A A A
Subota, 25 Rujan 2021
Glumacki Talent Vlasenica Na Teaterskim Daskama PDF Ispis E-mail
Autor Dzevad Bektasevic   
Nedjelja, 24 Veljača 2008 14:03
Teatar Kabare Tuzla, 18.02.2008. godine u 19.30.sati na repertoaru je predstava djela Heinera Mullera, «FILOKTET» rezija Damir Altumbabic. Sve bi bilo uobicajno u gradu sa bogatom tetarskom tradicijom, da se medju glumackom ekipom ne nalazi nama pozato i drago lice iz Vlasenice, g-dina Hazima Mujcinovica, zv. Haze. Bitno je pomenuti da je Hazimu ovaj teatrski komad ujedno i diplomski rad apsolventa Akademije Dramskih Umjenosti u Tuzli, u klasi docenta Zlatka Svibena, i mentorstvom vanr. prof. Vlade Kerosevica.

 Hazim Mujcinovic zv. Haze, rodjen je 31.05.1977. godine u Vlasenici. Od 1992. godine clan Gradskog pozorista Zivinice u kojem je ostvario znacajne uloge u predstavama «Brkata tetka», «Lakrdijas i udavaca», «Gospodin ministar», «Djavolja posla»... i jos 30-ak predstava.

Saradjivao je sa Teatrom Kabare Tuzla na sledecim predstavama: «Dervis i smrt», «Prosjacka opera», «Prikazanje», «Veliki vezir» ...

Akademiju dramskih umjetnosti u Tuzli upisao je 2002. godine. U toku skolovanjana ADU Tuzla, igrao je u sledecim predstavama : «Galerija likova», «Malogradjani», «Hasanaga», «Goli pijanist», «Ne motaj se okolo gola golcata», «Gospon lovac», «Nepoznata iz Sene» ...

Skladnost rezije, muzike, tona i svjetla, zatim scenski pokreti i talentovanost Hazima, bio je razlog da se ovaj komad sagleda u jednom dahu. Tekst koji koji govori o Filoktetu-Antickom junaku, podtekst govori i o danasnjem vremenu i stanju duha u prostoru koji nas okruzuje. Hazim je zajedno sa svojim kolegom Matej Baskaradom, kroz ovu predstavu uveo nas u uzas, surovost i okrutnost ovozemaljskog zivota i stanja duha. Hazim je istinskim davanjem sebe kroz ritualni pokaz bola i izvrsnu glumacku sposobnost cjelom predstavom dominirao i ostavio na gledaoce snazan utisak snage duha u prolaznom stanju tjela.

Preporucujem da se pomenuta predstava pogleda i uoci glumacka nadarenost naseg Vlasenickog glumca Hazima Mujcinovica zv. Haze.

Nakon predstave i primljenih brojnih cestitki u razgovoru sa Hazimom, upozat sam da intenzivno radi na teatarskoj predstavi djela Mese Selimovica «Tvrdjava», koja treba biti na repertoaru 24.03.2008. godine. Teatar Kabara u Tuzli.

 

{reflect}joomla_logo_black.jpg{/reflect}
Ažurirano Srijeda, 26 Ožujak 2008 21:05