A A A
Petak, 17 Rujan 2021
Zaklopača: Obavljen ukop 55 ubijenih Bošnjaka PDF Ispis E-mail
Autor FENA   
Subota, 21 Lipanj 2008 17:06

Oko 3.000 članova porodica žrtava, njihovih prijatelja i građana iz cijele Bosne i Hercegovine prisustvovalo je u subotu u Zaklopači kod Milića ukopu 55 Bošnjaka civilnih žrtava ubijenih u ovom kraju polovinom maja 1992. godine.
Muharem ef. Omerdić predvodio je zajedničku dženazu kojoj su prisustvovali predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i premijer Vlade Federacije BiH Nedžad Branković.

Član Organizacionog odbora Dževad Mahmutović je u obraćanju istakao da su u Zaklopači ubijene kompletne porodice. Najmlađa žrtva Naida Hodžić imala je pet godine, a najstarija Fatima Berbić 62 godine.

Tijela žrtava su pronađena u dobro skrivenoj sekundarnoj grobnici koja je locirana uz velike napore.

Za zločine u Zaklopači još niko nije odgovarao.

(Fena)AP Photo/Amel Emric

 

 

FTV

 

 

HTML clipboard


posted by Srebrenica Genocide Blog Editor

Predstavnici Organizacionog odbora za zajedničku dženazu i ukop civilnih žrtava rata ubijenih 16. maja 1992. godine u Zaklopači, održali su danas u Tuzli press konferenciju na kojoj su izneseni podaci o do sada provedenim aktivnostima na pripremi dženaze, procesu identifikacije i organizacije. Novinarima su se obratili dr. Vedo Tuco, sudskomedicinski vještak, koji je u Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla izvršio identifikaciju tijela žrtava iz sekundarne masovne grobnice u Zaklopači i Dževad Mahmutović, potpredsjednik Organizacionog odbora.

U subotu 21. juna na Šehidskom mezarju u Zaklopači obavit će se zajednička dženaza za 55. žrtava jednog od najvećih zločina počinjenih na početku rata u Bosni i Hercegovini. Dženaza će se klanjati za 53 žrtve ekshumirane iz masovne grobnice 2006. godine i dvije žrtve ubijene padom Srebrenice i u Vlasnici, koji su prije rata živjeli u Zaklopači. Među žrtvama su žene, starci, odrasli muškarci i djeca. Najmlađa žrtva Naida Hodžić imala je samo pet godina.

- Radim poslove obrade posmrtnih ostataka i identifikacije žrtava rata već dvanaest godina, ali je ova masovna grobnica ostavila zaista snažan utisak. Teško je bilo vršiti obradu i sklapanje žrtava čiji su posmrtni ostaci izmiješani u svim dijelovima sekundarne grobnice. Poseban utisak na mene je ostavila obrada posmrtnih ostataka petnaestero djece – rekao je dr. Vedo Tuco.

-U Zaklopači je počinjen savršen zločin. Ubijeno je u jednom danu 62 lica, što je preko 40 posto stanovništva ovog sela. Ubijane su kompletne porodice, očevi sinovi, njihove supruge i djeca. U nekim porodicama nije bilo bližeg srodnika koji je mogao izvršiti identifikaciju. Počinjeni zločin je dobro skrivan, a lokaciju sekundarne masovne grobnice smo pronašli uz velike napore. Zaklopača je danas pusto mjesto u kome se niko nije vratio i za to niko nije odgovarao. Kada se uzmu svi ovi parametri dolazi se do zaključka kako je počinjen savršen zločin, a zločinci su postigli svoj cilj – ubili su cijele porodice, nema se ko vratiti na svoja imanja i za to niko ne odgovara. Tu dolazimo do zaključka o indolentnosti nadležnih institucija koje trebaju procesuirati ovaj zločin. Postoje svjedoci, preživjeli očevici, i danas su živi sudionici ovog zločina i svjedoci ih prepoznaju, ali se sporo dolazi do pravde – rekao je Dževad Mahmutović, potpredsjednik Organizacionog odbora dženaze i zajedničkog ukopa žrtava zločina u Zaklopači na jučer održanoj konferenciji za novinare u Tuzli.

Ažurirano Subota, 28 Lipanj 2008 20:37