A A A
Petak, 17 Rujan 2021
Bastah: Svjedok se nije bavio nestankom ljudi PDF Ispis E-mail
Autor BIRN   
Ponedjeljak, 01 Lipanj 2009 09:44
Bastah i Viskovic
Bastah i Viskovic

01 juni 2009  Dva svjedoka Odbrane kazala da im nije poznato šta se dešavalo tokom ratnog perioda u Vlasenici.

Sreto i Vujadin Danilović, svjedoci Odbrane Predraga Bastaha, tvrde da im nije poznato šta se dešavalo u Vlasenici 1992. godine, od aprila do septembra, te da nisu vidjeli “bilo kakva pomjeranja stanovništva”.

Oba svjedoka su u sudnici kazala da im je poznat “predio grada Sušica”, ali da tamo nikada nisu odlazili, i ne znaju “ništa o tome”.

Bastaha, bivšeg pripadnika rezervnog sastava policije, i Gorana Viškovića, nekadašnjeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), Državno tužilaštvo tereti za privođenja, ubistva i silovanja počinjena 1992. godine nad nesrpskim stanovništvom Vlasenice, te za “radnje koje su doprinijele funkcionisanju logorskog sistema” u logoru Sušica i drugim zatvorima u Vlasenici.

Sreto Danilović, čije je ispitivanje trajalo manje od deset minuta, kazao je da su “nemiri u Vlasenici počeli u aprilu 1992. godine”, te da je on postavljen na obezbjeđenje punkta pored bolnice.

“Ne znam ništa šta se dešavalo po gradu. Nisam vidio nikakva pomjeranja stanovništva. Išao sam samo – kuća, punkt, pa malo do sela, gdje sam radio poljoprivredu”, dodao je Sreto Danilović.

Svjedok je upitan da li mu je poznata sudbina njegovih komšija Avde Ambeškovića i Emina Žmirića, ali je on kazao da “se nije time bavio”.

“Bastah je bio komšija, bili smo ‘zdravo za zdravo’, radio je u mojoj firmi kao vozač autobusa. Nisam čuo ništa o njemu tokom rata, bio je dobar komšija... k’o i ostali ljudi”, kazao je Sreto Danilović.

Vujadin Danilović, drugi svjedok Odbrane, rekao je sudu da je 21. aprila 1992. godine “mobilisan i odveden na obezbjeđenje bolnice”.

“Neke nemire ili odlaske stanovništva nisam vidio, samo sam bio u bolnici na straži i onda kući. Nisam čuo ni te neke pozive na predaju oružja. U okolini moje ulice bili su pretežno muslimani, ali nisam primijetio da neko nedostaje. Nisam odlazio u njihove kuće, samo sam vodio računa da se preživi”, pojasnio je Vujadin Danilović.

Odgovarajući na pitanja u vezi sa optuženim Bastahom, svjedok je kazao da je tokom rata nosio “maskirnu policijsku uniformu”, ali da nikada nije čuo da je nekoga maltretirao.

Naredno ročište zakazano je za četvrtak, 4. juni 2009. godine.