A A A
Utorak, 28 Rujan 2021
Bosna Umire - Ne Trpi Vise PDF Ispis E-mail
Autor mondo   
Ponedjeljak, 09 Veljača 2009 19:57

24SI - U više gradova BiH pojavili su se plakati "Patriotske snage zovu - Bosna umire" kojima se građani pozivaju na protivljenje Prudskom sporazumu. Plakati su se pojavili u organizaciji više web portala, a osvanuli su u Sarajevu, Zenici, Tuzli, Mostaru, Bihaću, Brčkom, Sanskom Mostu, Cazinu i drugim gradovima.

Najavljuje se i da će biti organizovane "određene aktivnosti" protiv Prudskog sporazuma koji su potpisali lideri tri vladajuće stranke u BIH.

Prudskim sporazumom Sulejman Tihić, Milorad Dodik i Dragan Čavić postigli su krajem prošle godine saglasnost oko rješavanja pitanja državne imovine, popisa stanovništva, ustavnih promjena i rješavanje pravnog statusa distirkta Brčko.

Sporazum, koji je dobio ime po mjestašcu Prud kod Odžaka (nekoliko stotina stanovnika) izazvao je veliko interesovanje u javnosti, posebno poslije različitih interpretacija potpisnika o njegovom smislu i značaju.

U vrhu plakata, na bijeloj pozadini, crvenim slovima koja se razlivaju i poljima nalik "krvavim mrljama", piše i "Četnički genocid opet raste...Dodik završava što je Karadžić započeo", "Džamije se opet za Bajram ruše", "Bosna i Hercegovina se opet dijeli, Tihić nas je izdao četnicima".

"Prudski sporazum" očito najvećim dijelom ide na štetu Bošnjaka, što su shvatili i obični građani koji svakodnevno osuđuju ponašanje svog lidera Tihića, tvrdi na internet portalu jedan od organizatora bunta.

"Patriotske snage", kako je objašnjeno, žele da doprinesu buđenju svijesti, da pismima na adrese zvaničnika, ustanova, javnih ličnosti, intelektualaca, stranaka, ali i javni protestima kažu "ne" dijeljenju BiH.

Akciju su podržali i drugi web portali i udruženja, među kojima je i Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike.

(Plbih.org, mondo) Dnevni Avaz, Bosnjaci.net, 24sata.info, rtvbn.com,

Ažurirano Ponedjeljak, 09 Veljača 2009 20:12