A A A
Subota, 25 Rujan 2021
Bastah: Policajac nezna zašto su lica privođena PDF Ispis E-mail
Autor BIRN   
Ponedjeljak, 01 Lipanj 2009 09:38
Predrag Bastah
Predrag Bastah

28 maj 2009  Dvojica svjedoka Odbrane Predraga Bastaha govorila o aktivnostima i zaduženjima aktivne i rezervne policije 1992. godine u Vlasenici.

Ljuboje Stanišić i Miroslav Mijić, bivši pripadnici Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica, ispričali su kako je u aprilu 1992., “po ulasku vojske u grad”, zavladao potpuni haos, koji je trajao sve do kraja te godine.

Državno tužilaštvo tereti Predraga Bastaha zvanog Dragan, bivšeg pripadnika rezervnog sastava policije, i Gorana Viškovića zvanog Vjetar, nekadašnjeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), za privođenja, ubistva i silovanja počinjena 1992. godine nad nesrpskim stanovništvom Vlasenice, te za “radnje koje su doprinijele funkcionisanju logorskog sistema” u logoru Sušica i drugim zatvorima u Vlasenici.

Stanišić, bivši krim-inspektor, u sudnici je kazao da je rezervni sastav policije u Vlasenici uključen u rad stanice i prije aprila 1992. godine, “kada su počeli nemiri”, te da su policajci iz rezervnog sastava pomagali rad aktivnih policajaca.

“Na samom početku, svaki dan je jedan rezervni policajac razdužen, dok se to nije iskristalisalo. Bilo je tako sa svim nepodobnim ljudima. Bastaha poznajem kao rezervnog policajca, ali za njega mi nije poznato da je ikoga privodio ili maltretirao, jer da jeste, odmah bi bio razdužen”, rekao je Stanišić.

Prema njegovom iskazu, u policijskim patrolama uvijek je vođa bio aktivni policajac, te dva ili tri rezervna.
“Poznato mi je da su neka lica privođena, neki muslimani, ali ja uopšte ne znam ko je njih privodio i zašto su bili tu”, dodao je Stanišić.

Odgovarajući na pitanja u vezi s logorom Sušica, svjedok je kazao da mu je poznato da je logor formiran “u cilju zaštite i razmjene muslimana”, dodavši da je bio u nadležnosti vojske.

Drugi svjedok Odbrane prvooptuženog, Miroslav Mijić, od aprila do septembra 1992. godine bio je raspoređen na punktu Lovac, na izlazu iz Vlasenice, “na kontroli saobraćaja”.

“U toku rata nije bilo mlađih ili starijih, ili aktivnih i rezervnih policajaca, svi smo bili samo policija. Ne znam ko je vodio patrole, ili kako je to organizovano. Ja sam samo bio na punktu, poslije toga – kuća na selu i moje pčele... Ništa ja ne znam šta se dalje dešavalo”, dodao je Mijić.

Svjedok je kazao da je iz medija čuo da su Bošnjaci iz Vlasenice protjerivani, ali da ništa nije vidio jer nije boravio u stanici.

“Teško sam sve to podnosio, jer to su sve ljudi iz mog grada, a nisam im mogao pomoći. Stalno sam sebe stavljao na njihovo mjesto, da mene neko protjera... Tako da sam se klonio svega. Dragana Bastaha poznajem kao rezervnog policajca, ali budite uvjereni da ne znam ništa o njegovom radu, meni se niko nije žalio na njega”, rekao je Mijić.

Odgovarajući na pitanje da li je moguće da je optuženi Bastah samoinicijativno privodio Bošnjake, Mijić je kazao da “tako nešto ovisi o čovjeku i karakteru, i to je pitanje za psihologa”.

Naredno ročište zakazano je za 1. juni 2009. godine.