A A A
Nedjelja, 19 Rujan 2021
Lajkcak Jedini sa Hladnom Glavom PDF Ispis E-mail
Autor Oslobodjenje.ba   
Nedjelja, 28 Listopad 2007 06:41

 24SI - U nastojanju da smiri uzavrelu političku situaciju u zemlji, visoki predstavnik Miroslav Lajčak u subotu je pozvao domaće političare da se ostave demagogije i vještačkih pitanja, te okrenu zajedničkom konstruktivnom rješavanju realnih problema.

Predstavnicima domaćih medija u Sarajevu on je juče kazao kako od današnjeg sastanka u Mostaru upravo očekuje da političari pokažu odgovornost i poboljšaju političko ozračje, kako bi se pomoglo da građani povrate povjerenje u svoje političke čelnike

Previše demagogije

Lajčak smatra da bi se na sastanku trebalo razgovarati o aktualnoj političkoj situaciji, preprekama na putu europskih integracija te razmijeniti mišljenja o mogućoj reformi Ustava, kako bi rješavanje problema postalo izvjesnije.

"U proteklih nekoliko dana svjedoci smo demagogije i pokušaja zaglupljivanja naroda. To su vještački organizovane reakcije, u cilju napada na samo postojanje Ureda visokog predstavnika (OHR)", napomenuo je Lajčak.

On je istakao da samo Vijeće za provedbu mira (PIC) odlučuje o postojanju OHR-a, a na osnovu situacije u BiH. Čim više u zemlji ima napetosti, kazao je, tim je jači znak da BiH nije sposobna da funkcioniše samostalno.

"Sigurno nije Narodna sku­pština Republike Srpske ta koja će odlučiti hoće li visoki predstavnik ovdje nastaviti svoj rad. A to je dobro poznato i onima koji su pokrenuli tu inicijativu", zaključio je Lajčak.

Vezano za negativnu retoriku iz Srbije, visoki je predstavnik izjavio kako ne misli da je Srbija u situaciji da treba vještački stvarati probleme i tražiti neprijatelje te da će se to negativno odraziti na njezino približavanje Europskoj uniji

"Izabrali su pogrešnu temu i pogrešnog čovjeka. Nikako nisam neprijatelj Srba. Oni koji me optužuju da jesam - lažu! Nijedna mjera koju sam donio nije usmjerena protiv RS ili Srba, i nisam čuo ni jedan argument koji bi govorio suprotno. A u samoj Srbiji ima stotine ljudi koji me dobro poznaju i koje niko ne može da ubijedi da sam neprijatelj Srba", kategoričan je on.

Lajčak dodaje da nije neprijatelj ni Hrvata ni Bošnjaka, niti mu je cilj da radi protiv nekog. Nije to, kaže, od njega niko ni tražio, niti bi on to prihvatio. Ponovio je da njegove mjere ne odgovaraju samo onima koji ne žele funkcionisanje države BiH.  

"Žao mi je što nekom odgovara da su RS i BiH moneta za nečije potkusurivanje", naglasio je, dodajući kako očekuje da se svi bave svojim poslom i svojim problemima.

Visoki je predstavnik napomenuo da je opasno izazivati međunarodnu zajednicu, koja neće dopustiti osporavanje svog autoriteta, a to je OHR. Potvrdio je da mu odgovara što se sjednica PIC-a u Sarajevu održava već u utorak i srijedu.

Izlaz postoji 

Smatra kako će se do tada situacija definisati, na osnovu čega će se donijeti strategija djelovanja.  

Upitan što će biti ukoliko predstavnici RS ipak podnesu ostavke na svoje funkcije u vladajućim organima, Lajčak je kazao kako u svakoj situaciji postoji izlaz, ali da trenutno o tome ne želi špekulisati. Nije želio špekulisati ni o mogućnosti da smijeni Milorada Dodika, premijera RS.

(oslobodjenje.ba)