A A A
Srijeda, 28 Rujan 2022
Viskovic: Kupovo slobodu Cigarama i Konzervama PDF Ispis E-mail
Autor BIRN   
Utorak, 16 Lipanj 2009 20:19

Bastah i ostali: Pomoć Gorana Viškovića

Dva svjedoka Odbrane Gorana Viškovića ispričala kako im je drugooptuženi spasio život 1992. godine.

Salko Džamdžić i Radojka Radić, svjedoci Odbrane Gorana Viškovića, kazali su da im je drugooptuženi

tokom 1992. godine u Vlasenici donosio hranu i tako im “spasio život”.

Državno tužilaštvo tereti Gorana Viškovića zvanog Vjetar i Predraga Bastaha zvanog Car, kao bivše pripadnike policijskih i vojnih struktura, da su tokom 1992. godine sudjelovali u hapšenju, zatvaranju, protjerivanju i ubistvima Bošnjaka u Vlasenici.

Džamdžić je kazao da Viškovića poznaje od 1973. godine kao “vrlo dobrog čovjeka”.

“Nije nikada imao konflikte. On je bio jako fin i mene čudi da je optužen za takva djela, jer poznajem i njega i njegovog oca”, dodao je Džamdžić.

Džamdžić je, zajedno sa suprugom, početak rata dočekao u Vasenici. Kako je rekao, odmah na početku suočili su se s velikom “nestašicom hrane”.

“Dva puta je Goran svratio do mene. Prvi put mi je donio dvije kutije cigara i rekao mi, ako me neko bude dirao, da nazovem policijsku stanicu i da će on poslati nekoga. Svratio je kasnije još jednom i donio dvije konzerve i vrećicu brašna, da imamo šta jesti. Tako nas je Goran i spasio”, kazao je Džamdžić, dodavši da je u gradu ostao do augusta 1992. godine.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Džamdžić je rekao da je u ratu izgubio, “u i oko Vlasenice”, 18 članova bliske porodice, te da neki od njih još nisu pronađeni.

Radojka Radić, druga svjedokinja Viškovićeve Odbrane, kazala je da je njen muž Hašid Aličević, kada je počeo rat u Vlasenici, u aprilu 1992. godine otišao “u posjetu bolesnoj majci”.

“To je posljednji put da sam ga živog vidjela. Mnogo kasnije smo ga pronašli, i išla sam u Tuzlu na identifikaciju, pa smo ga i pokopali. Na početku rata obraćala sam se svima za pomoć jer mi je trebalo da hranim dvoje djece. Goran Vjetar je tada došao na moja vrata i ponudio mi svaku pomoć, rekao je da mu se javim za finansijsku ili bilo kakvu pomoć”, izjavila je Radić.

Svjedokinja je dodala da je od Opštine Vlasenica “dobila kravu kako bi preživjela”, te da je tokom maja i juna 1992. godine ispred svoje kuće viđala kako izvjesni Miroslav Gajić “kamionom hladnjačom dovozi određene ljude na kopanje krompira”.

“Gorana poznajem dobro i nikada ga nisam vidjela da je dovodio radnike na kopanje krompira. Zaklinjem se jer mogu biti sigurna. Po cijeli sam dan sjedila i bavila se kravom vani, tako da znam”, kazala je Radić.

Prema navodima optužnice, Višković se tereti da je tokom juna 1992. godine tukao jednu osobu, koju je ranije, skupa s grupom Bošnjaka, u nekoliko navrata odvozio kamionom Zastava, takozvanom hladnjačom, na prinudni rad u polje zasijano krompirom.

Nastavak suđenja zakazan je za četvrtak, 18. juni 2009. godine.