A A A
Subota, 25 Rujan 2021
Bastah i ostali: Dan izgubljenog dostojanstva PDF Ispis E-mail
Autor BIRN   
Subota, 15 Studeni 2008 19:47


Bastah i Viskovic
Bastah i Viskovic

Dvije svjedokinje Tužilaštva govorile o ulozi optuženog Bastaha u protjerivanju Bošnjaka iz Vlasenice u ljeto 1992. godine.

 

 

Ajša Saračević, svjedokinja Tužilaštva na suđenju za zločine u Vlasenici, ispričala je kako je “sredinom augusta 1992. godine” istjerana iz svog doma kada je “Dragan Bastah izdao naređenje da svi Bošnjaci iz mahale napuste kuće”.

Tužilaštvo tereti Predraga Bastaha zvanog Dragan, ili Car, i Gorana Viškovića zvanog Vjetar, bivše pripadnike policijskih i vojnih struktura Republike Srpske, za protjerivanja, ubistva, psihička zlostavljanja i mučenja Bošnjaka na području Vlasenice tokom 1992. godine.

“Vidjela sam Bastaha jedan dan kako pravi spisak. Rekao mi je da je to spisak onih koji će ostati u Vlasenici. Ja sam se prijavila. Međutim, došao je nakon par dana i samo rekao da imamo nekoliko minuta da se pojavimo na autobuskoj stanici. Odveli su nas u Kladanj. Taj dan izgubila sam i kuću i dostojanstvo”, kazala je Saračević.

Saračević je dodala da je nakon toga otišla do “policije u Vlasenici” kako bi provjerila da li Bastah “radi sam ili postoji naređenje”, te da su joj tamo rekli da “posluša onako kako je Bastah rekao”.

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedokinja je rekla da “nikada nije vidjela da Bastah maltretira Bošnjake”, ali da je čula o tome. 

Na ovom ročištu saslušana je i zaštićena svjedokinja 2, koja se početkom juna 1992. godine preselila iz sela Piskavice “u centar Vlasenice” radi “bezbjednosti”.

“Ja sam otišla sa djetetom, a muž mi je ostao u Piskavici. Nekada je bio u kući, a nekada se krio u šumi. Saznala sam od komšije da je uhvaćen 10. juna i ubijen. On nije bio vojnik, nije imao nikakvo oružje”, rekla je zaštićena svjedokinja.

Svjedokinja 2 u sudnici je ispričala kako je izbjegla iz Piskavice zajedno sa sinom, koji je također kasnije odveden u logor Sušica.
“On je imao nepunih 19 godina. Rekla sam vojnicima: ‘Ako ćete njega ubiti, ubijte i mene’, ali nisu. Samo su ga odveli. Nakon toga sam stalno odlazila da ga vidim, da nosim hranu, nekoliko puta sam i uspjela. Međutim, nikada živ nije iz logora izišao, a ni kosti mu nisam našla”, kazala je svjedokinja 2.

Svjedokinja je dodala da je Vlasenicu napustila nakon što je “Bastah zvani Car” došao u kuću gdje se krila, te joj kazao da će je “ubiti ako ostane u kući”. Ipak, svjedokinja nije mogla prepoznati Bastaha u sudnici.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. novembar 2008. godine.