A A A
Utorak, 28 Rujan 2021
Uhapšen ARKAN - Željko Ivanović PDF Ispis E-mail
Autor BIRN   
Srijeda, 04 Ožujak 2009 11:36
Uhapšen je još jedan bivši pripadnik Drugog odreda Specijalne policije Šekovići, osumnjičen za učešće u ubistvu više od 1.000 Bošnjaka u Zemljoradničkoj zadruzi Kravica. Na osnovu međunarodne potjernice, uhapšen je Željko Ivanović zvani "Arkan", bivši pripadnik Drugog odreda Šekovići, koga Državno tužilaštvo sumnjiči za učešće u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine.

Prema saznanjima iz Tužilaštva, Ivanović se dovodi u vezu sa ubistvom više od 1.000 Bošnjaka u mjestu Kravica, opština Bratunac, počinjenim 13. jula 1995. godine.

Ivanović je uhapšen u mjestu Mokro, rejon Pale, tri godine nakon što je za njim raspisana međunarodna potjernica. Osumnjičeni se trenutno nalazi u Tužilaštvu BiH, gdje će biti saslušan, a Tužilaštvo je već najavilo da će za njega biti zatraženo određivanje pritvora.

Za genocid u Srebrenici, pred Sudom BiH već je pocesuirano deset bivših pripadnika Drugog odreda Specijalne policije iz Šekovića. U julu 2008. godine Sud BiH je nepravosnažno osudio na po 42 godine zatvora Milenka Trifunovića, Aleksandra Radovanovića i Branu Džinića; na 40 godina Miloša Stupara, Slobodana Jakovljevića i Branislava Medana, dok je Petru Mitroviću izrečena kazna u trajanju od 38 godina zatvora.

Istom presudom krivnje su oslobođeni Velibor Maksimović, Dragiša Živanović i Miladin Stevanović te im je ukinut pritvor odmah nakon izricanja presude.

KravicaTrenutno se pred Sudom BiH vodi predmet protiv Radomira Vukovića i Zorana Tomića, također bivših pripadnika Drugog odreda Specijalne policije iz Šekovića, koji se terete da su 13. jula 1995. godine učestvovali u zarobljavanju, odvođenju i ubistvu više od 1.000 muškaraca u Zemljoradničkoj zadruzi Kravica, opština Bratunac.

 

Ažurirano Četvrtak, 05 Ožujak 2009 22:42