A A A
Utorak, 28 Rujan 2021
Bastah i ostali: Vrijeme za pripremu PDF Ispis E-mail
Autor BIRN   
Četvrtak, 29 Siječanj 2009 13:11
Predrag Bastah
Predrag Bastah

26 januar 2009. Izvođenjem materijalnih dokaza Tužilaštvo BiH okončalo dokazni postupak protiv Predraga Bastaha i Gorana Viškovića pred Sudom BiH u Sarajevu.

Izvođenjem preko 80 materijalnih dokaza Državno tužilaštvo je, nakon sedam mjeseci, okončalo dokazni postupak protiv Predraga Bastaha i Gorana Viškovića, optuženih za ubistva i mučenja Bošnjaka na području Vlasenice tokom 1992. godine.

Tužiteljica Sanja Jukić kazala je da Tužilaštvo “više nema dokaza u ovom trenutku”, ali da zadržava pravo da izvede “vještačenje grafologa i iščita iskaze dodatna četiri svjedoka, nakon izvođenja dokaza Odbrane”.

Tužilaštvo tereti Predraga Bastaha zvanog Dragan, ili Car, i Gorana Viškovića zvanog Vjetar, bivše pripadnike policijskih i vojnih struktura Republike Srpske, za radnje koje su “doprinijele i ojačale funkcionisanje logorskog sistema zlostavljanja i progona” kako u logoru Sušica, tako i u drugim zatvorima u Vlasenici tokom 1992. godine.

Među materijalnim dokazima koje je Tužilaštvo uvrstilo u spis, najveći broj njih se odnosio na dokazivanje nekadašnjeg Bastahovog položaja u rezervnom sastavu Stanice javne bezbjednosti Vlasenica, i Viškovićeve pripadnosti Vojsci Republike Srpske (VRS).

Tužilaštvo je uvelo niz naredbi Srpske autonomne oblasti Birač, u čijem sastavu se 1992. godine nalazila Vlasenica, koje se odnose na formiranje logora Sušica “za ratne zarobljenike”, kao i uputstva za rad stražarske službe unutar logora.

Među materijalnim dokazima Tužilaštvo je uvrstilo i potvrde o smrti za 23 osobe čiji su posmrtni ostaci pronađeni i ekshumirani iz masovnih grobnica na području Vlasenice.

Odbrana prvooptuženog Bastaha zatražila je dvosedmičnu pauzu da se pripremi za izvođenje svojih dokaza, te je određen 16. februar 2009. godine kao datum početka.

Milorad Potparić, Bastahov branilac, najavio je da će tokom izvođenja dokaza saslušati “oko 25 svjedoka”, te da su mnogi od njih “neposredni naredbodavci optuženog u policiji”.

“Mnogi od tih svjedoka sada rade u raznim poljima vlasti. Oni će zbog svojih položaja opstruirati naše zahtjeve, te molimo Sud da se njima dostave pozivi za suđenje”, pojasnio je Potparić.

Odbrana Gorana Viškovića najavila je saslušanje 13 svjedoka, kao i puštanje u sudnici niza videozapisa “sačinjenih u vrijeme relevantno za optužnicu”.