A A A
Utorak, 28 Rujan 2021
Bastah i ostali: Rođendan kao alibi PDF Ispis E-mail
Autor BIRN   
Utorak, 24 Veljača 2009 17:34
Bastah23 februar 2009  Svjedokinja Odbrane Predraga Bastaha pokušala dati alibi optuženom za vrijeme izvršenja zločina koji mu se stavlja na teret. Denka Bogosavljević, svjedokinja Odbrane Predraga Bastaha, prisjetila se kako je 2. juna 1992. godine “cijeli dan provela s Predragom Bastahom i njegovom porodicom, na rođendanskom slavlju Predragove kćerke”.

“To slavlje bilo je u kući Bastahovih roditelja na selu. Krenuli smo već oko sedam sati jer je to bio ražanj, pa se trebalo pripremiti. Vratili smo se kasno navečer, a sve vrijeme smo bili skupa”, kazala je Bogosavljević.

Bastah je, između ostalog, optužen da je 2. juna 1992. godine iz kuće u Vlasenici “za kosu izvukao” maloljetnog Husu Kičića, te ga odveo do policijske stanice, gdje ga je “kundakom od puške snažno udarao u prsa”.

Uz Bastaha, Državno tužilaštvo tereti Gorana Viškovića zvanog Vjetar za učešće u “ubistvima, psihičkom zlostavljanju, te mučenju i prisilnim nestancima” civila s područja Vlasenice tokom 1992. godine.

Bogosavljević je u sudnici rekla da je tokom rata “boravila u Vlasenici” te da nikada nije “čula ništa negativno o Bastahu, kojeg poznaje još od prije rata”.

“Mog muža Sadika Džindu odveli su 29. juna i od tada ništa o njemu nismo saznali. Odveli su ga nepoznati ljudi u policijskim uniformama. Lica su im bila pokrivena i ništa mi nisu rekli. Nakon toga me je Bastah stalno obilazio da vidi može li mi pomoći”, izjavila je svjedokinja.

Druga svjedokinja Odbrane, Nevenka Milić, kazala je da je tokom 1992. godine radila kao upravnica fabrike namještaja “10. avgust”, te da “nikada nije vidjela Bastaha u krugu fabrike, niti čula da je nekoga pretukao”.

“Sjećam se da je Alija Berbić radio u fabrici, ali nisam čula da je imao neprijatnosti ili da je pretučen. Rekli su mi da su neki svjedoci vidjeli da sam navodno plakala u fabrici, to je neko zamijenio teze”, dodala je Milić.

Zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH pod pseudonimom 1, dao je iskaz na ročištu 19. septembra 2008. godine, kada je rekao da je vidio kako “Bastah hapsi Aliju Berbića”, koji se kasnije vratio sav “izubijan”.

Nastavak suđenja zakazan je za 2. mart 2009. godine.
Ažurirano Srijeda, 25 Veljača 2009 14:44