A A A
Utorak, 28 Rujan 2021
Lajcak: RS zagarantovano ostaje PDF Ispis E-mail
Autor 24sata.info   
Utorak, 25 Rujan 2007 15:20

 24SI - Ako dogovor o reformi policije ne bude postignut do 30. septembra, međunarodna zajednica će drastično promijeniti politiku prema BiH, upozorio je visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak.

Lajčak je istakao da je Republika Srpska /garantovana dejtonskim ustavom i da niko ne treba da se plaši ukidanja bilo kog entiteta ili da žali zbog odluka o prenosu nadležnosti, jer je to, kako je ocijenio, urađeno za dobrobit zemlje.

Govoreći o posljedicama u slučaju da ne bude postignut sporazum o reformi policije, Lajčak je u intervjuu za sutrašnji broj srbijanskog "Presa", izdanje za RS, ustvrdio da "sadašnja generacija političkih lidera, bar njen značajan dio, ne razumije šta je evropska budućnost zemlje".

Prema Lajčakovim riječima, ako dogovora ne bude, "to će značiti da su lideri izabrali izolaciju umjesto integracije i odbacili evropsku budućnost".

"EU je jasno rekla da nema Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju bez prihvatanja mog prijedloga o reformi policije", dodao je on. Objašnjavajući šta podrazumijeva izolacija, Lajčak je naveo da "sve zemlje otvaraju granice, a ovdašnji političari to ne žele".

"Ako sve zemlje u okruženju idu prema EU, a vi ne idete i ne želite da su vam zakoni kompatibilni sa evropskim, onda nijedan ozbiljan evropski investitor nema razloga da bira ovu zemlju", navodi Lajčak. On smatra da prihvatanje prijedloga za reformu policije neće značiti "smrt Dejtona".

"Dejton sigurno neće biti mrtav. Upravo zbog njega govorim da nema nametanja reforme policije. Sprovođenje reforme zahtijeva i promjenu Ustava, a za to su potrebne dvije trećine glasova u skupštinama entiteta", rekao je Lajčak. On je najavio da Narodnoj skupštini RS neće predložiti drugi dokument.

"Pregovori eksperata su u toku i moj ranije predloženi protokol je osnova razgovora. On je otvoren za sugestije političkih stranaka, a jedini uslov je da su one prihvatljive za sve i da dokument ispunjava tri evropska principa. Protokol nije predložen po principu "uzmi ili ostavi"", zaključio je Lajčak.

(srna.co.yu)