A A A
Subota, 25 Rujan 2021
Bastah i ostali: Ubistvo na pragu PDF Ispis E-mail
Autor BIRN   
Četvrtak, 11 Prosinac 2008 20:08
Bastah i Viskovic
Bastah i Viskovic

11 decembar 2008  Svjedokinja Tužilaštva optužila Predraga Bastaha za ubistvo njenih roditelja u septembru 1992. godine u Vlasenici.

 Dajući iskaz na suđenju Predragu Bastahu i Goranu Viškoviću kao svjedokinja Tužilaštva, Jasminka Berbić je kazala kako je iz Vlasenice izbjegla u aprilu 1992., ali da je tek 1999. godine saznala da joj je roditelje – Hasana i Zumru Salaharević – “ubio Car iz Vlasenice”.


“Došla mi je u posjetu Rajka, kćerka Duška Lazića, i rekla da je sve vidjela svojim očima s prozora. Rekla mi je da su se ubistva desila jedne noći u septembru, iza ponoći, i da ih je oboje ubio Car, a bio je još neki vojnik kojeg nije prepoznala. Poslije je još nešto govorila, ali ništa više nisam mogla ‘svariti’”, kazala je Jasminka Berbić.

Tužilaštvo BiH tereti Predraga Bastaha zvanog Car i Gorana Viškovića zvanog Vjetar, bivše pripadnike policijskih i vojnih struktura Republike Srpske, za niz zločina počinjenih nad civilima na području Vlasenice tokom 1992. godine.

Bastah i Višković se optužnicom terete da su u noći između 12. i 13. septembra 1992. godine, “u grupi od pet do šest uniformisanih osoba”, ušli u kuću Hasana i Zumre Salaharević, “iz koje su se zatim čuli pucnji”.

Svjedokinja je u sudnici kazala da je s majkom posljednji put razgovarala 15. augusta 1992. godine, kada joj je ona rekla da ih “Car i Vojka Ćetković maltretiraju”.

“Nakon što sam saznala za sudbinu roditelja, raspitivala sam se o svemu i otkrila da Vojka Ćetković živi u Rotterdamu u Holandiji. Otišla sam tamo i ona mi je rekla da nije nikoga ubila, ali mi je priznala da je Car ubio moje roditelje”, kazala je svjedokinja Berbić, koja je pojasnila da je kasnije saznala da je ime osobe pod nadimkom Car – Predrag Bastah.

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedokinji je predočen iskaz koji je dala u istrazi i u kojem ona navodi da je saznala kako je “Goran ‘Vjetar’” bio prisutan u noći ubistva njenih roditelja, međutim svjedokinja to nije mogla potvrditi.

Drugi svjedok Tužilaštva – Damir Berbić, Jasminkin muž – ponovio je da je “prije nekoliko godina” saznao od izvjesne Rajke kako je njegovog punca i punicu “ubio Car”.

“Rajka je rekla da su vojnici došli na transporteru. Hasana je Car ubio ispred kuće, a kad je Zumra zapomagala, nju su na pragu ubili. Rajka je sve to vidjela s prozora kuće prekoputa”, kazao je Damir Berbić.

Za vrijeme unakrsnog ispitivanja, optuženi Bastah je rekao svjedoku da je “sve što govori laž”, nakon čega je predsjedavajući Sudskog vijeća Zoran Božić upozorio Bastaha da “ne povisuje ton u sudnici”.

Na ovom ročištu iskaz su trebali dati i Luka Prodanović i zaštićena svjedokinja 6.

Sudsko vijeće pojasnilo je da je saslušanje Prodanovića odgođeno za drugi termin zbog “neuredno dostavljenog poziva”, dok je svjedokinja 6 “oslobođena obaveze svjedočenja zbog medicinskih razloga”.

Nastavak suđenja zakazan je za 15. decembar 2008. godine.
Ažurirano Srijeda, 25 Veljača 2009 22:59