A A A
Nedjelja, 27 Studeni 2022
Sta ucimo nasu djecu? Istorija BiH PDF Ispis E-mail
Autor (avaz.ba)   
Ponedjeljak, 10 Rujan 2007 03:16

Ratni veterani iz Tuzlanskog kantona ogorčeni: Zašto u udžbeniku historije nema Alije Izetbegovića?

 24SI - Reakcije na sadržaj udžbenika historije za 8. razred osnovne škole ne prestaju. Jedan od autora udžbenika, Hadžija Hadžiabdić, odgovarajući na prve kritike boračkih udruženja zbog svrstavanja Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića u "važnije ličnosti", ustvrdio je da je reagovanje nepotrebno, jer su obojica spomenuti u negativnom kontekstu.

Propusti autora

Njegova ocjena da oni koji su reagovali nisu pažljivo ni pročitali udžbenik, te da iza svega stoji trgovačko-izdavači lobi, ponovo je izazvala reakciju JOB-a "Unija veterana" Tuzlanskog kantona.

"Ako bi naša djeca učila iz ovako koncipiranih udžbenika, naša borba za BiH pala bi u zaborav. Zaboravili smo klanje Bošnjaka u 19. vijeku. Zbog zaborava to nam se ponovilo nakon Prvog svjetskog rata, a pošto smo i to zaboravili četnici su poklali 108.000 muslimana od 1941. do 1945. godine. U udžbeniku se spominju tek tri klanja. Sve smo zaboravili pa se sve ponovilo 1992. godine. Sada nam autori udžbenika ponovo nude zaborav", navodi se u otvorenom pismu kojeg je potpisao predsjednik JOB-a Faruk Šahović.

Ratni veterani iz TK ogorčeni su i zbog niza drugih, kako tvrde, propusta autora udžbenika.

"Je li moguće da u historiji nezavisne, suverene, međunarodno priznate BiH po autorima i recenzentima udžbenika nema mjesta za prvog predsjednika BiH rahmetli Aliju Izetbegovića? Jesmo li se za to borili", stoji u reakciji veterana.

Neka nam objasne

Oni od autora udžbenika traže da pojasne djeci koja treba da uče historiju svoje države šta je ono što svakodnevno gledaju u medijima.

"Kakve su ono masovne grobnice, šta traže majke i djece Srebrenice svakog 11. u mjesecu, šta je bilo sa omladinom Tuzle na Kapiji, šta bi sa civilima na Markalama, šta bi u Bijeljini, Foči, Bosanskom Brodu, Zvorniku, Bratuncu, Višegradu, Nevesinju, Trebinju, Prijedoru, Banjoj Luci, Brčkom, Sanskom Mostu... Uostalom, neka nama objasne gdje smo bili u periodu odbrane od agresije na BiH, jer po ovom udžbeniku ništa se nije događala ili smo mi imali samo ružan san", navodi Šahović u reakciji.