A A A
Utorak, 28 Rujan 2021
Posjeta svjetskog šampiona rodnoj Vlasenici PDF Ispis E-mail
Autor Faruk Durmić   
Ponedjeljak, 19 Siječanj 2009 18:40

Vrijeme željezne stege, vrijeme svega i svačega i bjesomučnog i divljeg razaranja onog što su ranije generacije osatavile za sobom, natjerale su mnoge stanovnike Vlasenice da bez svoje volje krenu u nepoznato, tamo daleko preko modre rijeke.

Vlasenica mali gradić podno Viselca, spominje se još davne 1243. godine kao naseljeno i urbano mjesto.

Okružena okolnim brdima, oblacima i prirodom kao kraljica na prijestolju, a u njoj ukrasi koji je dodatno ukrašavaju. Odgajala je Vlasenica od vajkada askere, heroje, akademike, pisce, šampione i davala čitavoj svojoj okolini kvalitet i svjetlost koja se evo širi cijelom Evropom i svijetom.

Naši savremenici vole šampionske biografije, jer nemaju sopstvenih i stvaralačkih vođa koji bi ih mogli predstavljati. Riječ šampion znači biti prvi, pa je li to Vlasenica nastavila svoju tradiciju?Je li iznjedrila svjetskog šampiona?

„Jeste istina je“!!!

Salko Zildžić od oca Muhidina i majke Zinete svjetski je prvak u kick boksu, ali nije on samo to. Salko je dobar student, vjernik, prijatelj,  dika i ponos čije se ime proslavi cijelom Evropom i svijetom. Rijetki su ljudi koji ne zaborave brzo pogotovo kada ih ponese slava, svoje rodno mjesto, raju i sokake po kojim su se igrali i odrastali. Jedan od tih rijetkih koji ne zaboravi svoj grad je naš svjetski prvak Salko Zildžić koji je uz pratnju svojih roditelja i prijatelja Jaska, Faruka i Faika došao u svoju rodnu Vlasenicu. U Medžlisu Islamske zajednice na čelu sa Nurdin efendijom, dočekalo ga je preko dvadesetero djece, kojima je Salko darovao skromne poklone za Novu Hidžretsku 1430.  godinu i zaželio im sve što je i sam sebi želio kada je bio dječak kao oni. Prve su mu riječi bile, da ta Vlasenička djeca ako Bog da postanu svjetski prvaci, akademici, pisci da ustvari nastave tradiciju koja je davno započeta. Nije se štedio naš Salko ni ovoga puta, dugo je davao savjete starima i djeci, savjetujući ih da prvo krenu sa namazom i naukom uz marljiv rad sve će ostalo doći samo po sebi. Zahvalio se mnogo i predsjedniku Medžlisa Islamske zajednice Muji Hadžiomeroviću, a i Nurdin efendiji koji je pun blaženstva, snage i vjere koji budi emocije i najljepša osjećanja prilikom dočeka i prisustva u našoj lijepoj Vlasenici.

Hvala Salki Zildžiću koji je odvojio svoje slobodno vrijeme u druženju sa najmlađim i najstarijim Vlasenčanima.

Obećao je naš šampion da će ovakvih posjeta biti više u narednom periodu.

Neka te Allah dž. š.  čuva i neka ti podari ogromnu snagu da odbraniš titulu svjetskog prvaka u julu ove godine. Amin.

------------------------------------------------

U ime Vlasenicana dijaspore, zahvaljujemo se nasem dopisniku Durmić Faruku iz Vlasenice na ovom izvjestaju i nadamo se i buducoj bliskoj saradnji.

Ažurirano Ponedjeljak, 19 Siječanj 2009 18:48