A A A
Ponedjeljak, 15 Kolovoz 2022
Perliminarni Izborni Rezultati PDF Ispis E-mail
Autor Klikeri.info   
Ponedjeljak, 06 Listopad 2008 10:09

Nacelnik Vlasenice - Mladen Popović (SNSD) 

Rezulati općinskih izbora održanih u nedjelju u Bosni i Hercegovini pokazali su kako se većina  građana  ponovo svrstala uz tri velike političke stranke koje zastupaju prije svega interese Hrvata, Bošnjaka i Srba. Oko tri milijuna građana BiH imalo je priliku glasati za nova tijela vlasti i načelnike u 139 općina.

Glasovalo je njih 55 posto, a Središnja izborna komisija BiH (CIK) u ponedjeljak je objavila preliminarne i neslužbene rezultate, bez onih iz 25 općina, prema kojima je Stranka nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika osvojila načelnička mjesta u 32 općine, Stranka demokratske akcije (SDA) u 28, a Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH) u 15, i Srpska demokratska stranka (SDS) 15. Socijaldemokratska partija (SDP) osvojila je 9 načelničkih mjesta, Stranka za BiH (SBiH) 4, a Demokratska narodna zajednica (DNZ) 3.

Prema rezultatima koje su u noći između nedjelje i ponedjeljka objavili stranački izborni stožeri, HDZ BiH dobila je uvjerljivo najveći broj načelničkih mjesta u općinama s hrvatskom većinom te bi u konačnici trebala imati načelnike u 16 općina s hrvatskom većinom, a vjerojatno je i kako će zadržati poziciju gradonačelnika Mostara, koji će se birati iz sastava budućeg Gradskog  vijeća. "Mi smo ostvarili 95 posto naših ambicija", izjavio je predsjednik HDZ BiH Dragan Čovič, iskazujući zadovoljstvo izbornim rezultatima.

U HDZ 1990. pak računaju tek na 5 načelničkih mjesta, a ta je stranka izgubila čelne pozicije koje je do sada držala, poput one u Čapljini. Dopredsjednik HDZ 1990. Martin Raguž priznao je poraz na ovim izborima. "Projekcije koje smo imali nisu se do kraja ostvarile", kazao je Raguž, ustvrdivši kako je ipak važno to što je HDZ 1990. dobio pet načelničkih mjesta, a time i "zadržao poziciju druge hrvatske stranke u BiH".

Iako nije dobila ni jedno načelničko mjesto, Narodna stranka "Radom za boljitak" braće Ivanković-Lijanović imat će navodno više vijećnika u općinskim vijećima nego do sada. Predsjednik SDA Sulejman Tihić proglasio je u Sarajevu apsolutnu pobjedu svoje stranke na proteklim izborima i prije nego što je SIP objavio prve neslužbene rezultate, potkrijepivši to činjenicom da je 38 načelničkih mjesta za 4 više nego što ih je  SDA do sada držala.

Stranka za BiH (SBiH) koja se sa SDA natječe uglavnom za bošnjačke glasove očevidno je izgubila značajan dio potpore biračkog tijela, dobivši tek do 5 načelničkih mandata i to u razmjerno malim i nevažnim općinama. Predsjednik SBiH Haris Silajdžić izbjegao je, međutim, priznati poraz, ustvrdivši kako je broj mandata u općinskim vjećima koje su osvojili kandidati njegove stranke veći nego je to bio slučaj prije.

Socijaldemokratska partija (SDP) ostala je na približno istim pozicijama na kojima je bila i dosad, uključujući načelnička mjesta u Bihaću, Tuzli te važnim sarajevskim općinama Centar i Novi Grad, koje SDA već tri puta bezuspješno pokušava preuzeti.

Najviše trijumfalizma u izbornoj noći pokazao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik. On je ustvrdio kako će njegova stranka kontrolirati najmanje 37 općina u Republici Srpskoj, uključujući Banju Luku, te još tri u Federaciji BiH. Taj je rezultat ipak manji od ambiciozno najavljivane SNSD-ove pobjede u više od 50 općina, spominjane i neposredno nakon zatvaranja birališta.

Srpska demokratska stranka (SDS), izravni konkurent SNSD-a i razmjerni pobjednik lokalnih izbora prije četiri godine, osvojila je načelnička mjesta u tek 20-tak općina, pretežito u istočnom dijelu RS, no pritom je zadržala kontrolu nad Dobojem i Bijeljinom, gradovima koje je Dodik označio iznimno važnim tijekom predizborne kampanje.

Naša stranka (NS), koju je prije šest mjeseci utemeljio oskarovac Danis Tanović, uspjela je zabilježiti simbolični uspjeh, dobivši jedno načelničko mjesto i to u Bosanskom Petrovcu. Analitičari u BiH u prvim su komentarima ukazali na to kako će ovogodišnji općinski izbori biti važni prije svega zbog svojevrsnog "preslagivanja" odnosa snaga u vladajućoj koaliciji šest stranaka, što će biti od znatnog utjecaja na proces očekivanih političkih i ustavnih reformi.  (Kliker.info-Hina) 

 

Lokalni izbori 2008

Rezultati izbora na web-stranici CIK-a

Centralna izborna komisija (CIK) BiH saopćila je na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu prve preliminarne i nezvanične rezultate glasanja birača za općinska vijeća na jučerašnjim Općinskim izborima 2008. u BiH.
Detaljni podaci o rezultatima političkih partija, koalicija i nezavisnih kandidata koji su prešli izborni cenzus od tri posto mogu se naći na web stranici CIK-a BiH www.izbori.ba.

Odziv birača na jučerašnjim općinskim izborima u Bosni i Hercegovini bio je 55 posto na nivou države i veoma je povoljan, ocijenila je Centralna izborna komisija (CIK) BiH. 

Na nivou Federacije BiH odziv je 53,12 posto, u Republici Srpskoj 57,95, a u Distriktu Brčko 58,36 posto. 

Prema preliminarnim, nezvaničnim i nekompletnim podacima koje je isključivo na osnovu rezultata s redovnih biračkih mjesta saopćio CIK, od političkih subjekata, izbornih takmaca, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) osvojio je najviše (41) mandat načelnika, odnosno gradonačelnika. 

Među općinama u kojima prema ovim podacima SNSD ima najviše glasova za načelnika je Srebrenica, izjavio je na pres-konferenciji predsjednik CIK-a Suad Arnautović, uz napomenu da su ovi podaci nepotpuni jer nedostaje broj glasova interno raseljenih Srebreničana u BiH, zatim glasova putem pošte te na osnovu specijalnih privremenih izmjena propisa za njihovo glasanje. 

Preliminarno, među sredinama u kojima SNSD ima najviše osvojenih načelničkih mandata su: Trebinje, Bileća, Prnjavor, Banja Luka , Rudo, Čajniče i druge općine. 

Druga po broju osvojenih glasova (36) za načelničke pozicije je Stranka demokratske akcije, a mandati su između ostalog u Sapni, Kalesiji, Travniku, Sanskom Mostu, u sarajevskim općinama Stari Grad i Novo Sarajevo, zatim u Zenici i drugim sredinama. 

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH osvojila je glasove za 16 načelničkih mandata, između ostalog u Livnu, Grudama, Neumu i Čapljini. 

Srpska demokratska stranka osvojila je 15 načelničkih pozicija, među ostalim u Doboju, Palama, Nevesinju, Bijeljini i Loparama. 

Devet nečelničkih funkcija, prema ovim preliminarnim nezvaničnim podacima CIK-a, pripalo je Socijaldemokratskoj partiji BiH: u Bihaću, u sarajevskim općinama Novi Grad i Centar, u Živinicama itd. 

Stranka za Bosnu i Hercegovinu osvojila je četiri načelnička mandata: u Goraždu, Kladnju, Olovu i Trnovu (Federacija). 

Demokratski narodni savez ima glasove za tri mandata načelnika, koliko i HDZ 1990, a SNSD – SP dva, po jedan DNZ (u Velikoj Kladuši), Socijalistička partija (u Foči), Naša stranka (u Bosanskom Petrovcu), Stranka demokratske aktivnosti za evropsku BiH a-SDA (u Cazinu), Hrvatska stranka prava (u Dobretićima), Savez SDA - SBiH (u Jajcu) i HDZ 1990 u Usori. 

U pojedinim sredinama gdje su rezultati glasanja za načelnike približni može doći do promjene nakon pristizanja glasova putem pošte i glasova datih u odsustvu birača, napomenuo je predsjednik CIK-a Suad Arnautović.
 

CIK objavio prve preliminarne rezultate lokalnih izbora u BiH

06. 10. 2008 

 Na lokalne izbore u BiH u nedjelju su izašla 1.634.523 birača, odnosno 55 posto od ukupnog biračkog tijela upisanog na redovnim biračkim spiskovima.

Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije BiH, saopćio je u 24.00 sata na konferenciji za novinare u Sarajevu, da su prema prvim preliminarnim podacima, prikupljenim do tog vremena, najviše načelničkih mjesta osvojili predstavnici SNSD-a, zatim SDA, HDZ-a, SDS-a, SDP-a BiH, Stranke za BiH i Demokratskog narodnog saveza.

Najviše glasova za načelnika u Velikoj Kladuši osvojio je Admir Mulalić iz DNZ-a, u CazinuNermin Ogrešević iz A-SDA, u Bihaću Hamdija Lipovača iz SDP-a, u Bosanskoj Krupi-Krupi na Uni Mladen Kotur iz Demokratskog narodnog saveza, u Porijedoru Marko Pavić iz Demokratskog narodnog saveza, u Bosanskoj GradišciNikola Kragulj iz SNSD-a, u Laktašima Milovan Topolović iz SNSD-a, u Srbcu Mirko Kojić iz SNSD-a, u PrnjavoruDarko Tomaš iz SNSD-a, u Derventi Milorad Simić iz SNSD-a, u Bosanskom Brodu Milovan Ćerif iz SNSD-a, a u Odžaku Luka Jurić iz HDZ-a BiH.

Prema preliminarnim izbornim rezultatima načelnik Odžaka-Vukosavlja je Amir Zahirović iz SDP-a BiH, Domaljevca-Šamca je Željko Josić iz HDZ-a 1990, Orašja Đuro Topić iz HDZ-a BiH, Modriče je Mladen Krekić iz SNSD-a, Gradačca je Fadil Imširović iz SDA, Gradačca-Pelagićeva je Simo Stakić, nezavisni kandidat, Bijeljine je Mićo Mićić iz SDS-a, Bosanskog Petrovca je Nermin Hajder iz Naše stranke, Bosanskog Petrovca-Petrovca (RS) je Milan Brknjač iz Demokratskog narodnog saveza, Čelinca je Momčilo Željković iz SNSD-a, Doboj–Istoka Ismet Mehinović iz SDA, Doboj–Juga Džavid Aličić iz SDA, Doboja Obren Petrović iz SDS-a, Tešnja Fuad Šišić iz SDA, dok je gradonačelnik Banje Luke Dragoljub Davidović iz SNSD-a.

Za načelnika Gračanice, prema nezvaničnim rezultatima, izabran je Nusret Helić iz SDP-a BiH, Gračanice-PetrovaZoran Balgojević iz SNSD-a, Srebrenika Osman Suljagić iz SDA, Teočaka Taib Muminović iz SDA, Ugljevika Vasilije Perić iz SDS-a, Drvara Anka Papak-Dodik iz SNSD-a, Drvara-Istočnog Drvara Đuro Josipović iz SNSD-a, KljučaOsman Ćehajić iz SDA, Ribnika Neđo Stojaković iz SNSD-a, Jajca Nisvet Hrnjić, koalicija SDA-SBiH, Jajce-JezeraSlobodan Laketić iz SDS-a, Kotor-Varoši Nedeljko Knežević iz SNSD-a, Žepča Mato Zovko iz HDZ-a BiH, ZavidovićaHakija Osmić iz SDA, Živinica Hasan Muratović iz SDP-a BiH.

Najviše glasova za načelnika Sapne dobio je Ismet Omerović iz SDA, Zvornika Zoran Stevanović iz SNSD-a, GlamočaRadovan Marković iz SNSD-a, Šipova Dušan Malinović iz SNSD-a, Donjeg Vakufa Huso Sušić iz SDA, Travnika Tahir Lendo iz SDA, Kaknja Mensur Jašarspahić iz SDP-a BiH, Vareša Hamdo Fatić iz SDP-a BiH, Olova Alija Hadžiabdić iz Stranke za BiH, Kladnja Fuad Imamović iz Stranke za BiH, Šekovića Snježana Sokić iz SDS-a, Vlasenice Mladen Popović iz SNSD-a, Bugojna Hasan Ajkunić iz SDA, Gornjeg Vakufa-Uskoplja Sead Čaušević iz SDA.

Nezvanično, novi načelnik Busovače je Asim Mekić iz SDA, Fojnice Salkan Merdžanić iz SDA, Visokog Munib Alibegović iz SDA, Ilijaša Nusret Mašić iz SDA, Prozora-Rame Jozo Ivančević iz HDZ-a 1990, Hadžića Hamdo Ejubović iz SDA, Ilidže Amer Ćenanović iz SDA.

Novi načelnik općine Novi Grad Sarajevo je Damir Hadžić iz SDP-a BiH, općine Centar Sarajevo Dževad Bećirević iz SDP-a BiH, općine Vogošća Asim Sarajlić iz SDA, a općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić iz SDA.

Rezultati glasanja za načelnike Tuzle i Zenice do 24.00 sata nisu bili potpuni tako da nisu ni prezentirani, kao ni podaci za još neke općine koji su bili tehnički nepotpuni, dok nekoliko općina do tog roka uopće nisu bile CIK-u dostavile podatke glasanja.

CIK je dužan u roku od 30 dana objaviti potpune rezultate glasanja na lokalnim izborima.

Na ovogodišnjim lokalnim izborima biralo se 3.186 redovnih mandata u Općinskim vijećima/Skupštinama općina i 37 mandata za predstavnike nacionalnih manjina te 139 načelnika općina i gradonačelnik Banje Luke.

Fena

Ažurirano Ponedjeljak, 06 Listopad 2008 10:51