A A A
Ponedjeljak, 15 Kolovoz 2022
Karadžićevi Radiklaci i u Vlasenici PDF Ispis E-mail
Autor Sanel Babic   
Petak, 19 Lipanj 2009 19:53

Podrška i čestitke Radovanu Karadžiću

Plakat
Plakat

19 juni 2009  Srpski narodni pokret iz Banje Luke polijepio rođendanske čestitke Radovanu Karadžiću u devet bosanskohercegovačkih gradova.

Članovi Srpskog narodnog pokreta “Izbor je naš” iz Banje Luke polijepili su plakate s rođendanskom čestitkom Radovanu Karadžiću u devet bosanskohercegovačkih gradova. Karadžić danas obilježava 64 rođendan.

Kako Justice Report saznaje, plakati s likom Radovana Karadžića i porukom “Srećan rođendan, Predsjedniče!”, pojavili su se u Bosanskom Novom, Prijedoru, Gradiški, Banjoj Luci, Doboju, Brčkom, Bijeljini, Vlasenici i na Palama.

Justice Report saznaje da su plakati koji su bili polijepljeni u centru Banje Luke i Bijeljine već uklonjeni, dok se to očekuje i u Brčkom.

“Ekipa je preduzela mjere i radnje u smislu dokumentovanja događaja. O svemu je upoznat tužilac, a bit će preduzete mjere u cilju uklanjanja plakata”, kazao je Halid Emkić, glasnogovornik policije Brčko Distrikta.

Policiji RS-a, kako je kazala glasnogovornica Tijana Savić, prijavljeno je samo postavljanje plakata u Bijeljini.

“Tužilaštvo je reklo da nema elemenata krivičnog djela, a plakati su uklonjeni”, izjavila je Savić.

“Na taj načim pokazujemo da nismo zaboravili onoga koji je najzaslužniji za stvaranje Republike Srpske i odbranu srpskog naroda. Ovo je akcija da pokažemo da ga nismo zaboravili. Čestitali smo mu rođendan, što je civilizacijski, i nadamo se da će se Radovan Karadžić obradovati čestitki”, kazao je Justice Reportu Dane Čanković, predsjednik pokreta.

Karadžić, prvi predsjednik Republike Srpske i vrhovni komandant oružanih snaga, optužen je pred Tribunalom u Haagu za genocid, zločine protiv čovječnosti, te kršenje zakona i običaja ratovanja. Nakon dugogodišnjeg skrivanja, uhapšen je u julu 2008. godine u Beogradu, a početak njegovog suđenja očekuje se u narednim mjesecima.

“Radovan Karadžić je politički vizionar, humanista, mirotvorac. On se bori za istinu i, akobogda, uz dokaze koje će prezentirati, Haag će donijeti oslobađajuću presudu”, istakao je Čanković.

Radovan Karadžić je rođen 19. juna 1945. godine u selu Petrinjica, Crna Gora.