A A A
Nedjelja, 19 Rujan 2021
Svjetska politika opet po nasim ledzima PDF Ispis E-mail
Autor Kliker.info-San   
Petak, 23 Studeni 2007 04:25

 Daleko od očiju javnosti, vodi se teška diplomatska bitka u čijem centru  je Bosna i Hercegovina!Naime, prema nekim inostranim izvorima, Rusija je odlučna u namjeri da preuzme primat u Srbiji i bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, a tvrdi se da to ne čini zbog panslavenstva i bratstva po vjeroispovijesti, nego zato što namjerava da postavi svoj raketni sistem na Drini!?

Ova informacija, kako saopćavaju pojedini inozemni mediji, već je izazvala duboku zabrinutost i u Evropskoj uniji i u SAD-u. Zbog toga su njihove reakcije žestoke i precizne kada kažu da od podjele BiH nema ništa i da BiH ostaje jedinstvena i suverena država u svojim međunarodno priznatim granicama.

Navodno, Milorad Dodik o svemu tome ima detaljne informacije i upravo zbog toga on se ponaša na ovakav način, blokirajući sve moguće reforme i stalno prijeteći referendumom o otcjepljenju RS od BiH. S druge strane, Evropskoj uniji se žuri da se situacija u BiH smiri i da se što prije parafira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, jer bi u tom slučaju Rusija bila onemogućena u svojim planovima. Dodiku je to jasno pa na sve načine eskivira i blokira dogovore poručujući da njega i Republiku Srpsku ne zanima ulazak u EU.U svakom slučaju, u pitanju je i trka s vremenom, a u njenoj pozadini sukob velikih sila

Ažurirano Petak, 23 Studeni 2007 05:58