A A A
Ponedjeljak, 15 Kolovoz 2022
Dodiku Izbrojani Dani PDF Ispis E-mail
Autor 24sata.info   
Ponedjeljak, 12 Studeni 2007 16:13

 Srpska demokratska stranka poručila amerikancima: "Smijenite Dodika, bićemo vaše sluge!"

24SI - Predsjednik SDS, Mladen Bosić, te generalni sekretar, Goran Popović, ponudili su se američkoj administraciji kao osobe koje u političkoj krizi u BiH mogu da preuzmu odgovornost za provođenje odluka visokog predstvanika, Miroslava Lajčaka. Tim povodom dvojac Bosić - Popović boravio je na konsultacijama u Ambasadi SAD.

Obaćanje da su spremni provoditi nametnute odluke visokog predstvanika dali su nakon što su zatražili da američka administracija kod Lajčaka isposluje dio bonskih ovlaštenja i smijeni predsjednika Vlade RS, Milorada Dodika, tvrdi izvor "Fokusa" iz diplomatskih krugova u BiH.

Predsjednik SDS, Mladen Bosić, od američkih predstavnika pokušao je da isposluje i amnastiju za bivšeg predsjednika te stranke Dragana Kalinića, u čijem periodu vladavine je, tvrdi izvor "Fokusa", NSRS bez problema donosila odluke koje su u interesu američkoj administraciji i Kancelariji visokog predstavnika u BiH. Kalinić, kao stvarni šef SDS, lično je odobrio ovu akciju na mig svog savjetnika koji se u međuvremenu udomio u kabinet Igora Radojičića.

Ovakve poteze SDS zvaničnika u Washingtnonu je najavio zamjenik visokog predstavnika, Raffi Gregorian. On je kazao da će se drama u BiH desiti između 21. novembra, kada je glasanje u Vijeću sigurnosti UN o produžavanju mandata EUFOR-a, i perioda nakon izvještaja Pregovaračke trojke UN, 10. decembra. Gregorian je tada rekao da ovi događaji dolaze u kritičnom trenutku BiH i da bi njen opstanak mogao biti određen u narednih nekoliko mjeseci, ili čak nekoliko sedmica. On je optužio Milorada Dodika i Harisa Silajdžića da više vole izolaciju BiH nego da udovoljavaju članovima EU za integraciju.

"Pretjerane reakcije političara u RS na mjere visokog predstavnika samo su dio uvoda u dramu koja će se desiti između 21. novembra, kada je glasanje u Vijeću sigurnosti UN o produžavanju mandata EUFOR-a i perioda nakon izvještaja Pregovaračke trojke UN, 10. decembra", rekao je Gregorian. Njegov zahtjev se poklapa i sa datumom koji su lideri SDS odredili za vrijeme smjenjivanja predsjednika Vlade RS, Milorada Dodika, i povratka na mala vrata Dragana Kalinića, zaključuje "Fokus".

(24sata.info)

24SI - Predsjedništvo BiH prihvatilo je ostavku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića, a proces konsultacija sa političkim strankama u vezi sa izborom novog mandatara trebao bi početi što prije, kazao je novinarima nakon posebne sjednice u Sarajevu član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.

Špirić je, nakon što je članovima Predsjedništva BiH obrazložio razloge ostavke, ponovio da se radi o demokratskom činu, kojim želi ukazati na potrebu jačanja državnih institucija i procesa donošenja odluka u BiH.

(rtvfbih.ba)

Ažurirano Ponedjeljak, 12 Studeni 2007 16:14