A A A
Utorak, 28 Rujan 2021
Bastah i Višković: Čovjek za saradnju PDF Ispis E-mail
Autor BIRN   
Četvrtak, 05 Ožujak 2009 22:39
Bastah i Viskovic
Bastah i Viskovic

Dva svjedoka Odbrane kazala da im nije poznato da je optuženi Predrag Bastah maltretirao ili odvodio Bošnjake u Vlasenici.


Ljubomir Pepić, bivši policajac iz Vlasenice, kazao je da je od septembra 1992. godine počeo raditi u stanici policije u Vlasenici, te da tada nije bilo privođenja Bošnjaka u stanicu, ali da mu nije poznato da li se to dešavalo prije toga.

Pepić je iskaz dao u korist Odbrane Predraga Bastaha, kojeg, uz Gorana Viškovića, Državno tužilaštvo tereti za niz zločina počinjenih tokom 1992. godine nad nesrpskim stanovništvom Vlasenice. Bastah je u to vrijeme, smatra Tužilaštvo, bio pripadnik rezervnog sastava policije, a Višković Vojske Republike Srpske (VRS).

“Predraga Bastaha nisam znao odranije, ali sam ga ubrzo upoznao kao nabavnog intendanta, koji je s teretnim vozilom nabavljao krompir i zimnicu. Ne mogu da shvatim da je neko zlo od njega poticalo. On je uvijek bio čovjek za saradnju, druženje i veliki radnik”, dodao je Pepić.

Milivoje Kovačević, drugi svjedok Odbrane, rekao je kako je od juna 1992. godine, “po naredbi štaba u Vlasenici”, prevozio Bošnjake na liniju razgraničenja na Lukama.

“Bastah je isto bio vozač, ali u policiji. Kada bih ja natovario muslimane, viđao sam ga u civilnom autu par puta u pratnji. Nikada nije bilo incidenata na tim putevima, i ako neko to kaže, to nije istina. Ja imam samo obraz i riječ”, rekao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, nikada nije bio svjedok “razdvajanja ili odvođenja” djevojaka od muškaraca na punktu u Lukama, i čak “nikada nije čuo da se to desilo”.

U optužnici se navodi da je Bastah, skupa s drugim pripadnicima srpske vojske, tokom juna 1992. godine u mjestu Luke učestvovao u odvajanju žena i djevojaka iz autobusa koji su prevozili Bošnjake iz Vlasenice, i poticao srpske vojnike da ih siluju.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Kovačević je rekao da je nekada odvozio muslimane iz Sušice ka Lukama, ali da nikada nije vidio Bastaha na tom prostoru.

Nastavak suđenja zakazan je za 9. mart 2009. godine.