A A A
Utorak, 28 Rujan 2021
U Tužilaštvu TK vodi se istraga protiv Zorana Obrenovića Maljića PDF Ispis E-mail
Autor Indira Arnaut   
Četvrtak, 04 Lipanj 2009 18:49

Zoran Obrenović zvani MaljićTužilaštvo Tuzlanskog kantona vodi istragu protiv Zorana Obrenovića zvanog Maljić, pripadnika zloglasnog 10. diverzantskog odreda, zbog ratnog zločina počinjenog na području Podrinja. Saznajemo da Obrenović još nije ispitan jer se nije odazvao na pozive, a prema nekim saznanjima, on se krije u Srbiji. Obrenović je, podsjetimo, nadimak zaradio ubijajući Bošnjake maljem, a dovodi se u vezu sa progonom i ubistvima Vlaseničana te učešćem u genocidu u Srebrenici.

“Dok tužilac ne ispita ovog osumnjičenog, prema odredbama važećeg Zakona o krivičnom postupku FBiH, ne može protiv njega podići optužnicu“, kazala nam je Alma Džaferović, šefica Odjeka za ratni zločin u Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli. Inače, Tužilaštvo TK-a vodi istragu protiv 34 osumnjičene osobe zbog ratnih zločina počinjenih na području Vlasenice. Tužilaštvo i Sud BiH su do sada preuzeli šest predmeta od Kantonalnog tužilaštva protiv 29 osoba, na kojima su radili tužioci Fatima Hadžibeganović i Emir Ibrahimović. “Radi se o predmetima ratnih zločina počinjenih na području opština Vlasenica, Zvornik i Kalesija.

Napominjemo da je Haški tribunal vodio krivični postupak u predmetima koje je prethodno sam pregledao i ocijenio da je isključivo nadležan za vođenje postupaka u tim predmetima“, kazala nam je tužiteljica Džaferović. Tužilaštvo Tuzlanskog kantona zbog ratnog zločina u Podrinju vodi istra ge u ukupno 13 predmeta. Od toga je sedam predmeta vezano za ratni zločin u Vlasenici, pet za Zvornik i je dan za Bratunac.

Izvor: Oslobođenje

Ažurirano Nedjelja, 07 Lipanj 2009 14:27