mišljenje. Sudsko vijeće se složilo da se svjedocima upute novi pozivi za saslušanje 6. jula. 

Umjesto saslušanja svjedoka, Odbrana Gorana Viškovića je predstavila svoje materijalne dokaze.

Višković i Predrag Bastah su, prema optužnici, učestvovali u hapšenju, zatvaranju, protjerivanju i ubistvima Bošnjaka iz Vlasenice u toku 1992. godine, dok su bili u službi vojnih i policijskih struktura Republike Srpske.

Kao prvi dokaz, Odbrana je priložila spisak raseljenih osoba Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica koje su 1992. godine stigle u općinu Vlasenica. Evidencija pokazuje da je tu pristiglo 2.360 Srba, a došli su iz Kladnja, Živinica, Sarajeva i okolnih sela.

Tužiteljstvo se nije protivilo dokazima, ali je navelo kako su evidencije sastavljene istim rukopisom i istom olovkom. Advokat odbrane Todor Todorović odgovorio je da je u momentu pisanja originalnih evidencija bilo nekoliko različitih knjiga, a da je kasnije, u toku 1992., “Crveni krst ili neko drugo tijelo tražilo da se cifre skupe na jednom mjestu”. On je također naveo da postoji “dokaz” o tome ko je pisao finalnu evidenciju i prema čijoj naredbi.

Kao drugi dokaz priložena je slična evidencija iz općine Milići, koja pokazuje registraciju oko 1.200 raseljenih osoba. Tužiteljica Sanja Jukić se usprotivila, tvrdeći kako se ova općina ne spominje u optužnici.

Odbrana je uzvratila rekavši da u toku 1992. godine općina Milići nije ni postojala kao zasebna politička i teritorijalna jedinica, a da je administracija ovoga područja bila u nadležnosti općine Vlasenica. 

Todorović je naveo kako će ove dokaze detaljnije objasniti u svojoj završnoj riječi. 

Odbrana je priložila i dokument preuzet iz procesa protiv Veiza Bjelića koji, smatraju, sadrži dokaz da se u općini Vlasenica desio “građanski rat”. Taj je dokument Sudsko vijeće odbilo, s obzirom da ga tužiteljica nije unaprijed dobila kako bi ga pregledala i izjasnila se o njemu.

Veiz Bjelić, bivši član Teritorijalne odbrane Vlasenica, koji je bio optužen za ratne zločine nad Srbima s područja te općine, sklopio je s Tužilaštvom BiH u martu 2008. sporazum o priznanju krivnje, te je osuđen na šest godina zatvora.

Sljedeće ročište će biti održano u ponedjeljak, 22. juna 2009. godine, kada će se pred Sudom pojaviti dva svjedoka.