A A A
Petak, 17 Rujan 2021
Svjedokinje o odvođenjima Bošnjaka u logor PDF Ispis E-mail
Autor FENA   
Utorak, 21 Listopad 2008 08:07

Bastah i ostali

Ismeta Efendić i zaštićena svjedokinja pod šifrom 14 prepoznale su Bastah Predraga i identifikovale ga kao osobu koja je učestvovala u hapšenju i prisilnom zatvaranju članova njihovih porodica i komšija s područja Vlasenice tokom 1992.

"Brat mi je govorio da ga je Car uhapsio na poslu i odveo prvo u policijsku stanicu, a tri dana kasnije je prebačen u logor Sušica, gdje sam mu odlazila u posjetu. Kasnije, kada sam vidjela Bastaha, kazao mi je da on to nije uradio", rekla je svjedokinja pod šifrom 14.
 
Predraga Bastaha Cara i Gorana Viškovića Vjetra, bivše pripadnike policijskih i vojnih struktura Republike Srpske, Tužilaštvo BiH tereti za zločine počinjene na području Vlasenice tokom 1992.

Svjedokinja pod šifrom 14 izbjegla je sredinom maja 1992. iz mjesta Milići u Vlasenicu odakle je, s drugim Bošnjacima, otišla 18. jula iste godine.

"Tada mi je Careva žena prišla i pitala me želim li ići. Pristala sam jer sam vidjela da ljude tu ubijaju i muče", kazala je ova svjedokinja.

Istog dana iz Vlasenice je otišla i Ismeta Efendić koja je u grad došla tokom juna iz sela Piskavci. U zbjegu je bila s dvjema kćerkama i bližom rodbinom. U Vlasenici je, kaže, izgubila muža i još sedam članova porodice. Tvrdi da je tokom boravka u Vlasenici viđala optuženog Bastaha, "naoružanog i u uniformi, s crvenom beretkom".

On je, kako je kazala Efendić, uhapsio Hasiju Žepčanin koja je odvedena u logor Sušica.

"Sestra mi je kazala da je Hasiju Car odveo autom. Nakon tri dana sestra je otišla u policiju da vidi gdje je Hasija i oni su joj kazali da je prebačena u Sušicu. Kada smo joj otišle u posjetu, Hasija je bila izudarana i umotana u šal. Tada nam je kazala da se pokušamo spasiti te da je ona silovana", prisjetila se Efendić, prenosi BIRN-Justice Report.

Nastavak suđenja zakazan je za 24. oktobar.

(Fena)