A A A
Petak, 17 Rujan 2021
Za Bosnjake Amerike Bajram je u Petak PDF Ispis E-mail
Autor Sanel Babic   
Srijeda, 10 Listopad 2007 14:04

 DR. AGIĆ: ZA BOŠNJAKE AMERIKE BAJRAM JE U PETAK

Mi Bošnjaci u Americi smo prihvatili da budemo dio IZ u BiH i da se u svemu što je relevantno za naš vjerski život ravnamo sa Rijasetom IZ BiH, pogotovo kada je Takvim (godišnji kalendar) u pitanju. S obzirom da živimo u zemlji, nažalost, koja sa svojih 7 miliona muslimana nema jedinstveno predstavničko tijelo, ništa nas ne obavezuje da se, samo kada se radi o određivanju bajrama, ravanamo sa par islamskih organizacija u Americi, koje se nameću kao nacionalne. S obzirom da ne živimo u zemlji u kojoj djeluje vrhovni šerijatski autoritet - muftija, onda se u stvarima šerijata ravnamo sa nama, geografski i mezhebski, najbližom zemljom koja ima muftiju - a to je IZ BiH. Ova bi činjenica mogla da obavezuje i sve druge muslimane u Americi i Zapadnoj Evropi na slijeđenje autoriteta Rijaseta i Reisu-l-uleme u Bosni i Hercegovini.

Za Bošnjake Amerike Bajram je u petak, 12. oktobra 2007. godine ukoliko Rijaset ne označi drukčije, kaže se u saopćenju IABNA-e koje je potpisao dr. Senad Agić, gl. Imam.

Prema Takvimu Rijaseta IZ u BiH prvi dan Ramazanskog bajrama je u petak 12. oktobra 2007. godine.
Centralna bajramska svečanost će se održati u Sarajevu u Gazi Husrev begovoj džamiji.Bajram namaz će imamiti i bajramsku hutbu održati reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić.
Bajram namaz je u 07,35.Nakon sabah namaza (06,20) bajramski program će početi u 06,45 minuta uz direktan radio-televizijski prijenos.
Tradicionalno bajramsko čestitanje u Rijasetu je od 09,45 do 12,30.
Bajramski prijem za zvanice je u 19,00 na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.
Drugi dan ramazanskog bajrama obilježava se i kao Dan šehida.
U subotu 13. oktobra u 10,00 sati je posjeta šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu gdje će delegacije zajednički obići mezarja i proučiti Fatihu, Jasin i dovu. Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić i zamjenik reisu-l-uleme hafiz Ismet ef. Spahić u 11,15 u Rijasetu primit će predstavnike organizacija šehidskih porodica i poginulih boraca.
U Begovoj džamiji u 12,00 je hatma dova šehidima i obraćanje Reisu-l-uleme.

Ažurirano Petak, 19 Listopad 2007 15:33