A A A
Ponedjeljak, 15 Kolovoz 2022
Bastah i ostali: Okidanje obaraca PDF Ispis E-mail
Autor BIRN   
Subota, 15 Studeni 2008 19:45


Bastah i Viskovic
Bastah i Viskovic

Dva svjedoka Tužilaštva optužila Gorana Viškovića za maltretiranja u zgradi zatvora kraj suda u Vlasenici 1992. godine.

 

 

 

 

Mirsad Smajlović i Abdurahman Kurjak, svjedoci Tužilaštva na suđenju Predragu Bastahu i Goranu Viškoviću, kazali su da su tokom “maja 1992. godine” bili zatočeni u zgradi suda u Vlasenici, gdje su bili izloženi “torturi Gorana Vjetra”.

 


Pored Gorana Viškovića zvanog Vjetar, Tužilaštvo tereti Predraga Bastaha zvanog Dragan za ubistva, psihička zlostavljanja i mučenja Bošnjaka na području Vlasenice tokom 1992. godine.

 


Obojica svjedoka su rekla kako su uhvaćeni nakon što su pokušali pobjeći “preko šume do Kladnja”.

 


“Bio sam zatvoren u tom podrumu oko 20 dana, ili možda mjesec. Odmah prvi dan došao je Goran Višković i pretukao me. Poslije je dolazio svaki dan, možda i dva puta dnevno. Pogledajte ovaj ožiljak na nosu, to mi je on uradio kada me udario futrolom od pištolja”, rekao je svjedok Kurjak pokazavši na ožiljak.

 


Kurjak je u sudnici kazao da mu je Goran Višković “stavljao pištolj u usta i okidao obarač”, ali da nije bilo metaka. Također je rekao da je Vjetar “nekoliko puta izvodio braću Smajlović” i da su se obojica vraćali pretučeni.

 


Svjedok Smajlović je kazao da je u zatvoru kraj zgrade suda ostao samo deset dana, u toku kojih je Viškovića vidio “četiri do pet puta”.

 


“Prvi put došao je četiri dana nakon našeg dolaska. Vjetar je došao i izveo je mene i brata. Rekao mi je da podignem glavu, a zatim je stavio pištolj mom bratu u usta i okinuo obarač. Nije bilo metaka. Mene tada nije dirao, ali jeste poslije izvodio i druge zatočenike, i mog brata i braću Kurjak, i pretukao ih”, rekao je Smajlović.

 


Smajlović je dodao i da je poznavao Bastaha, kojeg je viđao kako “skuplja Bošnjake Vlasenice i odvodi ih iz njihovih kuća”, te da je kasnije u logoru Sušica saznao da je “veliku većinu zatvorenih i pretučenih upravo Bastah tamo dopremio”.

 


Oba svjedoka su rekla da su u logoru Sušica proveli “između sedam i deset dana”, da su tu zatekli oko 700 Bošnjaka “strpanih kao u tor”, i da su nakon toga prebačeni u logor Batković.

 


Nastavak suđenja zakazan je za 7. novembar 2008. godine.

Ažurirano Subota, 15 Studeni 2008 19:50