A A A
Subota, 25 Rujan 2021
Parlament BiH suti dok se Karadzicevi ordeni legalizuju PDF Ispis E-mail
Autor 24sata.info   
Petak, 06 Lipanj 2008 17:59

BiH: Parlament legalizovao Karadžićeva odlikovanja među kojima je i ono Dodikovo!

24SI - Predstavnički dom Parlamenta BiH odbio je juče da se u dnevni red zasjedanja uvrsti i tačka pod nazivom "Informacija o odlikovanjima i priznanjima koja je od 1992. do 1995. godine uručio najtraženiji ratni zločinac Radovan Karadžić". To je predložio poslanik Denis Bećirović. Protiv je bilo14 poslanika, 11 je bilo za, a njih 11 bilo je suzdržano. Nije glasalo pet poslanika iako su prisustvovali sjednici.

Na ovaj način, priznao to neko ili ne, ordeni i odlikovanja koje je dodjeljivao ratni zločinac u bjekstvu Radovan Karadžić su legalizovani. Logično bi bilo da je o tim ordenima Parlament Bosne i Hercegovine zauzeo svoj stav i poništio ih na što ima pravo sa obzirom da je odluku entitetska - tokom srpsko-crnogorske agresije na BiH donijela je Narodna  skupština Republike Srpske, komentarisali su jučer poslanici koji su glasali za uvrštavanje te tačke u dnevni red zasjedanja.

Treba posebno naglasiti da se niko od 180 onih koje je Karadžić odlikovao kao svoje najviđenije borce, nije odrekao ordena!

Karadžić je odlikovanja uručio na svečanoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske koja je održana 9. januara 1994. godine. Inače, Zakon o odlikovanjima i priznanjima Republike Srpske, koga je 27. aprila 1993. potpisao Karadžić, važi i danas u tom entitetu!

Ordenom RS sa ogrlicom odlikovani su patrijarh Pavle i Slobodan Milošević. Ordenom RS sa lentom odlikovani su Biljana Plavšić, Nikola Koljević, Momčilo Krajišnik, Vojislav Maksimović, Jovan Rašković i Radovan Karadžić.

Pored ovih, postoje još i Orden Njemanjića i Orden Njegoša. Svi oni primili su ordene iz ruku ratnog zločinca Radovana Karadžića.

Zanimljivo je da je među onima koje je Radovan Karadžič odlikovao svojim ukazom  i Milorad Dodik, aktuelni predsjednik SNSD-a i premijer Republike Srpske. On je za zasluge dobio orden Njemanjića.

Karadžić je ordenom Njegoša drugog reda odlikovao i Vitomira Popovića, aktuelnog kandidata za ombudsmena BiH.

List "San" je saznao kako su poslanici Predstavničkog doma jučer pojedinačno glasali o prijedlogu da se u dnevni red uvrsti tačka pod nazivom "Informacija  o odlikovanjima i priznanjima koja je od 1992. do 1995. uručio najtraženiji ratni zločinac Radovan Karadžić":

 
SUZDRŽANI: Bakir Izetbegović, Sead Jamakosmanović, Bajazit Jašarević, Šemsudin Mehmedović, Husein Nanić, Ekrem Ajanović, Sadik Bahtić, Mehmed Suljkanović, Velimir Jukić, Slavko Matić, Martin Raguž.

PROTIV: Niko Lozančić, Milorad Živković, Slavko Jovičić, Milica Marković, Drago Kalabić, Lazar Prodanović, Snježana Rajilić, Jovan Todorović, Momčilo Novaković, Savo Erić, Mirko Okolić, Vinko Zorić, Hadži Jovan Mitrović. ZA: Sadik Ahmetović, Šefik Džaferović, Halid Genjac, Salko Sokolović, Adem Huskić, Remzija Kadrić, Denis Bećirović, Selim Bešlagić, Jozo Križanović, Mirjana Malić, Rifat Dolić.

NISU GLASALI: Beriz Belkić, Azra Hadžiahmetović, Azra Alajbegović, Sefer Halilović, Jerko Ivanković-Lijanović.

Jučerašnjoj sjednici prisustvovali su svi poslanici, dakle i oni koji nisu glasali.

Zasjedanju jedino nije prisustvovao Zlatko Lagumdžija koji je u Saudijskoj Arabiji.

(24sata.info)