A A A
Nedjelja, 19 Rujan 2021
Pravda ce doci na svoje mjesto! PDF Ispis E-mail
Autor 24sata.info   
Petak, 30 Studeni 2007 08:05

Slika"Sretna sam, napokon će pravda doći na svoje mjesto" – riječi su kojima je predsjednica Pokreta „Majke enklava Srebrenica i Žepa“ Munira Subašić pozdravila presedan Haškog suda

Ona je na taj način prokomentirala današnju vijest da je okružni sud u Haagu u predmetu koji teče po tužbi „Majke Srebrenice protiv UN-a i države Holandije“ napravio presedan u historiji evropskog i svjetskog pravosuÄ‘a i prvi put dozvolio voÄ‘enje postupka protiv UN-a.

Subašić je naglasila da su se zločin i genocid u Srebrenici i desili pod zastavom, zaštitom i pred očima UN-a.

„Mislim da je UN saučesnik zločina, da je omogućio četnicima da ga počine i za to mora odgovarati. Niko ne može biti osloboÄ‘en od onoga za što je kriv. Osjećam se sretno jer je pravo pobijedilo“, izjavila je predsjednica Pokreta „Majke enklava Srebrenica i Žepa“.

Tužitelje, 6.000 preživjelih žrtava srebreničke tragedije, zastupa tim advokata iz Holandije i tim advokata iz BiH.

U ovom predmetu Ujedinjeni narodi su istaknuli prigovor imuniteta radi sprječavanja vođenja postupka protiv njih, ali je Sud napravio presedan i donio presudu kojom je obavezao UN da učestvuje u postupku.

 --------------------------------------------------------------

Okružni sud u Haagu u predmetu koji teče po tužbi "Majke Srebrenice protiv Ujedinjenih naroda i države Holandije“ napravio je presedan u historiji evropskog pa i svjetskog pravosuÄ‘a i prvi put dozvolio voÄ‘enje postupka protiv UN-a, izjavio je danas Semir Guzin, član meÄ‘unarodnog advokatskog tima zastupa 6.000 tužitelja u predmetu "Majke Srebrenice protiv UN-a i države Holandije".

U ovom predmetu Ujedinjeni narodi su istaknuli prigovor imuniteta u cilju sprječavanja vođenja postupka protiv njih, ali je Sud napravio presedan i donio presudu kojom je obavezao UN da učestvuje u postupku.

"Presuda još nije donesena o meritumu stvari, ali će po prvi put UN morati učestvovati u postupku u kojem će tek onda izaći na vidjelo mnoge stvari koje su pogrešno uraÄ‘ene u predmetu Srebrenica. Mi sada smatramo da će se dozvoljavanjem voÄ‘enja postupka protiv UN-a i države Holandije izvršiti ogroman pritisak na tužene i da bi se sada mogli stvoriti realni uvjeti za eventualno postizanje sudske nagodbe", naglasio je Guzin. Tužitelje zastupa tim advokata iz Holandije i tim advokata iz BiH
Ažurirano Petak, 30 Studeni 2007 17:56