A A A
Ponedjeljak, 15 Kolovoz 2022
Bastah i ostali: Posljednji put zajedno PDF Ispis E-mail
Autor BIRN   
Četvrtak, 18 Prosinac 2008 18:37
18 decembar 2008  Svjedoci Tužilaštva ispričali da su u Vlasenici posljednji put vidjeli članove svojih porodica, čija tijela do danas nisu pronađena.

Mirsada Zekić je u junu 1992. godine u Vlasenici izgubila 10 članova porodice, koje još uvijek nije ukopala. O posljednjem susretu s njima svjedočila je na suđenju Predragu Bastahu i Goranu Viškoviću pred Sudom BiH u Sarajevu.


“Tog 6. juna 1992. godine posljednji put sam vidjela svog oca. I brat mi je nestao taj dan. U Piskavicama (Vlasenica) su mi ostala i tri djevera, koje više nikad nisam vidjela”, kazala je Zekić.

Za zločine počinjene na području općine Vlasenica, Tužilaštvo BiH tereti Bastaha, bivšeg pripadnika rezervnog sastava policije, te Viškovića, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS).

Prema navodima optužnice, Bastah i Višković su “svojim činjenjem i poticanjem doprinijeli i ojačali funkcionisanje logorskog sistema zlostavljanja i progona” kako u logoru Sušica, tako i u drugim zatvorima u Vlasenici.

Mirsadu i njenu porodicu je 6. juna 1992. godine “pohapsila VRS”, te ih odvela u Piskavice, a potom u logor Sušica u Vlasenici, gdje su ostali tri dana. U Sušici je, kako je istakla, vidjela vojsku u “šarenim uniformama” i ljude u plavim uniformama koji su “bili stražari na vratima”.

Bastah i ViskovicIskaz je dao i zaštićeni svjedok 5, koji je svjedočio iz druge prostorije, zbog dodatnih mjera zaštite koje mu je Sud dodijelio. On je rekao da su optuženi “bili jedni od najzloglasnijih koji su vršili torture po gradu”, te da su obojica bili pripadnici policije.

Svjedok je ispričao da je 21. aprila 1992. godine vidio optužene u policijskim uniformama na trgu u Vlasenici, gdje su svi Bošnjaci bili pozvani proglasom da predaju sve oružje koje imaju.

“Tih dana dešavale su se nemoguće stvari u Vlasenici, ispitivanja i premlaćivanja. Još se sjećam da su Srpska dobrovoljačka garda i policija okupirale kuću moga komšije. Vidio sam optužene kako ulaze u tu kuću, i nakon 15 do 20 minuta kuća je zapaljena”, ispričao je svjedok 5, koji je Vlasenicu napustio 15. maja 1992. godine. Također je rekao da je u ovom gradu izgubio oko 15 članova uže i šire porodice.

Tužilaštvo je na ovom ročištu saslušalo i svjedoka Luku Prodanovića, koji je kazao da mu nije poznato šta se desilo sa njegovim prvim komšijama, porodicom Salaharević, ali da je od supruge Rajke čuo da su “pobijeni ili odselili”.

Također je rekao da mu nije poznato da je njegova supruga o ovome razgovarala sa porodicom Berbić iz Sarajeva.

Na jednom od prethodnih ročišta, kao svjedoci Tužilaštva iskaz su dali Jasminka i Damir Berbić, koji su ispričali kako im je izvjesna Rajka rekla da je “vidjela svojim očima” da je Predrag Bastah sa još jednim vojnikom ubio Hasana i Zumru Salaharević, Jasminkine roditelje.

Četiri nova svjedoka Tužilaštva iskaz će dati na narednom ročištu, zakazanom za 12. januar 2009. godine.

Nidzara Ahmetasevic
urednica/editor
BIRN - Justice Report
++ 387 33 215 269
++ 387 61 170 311
Obala Kulina Bana 10/II, 71000 Sarajevo, BiH

Ažurirano Četvrtak, 18 Prosinac 2008 18:58