A A A
Utorak, 28 Rujan 2021
Cesljanje Policije Cetnika PDF Ispis E-mail
Autor BIRN   
Nedjelja, 09 Prosinac 2007 13:10

Ako ste bili svjeodok pocinjenim zlocinima u Vlasenici

javite se anonimno i besplatno na telefon:

080-020-505

____________________________________________ 

 BIRN – JUSTICE REPORT – 7.12.2007 - Petorica osumnjičenih za zločine počinjene na području Vlasenice pojavila su se u sudnici Suda BiH na raspravi o određivanju mjera zabrane

Tužilaštvo BiH zatražilo je određivanje mjera zabrane za Radenka Stanića, Gorana Garića, Đorđa Ilića, Dragišu Tešića i Rajka Lošića, osumnjičene za zločin protiv čovječnosti. Sva petorica se nalaze na slobodi, a Tužilaštvo smatra da mjera pritvora nije neophodna jer se redovno odazivaju na pozive.

 Osumnjičenima se stavlja na teret protivzakonito zatvaranje i zlostavljanje civila Bošnjaka na području opštine Vlasenica, u periodu od maja 1992. do neutvrđenog datuma 1996. godine. Prema navodima Tužilaštva, Radenko Stanić u tome je učestvovao kao komandir Policijske stanice u Vlasenici, Goran Garić, Đorđe Ilić i Rajko Lošić kao policajci, a Dragiša Tešić kao pritvorenik Policijske stanice Vlasenica.

Zbog zabrinutosti da bi osumnjičeni mogli pobjeći u Srbiju i izbjeći krivično gonjenje, Tužilaštvo BiH je zatražilo određivanje mjera zabrane napuštanja mjesta boravišta i redovno javljanje nadležnim organima, kao i zabranu sastajanja.

Branioci Dragiše Tešića i Rajka Lošića zatražili su da Sud ne prihvati mjeru zabrane napuštanja boravišta, a ukoliko je prihvati, da se izuzmu putovanja u Šekoviće, odnosno Miliće, gdje osumnjičeni rade.

Veljko Čivša, branilac Radenka Stanića, Gorana Garića i Đorđa Ilića, usprotivio se određivanju mjera koje je predložilo Tužilaštvo, "prije svega jer bi to ometalo osumnjičene u obavljanju posla".

Đorđe Ilić radi kao policajac u Vlasenici, Goran Garić je suspendovani policajac, dok je Radenko Stanić zaposlen u Ministarstvu bezbjednosti BiH.

Istragu protiv Ilića i Garića vodilo je Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu. Državno tužilaštvo preuzelo je ovaj predmet u skladu sa Krivičnim zakonom BiH, prema kojem se predmeti u kojima je istraga započeta nakon 1. marta 2003. godine mogu procesuirati na državnom nivou.

Odluku o primjeni ovih mjera Sud će donijeti naknadno.

Justice Report je BIRN internet publikacija.

Pozivom na broj

080-020-505

gradjani iz BiH u mogucnosti su da anonimno i besplatno nazovu policiju i obavijeste je o svim kriminalnim aktivnostima koje primjete u svom okruzenju

U BiH I TELEFONOM PROTIV KRIMINALACA

Policijska misija Evropske unije (EUPM) u Bosni i Hercegovini je u saradnji sa policijskim snagama u BiH 1. marta 2004. godine pokrenula besplatnu telefonsku liniju pod nazivom "Krimolovci", preko koje gradjani BiH mogu da prijave sve vrste kriminalnih djela.
Pokretanje takve telefonske linije praceno je snaznom medijskom kampanjom koju je finansirala britanska vlada. Kampanja se sprovodi preko televizijskih i radio spotova, kao i plakata oblijepljenih po cijeloj BiH na kojima je prikazano hapsenje kriminalca cije su ruke, umjesto lisicama, vezane telefonskom zicom. Pozivom na broj 080-020-505 gradjani iz BiH u mogucnosti su da anonimno i besplatno nazovu policiju i obavijeste je o svim kriminalnim aktivnostima koje primjete u svom okruzenju. Identicna policijska telefonska linija u Britaniji postoji vec 16 godina i pomogla je u otkrivanju oko 45.000 zlocina.
Nova telefonska linija, koja je zapravo spona izmedju policije i gradjana, za samo tri mjeseca rada u BiH dala je iznenadjujuce dobre rezultate. Od marta do juna zabiljezeno je ukupno 1.734 poziva, pri cemu je lokalna policija reagovala u 675 slucajeva, dok je u vise od 1.000 slucajeva policija dala odgovarajuci savet osobama koje su zvale.
Putem projekta "Krimolovci" do sada su otkriveni krijumcari drogom, osumnjiceni za pucnjavu, kradljivci automobila i osobe koje se terete za privredni kriminal. Medju prijavljenima bio je i jedan policajac, osumnjicen za krijumcarenje.

Kako je kazao portparol Evropskim policijskih snaga (EUPM) u BiH Jan Oskar Solnes, zahvaljujuci anonimnim pozivima policija je uspjela da pronadje i nekoliko ukradenih vozila i zaplijeni izvesnu kolicinu droge. Prema Solnesovim rijecima, policija trenutno istrazuje jos 450 prijavljenih slucajeva o organizovanom kriminalu.

Na telefonske linije "Krimolovaca" javljaju se tri bosanskohercegovacka policajca, ali uz nadzor i asistenciju dva policajaca iz Evropske unije. U EUPM tvrde da su pozivi potupno anonimni, da ne postoji apsolutno nikakva opasnost za one koji daju informacije, jer telefoni koji se koriste u kancelariji "Krimolovaca" nemaju displej za automatsko prikazivanje broja sa kojeg se poziva. "Bilo je prijava o nasilju u kuci ili svadje susjeda, ali i prijava o kradji vozila, rasturanju ili upotrebi droge, kao i o posjedovanju vatrenog oruzja, ratnih zlocina ili o trgovini ljudima", rekao je Solnes.

Sef kancelarije za informisanje EUPM-a u Sarajevu Lena Anderson (Andersson), izjavila je da su Krimolovci jedan od projekata unutar EUPM-ovog Programa za borbu protiv krupnog i organizovanog kriminala, kojim se BiH zeli uciniti sigurnijim mjestom za zivljenje.

Andersonova smatra da svaka informacija u vezi sa kriminalnim aktivnostima moze postati predmet policijske akcije, ali se ipak svaka informacija koju anonimna osoba proslijedi policiji procjenjuje i obradjuje u skladu sa uobicajenim policijskim procedurama, jer policija u ovim slucajevima ne reaguje samo na osnovu navoda i
spekulacija. "Na sve pozive odgovaraju lokalni policajci u pozivnom centru Krimolovaca, koji se nalazi u sjedistu EUPM-a u Sarajevu. Sve vrijeme je prisutan i posmatrac iz EUPM-a. Po okoncanju poziva, policajac sa svojim kolegama i posmatracima iz EUPM-a razmatra primljenu informaciju i mjere koje treba preduzeti. Informacija se prosljedjuje odgovarajucoj policijskoj ustanovi na terenu za dalju akciju", izjavila je Andersonova. Ona dodaje da je, u velikom broju slucajeva, primljena informacija zahtjevala dodatnu istragu prije pokretanja konkretne akcije.
Na pitanje da li je preko Krimolovaca bilo pokusaja "podmetanja" laznih prijava, Lena Anderson je kazala da lazne prijave nisu cesta pojava, ali da se desava da, na primjer, djeca zovu radi zabave.

"Medjutim, ovi djecji pozivi istovremeno smetaju drugim ljudima da dodju do Krimolovaca kada im je to potrebno. EUPM cesto ukazuje ovu telefonsku liniju ne treba zloupotrebljavati, jer to moze uticati na konacan ishod nekih akcija", kazala je ona.
Ažurirano Petak, 28 Prosinac 2007 15:11