A A A
Srijeda, 28 Rujan 2022
Bastah i ostali: Kontroverzne izjave u sudnici PDF Ispis E-mail
Autor BIRN   
Subota, 15 Studeni 2008 19:51


Bastah i ostali
Bastah i ostali

Oslovljavajući optuženog Predraga Bastaha “objektom”, svjedokinja Tužilaštva ga optužila da je odveo njenog supruga u maju 1992. godine iz kuće u Vlasenici.

 

 

 

 

Vukosava Klanco, svjedokinja Tužilaštva BiH, prisjetila se da su 2. juna 1992. godine “Predrag Bastah zvani Car i Rade Milić” došli do kuće u kojoj je živjela u Vlasenici i “odveli njenog muža u policijskom autu”.

 

 

Nakon što je jednom izgovorila puno ime i prezime optuženog Bastaha, i pokazala na njega u sudnici, svjedokinja je zamolila Sudsko vijeće da je “ne tjera da izgovara to ime” i do kraja iskaza ga nazivala “objekat”.

 

 

Državno tužilaštvo tereti Predraga Bastaha zvanog Car ili Dragan i Gorana Viškovića zvanog Vjetar, bivše pripadnike policijskih i vojnih struktura Republike Srpske, za mučenja, protjerivanja, ubistva i psihička zlostavljanja Bošnjaka na području Vlasenice tokom 1992. godine.

 

 

“Čim su otišli, pošla sam za njima do policijske stanice. Tamo sam upitala gdje mi je Mujo, ali je taj ‘objekat’ tada počeo da me tuče. Tjerao me da stavim ruke iznad glave i premlatio me rukama i nogama i kundakom od puške. Nakon toga, strpao me je u tamnicu u stanici”, kazala je Klanco.

 

 

Nakon tri dana boravka u zatvoru, gdje je vidjela i druge zatočenike Bošnjake, oslobođena je, ali i saznala da joj je muž ubijen.

 

 

Tokom unakrsnog ispitivanja, Odbrana Predraga Bastaha iznijela je primjedbu da njihovog branjenika “vrijeđa što ga se oslovljava objektom”, dok je branilac Milorad Potparić iskaz ove svjedokinje ocijenio “punim mržnje”.

 

 

Drugi svjedok na ovom ročištu, Petar Todorović, kazao je da je u maju ili junu mjesecu 1992. godine vidio “Dragana Bastaha i nepoznatog čovjeka” kako u policijskom autu odvode “Muju Klancu ka periferiji grada”.

 

 

“Prošli su opet kraj moje kuće za manje od pola sata, ali bez Muje. Otišao sam u tom smjeru da vidim šta je bilo. Išao sam možda 15 minuta, i onda sam u jednom jarku vidio tijelo Muje Klance. Ležao je na stomaku, ali sam ga prepoznao”, kazao je Todorović.

 

 

Tokom unakrsnog ispitivanja, Rade Golić, Viškovićev branilac, postavljao je svjedoku pitanja u vezi s njegovim ranijim kažnjavanjem i sklonosti piću, te ga nazvao “alkoholičarem i lopovom”.

 

 

Svjedok Todorović je rekao da “ponekad popije”, ali da nije lopov, međutim Zoran Božić, predsjedavajući Sudskog vijeća, zabranio je ovu vrstu pitanja i oštro upozorio branioca Golića.

 

 

Optuženi Bastah upitao je svjedoka ko je bio “komandir policijske stanice u Vlasenici 1992. godine”, te, kada je svjedok rekao da se ne može sjetiti, zaprijetio da će podnijeti prijavu protiv njega “zbog laži”.

 

 

“Časni Sude, ovdje je poenta da je taj čovjek bio Radenko Stanić, koji je sada uposlenik SIPA-e (Državne agencije za istrage i zaštitu), a ovaj svjedok ga štiti. Mene su ovdje u mašinu ubacili umjesto Stanića”, rekao je Bastah.

 

 

Nastavak suđenja zakazan je za 14. novembar 2008. godine.

Ažurirano Subota, 15 Studeni 2008 19:52