A A A
Utorak, 28 Rujan 2021
Njih trojica su pola sata silovali moju sestru PDF Ispis E-mail
Autor FENA   
Petak, 05 Prosinac 2008 08:21
Svjedoci optužili Predraga Bastaha i Gorana Viškovića za niz zločina počinjenih nad Bošnjacima u Vlasenici...
Svjedoci Tužilaštva optužili su danas Predraga Bastaha i Gorana Viškovića za niz zločina počinjenih nad Bošnjacima u Vlasenici 1992. 

Tima Huremović, svjedokinja Tužilaštva, opisala je kako su je 10. jula 1992. "dva srpska vojnika" izvela iz stana u Vlasenici skupa s "mužem, sestrom i majkom" te ih natjerali da leže na podu ispred haustora zgrade "više od sat vremena". 

"Kada su nas izveli, jedan Vukša, zatim sin Đede Vručine i Goran zvani Vjetar uveli su moju sestru ponovo u stan. Tamo su bili pola sata, a potom sam vidjela sestru raščupanu. Kasnije mi je priznala da su je sva trojica silovala", kazala je Huremović. 

Državno tužilaštvo tereti Predraga Bastaha zvanog Car ili Dragan, i Gorana Viškovića zvanog Vjetar, bivše pripadnike policijskih i vojnih struktura Republike Srpske, za "silovanja, mučenja, protjerivanja i ubistva" Bošnjaka na području Vlasenice tokom 1992. 

Huremović je ispričala da je iste noći odvedena u logor Sušica, odakle ju je 17. jula 1992. "Dragan Bastah izveo na prinudni rad", a isti dan je i prebačena u Kladanj. 

"Sestra i ja smo radile do pet popodne. Bastah je došao po nas i htio nas utrpati u kamion, ali ja nisam mogla jer je majka bila u logoru, pa sam se prvo vratila tamo i onda odatle autobusom izašla. Sestra je otišla s njim i nikada je nisam poslije vidjela", rekla je Huremović. 

Ismet Alihodžić, drugi svjedok Tužilaštva, kazao je da je od početka rata do juna 1992. bio u Vlasenici i vidio da se Bošnjaci "odvode kao kerovi". 

"Jedne prilike, išao sam ka svojoj njivi i zastao kod kuće Abdulkadira Subašića. Tamo je sjedio Bastah zvani Car i ja sam sjeo. U jednom momentu Bastah je Abdulkadiru rekao da je vrijeme da se pođe, stavio ga u auto i poveo sa sobom. To je zadnji put da sam ga vidio živog", rekao je Alihodžić. 

Kadira Zubović, punica pokojnog Abdulkadira Subašića, također je na ovom ročištu dala iskaz u korist Tužilaštva i kazala da je saznala kako ga je "Dragan Bastah odveo i zatvorio u policijsku stanicu". 

"Saznala sam to od moje kćerke Melihe Subašić koja je bila tamo kada je Dragan odveo Abdulkadira. Također sam kasnije saznala da je Dragan odveo moju drugu kćerku Muneveru Muminović i njenog muža Rifeta, oni isto nisu živi danas", dodala je Zubović. 

Zubović je ispričala da je 30. juna 1992. odvedena "u logor Sušica", gdje je tokom boravka vidjela kako Dragan Bastah "izvodi šest Bošnjaka na prinudni rad, koji se nikada nisu vratili". 

Sadija Hadžić, četvrti svjedok Tužilaštva, kazao je da je Vlasenicu napustio u aprilu 1992., ali da je od sestara saznao kako su mu "Goran Vjetar i Bastah" odveli brata Hamdiju, čije je tijelo pronađeno 2006., prenosi BIRN - Justice Report. 

Nastavak suđenja zakazan je za 11. decembar. 

Autor: FENA